Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското национално радио навършва 86 години

Снимка: Георги Нейков, БНР
Българското национално радио чества 86 години от създаването си.

На 25 януари 1935 г. цар Борис ІІІ издава указ, с който одобрява наредба-закон за обявяване на радиоразпръскването в България за държавна собственост.

За първи директор на Радио София и началник на радиоразпръскването е назначен Сирак Скитник.

86 години по-късно Българското национално радио има две национални и 9 регионални програми, разпространява информация на 10 езика в сайта си и е лидер сред медиите в доверието на българите.

БНР има 6 музикални състава с активна звукозаписна и концертна дейност и е основен продуцент на българска музика.

Церемонията по връчването на годишните награди „Сирак Скитник 2020“ ще се състои на 12 февруари в навечерието на Световния ден на радиото.

Снимка: Ани Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търсят се млади градски новинари

Задава се поредният интересен градски проект на сдружение „Безопасни детски площадки“. За него пред БНР-Радио София разказа Мая Цанева от организацията: "С началото на активния сезон за дейности на открито, стартираме един много интересен нов проект. Искаме да подпомогнем подготовката на млади хора на възраст между 14 и 21 години, които искат..

публикувано на 29.05.24 в 11:44

Катастрофа спря движението на трамваите по бул. "България"

Лек автомобил е катастрофирал в района на булевард "България", съобщиха от МВР. Инцидентът е станал около 9:30 тази сутрин. Колата е застанала на трамвайните релси. Движението на мотрисите е блокирано. В района има и сериозно задръстване. Екипите на полицията изясняват причините за инцидента.

публикувано на 29.05.24 в 10:10

Два часа до езерото "Ариана" раздават малки дъбчета за бъдещ лес

Софийският планински клуб и "Клуб 200: Дъбче с бъдеще" ще раздават саксии с покълнали дъбчета на желаещите, които наесен ще ги засадят на определен терен край София. Двете организации досега са провели няколко доброволчески залесявания. "Зеленият гигант може да живее над 1000 години, достигайки височина от 60 м. Най-старото дърво в..

публикувано на 29.05.24 в 10:05
Димитър Дилчев

Димитър Дилчев: Спирането и на последния лифт на Витоша е абсурдно и ненормално

Изпаднали сме в безумната ситуация да търсим автобусен транспорт, който да компенсира липсата на лифтове на Витоша, коментира пред Радио София директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. „Това е нещо абсурдно и ненормално за този век и за това време. Навремето с три лифта можеше да се стигне до Витоша, а в момента говорим за..

публикувано на 29.05.24 в 09:31

Сряда започва със слънце, следобед - дъжд

Днес облачността ще е разкъсана. Още около обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Главно в Южна България има условия за локални интензивни явления и градушки. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър, който по време на гръмотевична буря временно ще се..

публикувано на 29.05.24 в 07:35

От Съюза на парамедиците настояват за създаването на нова специалност – парамедик

Повече от половината места в Спешните центрове остават незаети, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна до 4000 лева. Затова от Съюза на парамедиците в България от години настояват за реформа, която да позволи на парамедиците да бъдат легално назначени в спешните центрове. От СПБ заявяват, че парамедикът не може да замени лекаря, но..

публикувано на 28.05.24 в 18:03

Фокусирането върху оценките пречи на ученето

Да изкарат високи оценки в училище е парадигма в образованието, в която учениците се страхуват от провал, вместо да се фокусират върху възможността за учене, коментират от екипа на Приложна академия за образование. Според тях, държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване не са точни показатели за потенциала и знанията на учениците...

публикувано на 28.05.24 в 16:48