Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимните спортове учат и поддържат доброто здраве

Яна Перчева-Барлаген качва на ски и 2-годишни
Снимка: Личен архив

Като всеки спорт, и зимните развиват моториката, но също така гъвкавостта, мускулатурата, издръжливостта, подобряван дишането. Укрепва имунната система. Поддържат нивото на адреналин. Организмът се калява.

Природата намалява стреса.

Това обясни пред Радио София Яна Перчева-Барлаген. Тя е „потомствен скиор“, изключителен любител на планината, спортовете на открито и бивш ски-учител.

По отношение на децата тя подчерта, че зимните спортове въздействат и възпитателно и дисциплиниращо. Формират приятелства и отговорност към природата, състезателен дух и воля.

С Яна Перчева-Барлаген разговаря Яна Спиридонова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Компании вече предлагат персонализирани придобивки на служителите си

HR специалистите все повече трябва да се грижат за чувството за принадлежност, служителите да видят бъдещето си в самата компания. Фирмите вече залагат повече на персонализирани придобивки, съобразно интересите на хората , които работят. За бизнеса, а и за служителите от важно значение са не само информацията и данните, но и анализа..

публикувано на 27.05.24 в 15:37
Антонио Дачовски

Оперетата "Страната на усмивките" по Франц Лехар с премиера в НМТ "Стефан Македонски"

На 29 и 30 май романтичната оперета на  знаменития австро-унгарски композитор Франц Лехар "Страната на усмивките" ще има премиера в Националния музикален театър "Стефан Македонски. С тази постановка на ще се честват 25 години от основаването на Студентския съвет при Националната музикална академия. Франц Лехар е известен на..

публикувано на 27.05.24 в 13:56

Валентина Стоева: Децата предпочитат да четат книги, които са близки до тях и са си избрали сами

На български излезе книгата „Защо учениците не обичат училището?" от Даниъл Уилингам. Авторът насочва вниманието към своите открития върху цялостната основа на процеса на учене и формулира работещи техники за преподаване. Пред Радио София основателят на Фондация „Детски книги" и Фондация „Четене" Валентина Стоева сподели, че Даниъл Уилингам..

публикувано на 27.05.24 в 12:48

Peyotoff представя новия си проект "Hometown Odyssey"

Петър Йотов - Peyotoff е познат от различни музикални формации, но авторската му музика не остава на заден план. Пред Радио София той представиновия си проект „Hometown Odyssey“ и инструментал, с характерната за него китара. „В полунощ излезе новия сингъл, който нямах търпение да споделя, защото е може би, едно от най-любимите неща, които съм..

публикувано на 27.05.24 в 10:19

Витоша – толкова близо, а всъщност далечна

Сякаш достъпът до Витоша се компрометира, а автобусите, които тръгват от София, с маршрут до планината, са с крайно недостатъчни багажници за велосипеди, смята Радослав Крумов – участник във „Витоша 100“. „Това да няма лифт, в една толкова близка планина, е изключително нередно. Трябва да бъде достъпна, защото тя би била избирана и от..

публикувано на 27.05.24 в 09:04

Слънчево начало на седмицата, с температура в София около 21°

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но над Североизточна България облачността ще се увеличи и на места там в следобедните часове ще превали. С до умерен северен вятър ще прониква по-хладен въздух, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 20° и 25°, малко по-ниски в североизточните райони и по..

публикувано на 27.05.24 в 07:35
Мартина Табакова (пиано), Атанас Кръстев (виолончело) и Кремена Оксенкруг (цигулка)

Страстна и сърцата музика

Мартина Табакова (пиано), Кремена Оксенкруг (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело) за концерта си на Софийски музикални седмици с творби от Гийом Лекьо и Йозеф Йонген. За тазвечершния им концерт и най-близките им планове - в разговора в студиото: "Кремена ни даде идеята да изпълним първи тук Йонген. Живеем време, в което има всичко и е време да..

публикувано на 26.05.24 в 11:57