Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Брънзова в "Спортна среща" след завръщането на терена

Гергана Брънзова
Снимка: bgbasket

Предаване за спорта като философия и начин на живот!

Водещ: Камен Алипиев – Кедъра

През първия половин час на предаването, Камен Алипиев и Адриан Любенов си говорят за всичко важно, случило се в света на спорта през изминалата седмица. След това, по телефона се включва Гергана Брънзова, от която научаваме защо се завръща като играч в баскетбола, почти на 45. От Иво Иванов се информираме за всичко случващо се в Америка, а в края на предаването със Светозар Желев говорим за спорт и литература.

Мимоходом, водещият коментира, че много други събития, които са се случили през седмицата, леко са засенчили спортните. От завръщането и арестуването на Навални в Русия, през инаугурацията на 46-тия президент на Щатите, който не е Бърни Сандърс, разбира се.:)

Коментирайки мача на Конър Макгрегър, който е заявил, че иска да се бие седем пъти в идните осемнайсет месеца. За успехите в началото на кариерата му през 2015-а, но днес обаче, той изглежда е позагубил спортната си форма.

На тема „футбол“ - Адриан споделя, че силно впечатление му е направила загубата на Реал Мадрид на 16-тина финалите от Турнира за Купата на краля в Испания, загубата е от аматьорския отбор „Алкояно“. Камен пък изтъкна, че този отбор, макар и от трета дивизия, има колосален бюджет от 6 млн. евро на година, за сравнение, най-добрия български баскетболен отбор сигурно има около 2 милиона лева на година, максимум. „Представи си, за каква спортна машина става въпрос в Испания и тогава тези резултати придобиват друго измерение“ – заключи Кедъра

Адриан отбеляза, че подобно отпадане от по-слаб отбор, не било за пръв път при „Реал Мадрид“. За пример посочи мачът със „Шахтьор Донецк“ миналата година. Друго интересно, което разбрахме в този разговор, че за пръв път, професионален играч в света на футбола е направил трансфер чрез биткойн. Става дума за юношата Давид Барал на „Реал Мадрид“, преминал в третодивизионния испански клуб „Интер Мадрид“, известен също с това, че вратарят на Реал Мадрид, Тибо Куртоа, държи една трета от акциите. Още за „Ливърпул“ и други любопитни новини в този разговор. Както и актуална информация за Суперлигата, кога се очаква да стартира и кои отбори ще вземат участие в нея.

И прозаични новини за българския футбол. Повдигаме завесата, около спекулациите покрай Ивайло Петев, който е новият треньор на „Босна и Херцеговина“. „Нашият треньор е получил подкрепата на Федерацията“ – сподели Адриан, „и ще стартира работата си за квалификациите на Световното първенство, което ще се проведе през 2022 година. Първата среща на Босна и Херцеговина е на 24 март, когато гостува на Финландия“.

След футбола, непринуденият разговор в студиото премина на тема ски спортове с интересни коментари на Камен Алипиев, допълван умело от Адриан Любенов.

"Събитието в българския баскетбол тази седмица е завръщането на Гергана Брънзова на терена!" - обяви Кедъра и отбеляза забележителната й двадесет и две минутна игра съботния й дебют в Българската баскетболна лига. На въпроса „Защо реши да се върнеш?“, Брънзова отговори, че има мотивация да направи нещо различно, някаква промяна, нещо положително, „Да бъда добър пример за младите, а не аз да се изявявам. Да им бъда подкрепящ фактор, да ги подпомагам те да случват нещата“ – подчерта тя. „Ти превърна своята слабост, в своя сила“ – как Гергана е успяла да пребори множествената склероза и как това в момента е едно ново предизвикателство за нея.

„Баскетболът ми е в кръвта, аз не го приемам като завръщане, а като продължаване. Решавам да продължа активно. Вече съм във форма и имам възможността да го направя. МС, тя ме пренасочи всъщност, и аз го приех като много силен ангажимент, към тези в нужда, да им покажа…При мен беше абсолютно нужно да има такъв фактор, за да мога аз да се обърна към себе си и да направя промяната… За мен беше необходимо да усетя немощност, слабост на физическо ниво, за да мога да преобърна нещата. Иначе нямаше да се науча.“ – сподели тя. Къде се крие истинската сила, за да преодоляваме трудностите и препятствията – разбираме от този разговор. Както и защо е важно да гледаме на спорта и като на забавление и да не се пренавиваме.

Отново „прелитаме“ отвъд Океана, където ни очаква Иво Иванов. За рекорда на Стеф Къри н NBA, който би Реджи Милър. За бейзболиста Ханк Ерън, отишъл си преди дни на 86 годишна възраст, играч на „Атланта Брейвс“, оставил своя огромен принос и наследство за всички обичащи бейзбола. На същата възраст ни напусна и Лари Кинг, отбеляза Иво Иванов.

Двамата журналисти не пропуснаха и темата за инаугурацията и речта на Джо Байдън. Камен Алипиев подчерта важността на посланията в нея. В края на разговора естествено се вмъкна темата за американския футбол, за контузията на Патрик Махонс, от "Канзас сити Чийвс".

В края на „Спортна среща“, любопитен разговор със Светлозар Желев – за литературата и спорта, за това какво отражение има спортната култура върху литературата като цяло. Според Желев, спортът много често се подценява. В повечето случаи е възприеман само за удоволствие, а той всъщност е една от най-интересните области на човешкото развитие въобще. Има издадени прекрасни книги на спортна тематика, една от които е „Хомо Луденс“, която разглежда човека като играещо животно. Тя показва,че спорта е изключително важен за човешкото общество, в цялата му история.Още в древните култури и митологии, той е навлизал в религиозните ритуали. Самата конкуренция в спорта е вариант на еволюцията на видовете и на човека, смята Светлозар Желев.

Колко важна роля имат олимпийските игри, значението на думата „олимпиада“. Колко важно е уважението към победените, са някои от аспектите на този разговор. „Винаги спортистът е бил човекът, който дава пример в обществото и един от най-уважаваните хора, заради своите успехи и възможности. И литературата много често използва спорта, или спортни личности, като начин да въздейства върху обществото, да даде пример, да вдъхнови“, подчерта Желев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Европейска седмица на спорта

Празничната Европейска седмица на спорта ще прелее в #BeActive тур

За десета поредна година в България се провежда инициативата Европейска седмица на спорта , която цели да насърчава както малки, така и големи в мисията за здравословен начин на живот чрез физическа активност. Мотото на програмата тази година е „Бъди активен, остани във форма, мисли зелено“. Броят на градовете, които ще бъдат домакин на..

публикувано на 27.09.24 в 15:49
Олга Василевска

Как да насърчим детското четене онлайн

Олга Василевска е трето поколение предприемач с фокус върху развитието на екипи. Създава подкаста си „Нов Човек Подкаст“, за да изследва темата за промените в живота ни. На ролята си като майка на Екатерина (8 г.) и Борислав (6,5 г.), Оля отдава цялостната промяна в мирогледа и отношението към себе си и света. “ Подкастът "Нов човек“..

публикувано на 27.09.24 в 15:13
След среща с Харис, днес се очаква Зеленски да разговаря и с Тръмп

Зеленски се среща и с Тръмп

Ден след като бе в Белия дом украинският президент Володимир Зеленски се очаква да се срещне с кандидатът на републиканците за президент Доналд Тръмп. Срещата както изглежда е била уговорена в последния момент. За Зеленски от една страна Тръмп не знае как да спре войната, а от друга кандидатът за вицепрезидент на републиканците Джей Ди..

публикувано на 27.09.24 в 15:01

Sofia Art Fair променя представите за арт пейзажа в България

Sofia Art Fair е трансформиращо визуално-културно изживяване, което събира художници, колекционери и ентусиасти на изкуството от цял свят. Събитието има за цел да преосмисли арт пейзажа в България, като демонстрира жизненото многообразие на съвременното изкуство, насърчава междукултурния диалог, отбелязва уникалните творчески изрази и допринася..

публикувано на 27.09.24 в 13:48

Задържаха 17-годишен от София с 39 дози кокаин

17-годишен младеж от София е задържан с 39 дози кокаин, съобщават от МВР.  Арестът е станал на паркинг в столичния квартал "Модерно предградие". От полицията припомнят, че същото момче е било задържано в средата на юли в София с кокаин и фентанил. По случая тече разследване. 

публикувано на 27.09.24 в 13:43

"Ocho latin festival" се завръща у нас с второ издание

Сърцето на столицата тази събота (28 септември) отново ще запулсира в горещите ритми на Латинска Америка с Ocho Latin Festival . Фестивалът е насочен изцяло към музиката на Латинска Америка и нейните поджанрове. Целта му е да се популяризира латиноамериканската култура в България чрез музика и танци, пресъздавайки карнавалната..

публикувано на 27.09.24 в 13:05

Стартира новата кампания на "Тийноватор"

На 19 октомври стартира „Тийноватор“ 7. Желаещите да станат ментори могат да кандидатстват до 30 септември, а учениците, които искат да станат част от седмото издание на кампанията могат да подадат заявка за участие до 10 октомври. Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в 10. или 11. клас. Срещите..

публикувано на 27.09.24 в 12:32