Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Александър Маринов:

Нужен е нов модел на управление с откритост, отчетност и отговорност

проф. Александър Маринов
Снимка: БТА

По всички основни показатели, особено тези, които засягат човешкото развитие - смъртност продължителност на живота, качество на здравеопазването, образование и най-вече демографска криза, ние вървим надолу през последните 10 години. Очевидно проблемът е в това, че тези негативни резултати не са случайни, не са плод на персонални грешки, а са системни. Затова смятаме, че трябва да се премине към модел, който е открит, предполага сериозно обосноваване на управленските решения, отчетност пред гражданите и отговорност за упражняването на властта. Това заяви пред Радио София проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента.

Добруването на обществото не може да бъде постигнато бързо и в никакъв случай то не е уравниловъчно, но става дума за минимални стандарти, по които ние “куцаме жестоко” - здравето и живота на хората, качеството на образованието, качеството и достъпността на здравните услуги, регионалните дисбаланси. 

Постигането на задължителните минимални стандарти изисква наличните публични ресурси да се харчат открито и обосновано и да не се съсредоточава всичко само в ръцете на една централизирана власт, а да се даде възможност на гражданите, бизнеса и неправителствения сектор да имат участие и сами да намират най-добрите начини за постигане на тези цели, изтъкна проф. Маринов.

Има много примери за нормативна уредба и институционални практики, които дават възможност на обществото да участва в процеса на подготовка, приемане и оценка на управленските политики. Отчетността пред гражданите, бизнеса и всички заинтересовани страни трябва да бъде непрестанен процес. Трябва да се създадат условия всеки гражданин, който иска да участва в контрола, да има такава възможност.

Никоя власт не се съобразява изцяло по своя воля със стандартите, към които се стремим. Добрите примери, които виждаме в развитите демокрации, са постигнали тези стандарти с енергична борба за това, че всеки който има власт, трябва да се отчита за нея, категоричен е председателят на Стратегическия съвет към президента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Проф. Георги Каприев

Проф. Георги Каприев: Най-после не говорим за преход, а за смяна на модела

Тезата за политически преход на страната е капан, в който умишлено ни държат съвременните политици. В момента ние сме в модел, който очевидно не ни харесва. Проектът за Национален стратегически документ на България, озаглавен "За отговорно..

публикувано на 22.01.21 в 12:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха:..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на..

публикувано на 28.06.24 в 14:13