Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сатирикът Иво Сиромахов продължава да пише като народопсихолог

Иво Сиромахов подписва „Майкини и другите“
Снимка: Изд. „Сиела“

След успеха на книгата си „У майкини“ и наплива на още много идеи около съдбата на героите ѝ, писателят, драматург и артист Иво Сироманов не се сдържа и приложи холивудския закон да продължи сагата.

Заглавието на най-новата му книга е „Майкини и другите“.

„В галерия от образи и характери се опитвам да опиша българския манталитет, това което ни отличава от другите народи. „Другите“ са обкръжението на майкини и имат същия манталитет. Направих сатирично обобщение, за да отговоря и на себе си защо се проваляме като общество и какво не ни е наред“, каза пред Радио София авторът.

Той призна, че докато е писал книгата, е изпитвал удоволствие заради свободата на фантазията си и в същото време е бил тъжен от действителността – завистта, недоверието, комплексите и лошите взаимоотношения, конкурентността в полето на материалния свят.

Малко е парадоксално, но ние, българите, хем мразим съседите си (по дефиниция, без конкретна причина), хем искаме да бъдем одобрявани от околните, отбеляза Сиромахов. „Когато се разпознаваме в образа на Бай Ганьо, това показва и устойчивост на някои черти, и това, че сме много спрели във времето и отказваме да надграждаме, да се усъвършенстваме.“

Вместо изкуствено да се окуражаваме и да си втълпяваме „Бъди себе си“, може би трябва да се замислим, да се стремим да бъдем повече от това, което сме, да ставаме по-умни, по-силни, мъдро обобщи Иво Сиромахов. И призна, че не се надява книгите да променят хората, колкото да им достави удоволствие и радост.

Чуйте разговора на Лили Големинова с писателя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20
Стани Милев

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59