Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Иван Манчев: Най-добре готви този, който го прави със сърце

Всичко е въпрос на изживяване, на мисъл и отношение към храната

Снимка: smartmoney.bg
“Най-добре готви този, който го прави със сърце”, казва шеф Иван Манчев. Според него професионалните готвачи в повечето случаи са мъже, но когато става дума за домакинско готвене - жените се справят по-добре, защото готвят всеки ден, а мъжете готвят по-скоро като хоби.

“Вкусът се изгражда и се развива. Моите родители са ме хранили страхотно, моят вкус е по българския начин, но от друга страна има хора, които обичат по-различна храна, която са изживели с пътуване например. Всичко е въпрос на изживяване, на мисъл и отношение към храната", казва той.

Шеф Манчев цитира и изследване на Световната асоциация на готвачите, според което хората от малките населени места, консумират най-хубавата и чиста храна, защото в повечето случаи си я произвеждат сами.

“Не значи, че като си богат, ядеш най-добрата храна. Хората, които имат повече възможности могат да си позволят по-различна храна и повече ресторанти, в които да ядат храна, приготвена от най-добрите готвачи, но хората, които живеят в малките градчета и селата, според мен, ядат много по-хубава храна, много по-качествена, защото повечето от тях си я произвеждат.

Градското население са хора, които ядат повече на крак, повече в офис, хранят се с повече джънк фууд, а те са с възможности”,  допълва готвачът.

Шеф Манчев коментира и темата с отварянето на ресторантите и евентуалото им затваряне отново, ако бъдат затегнати мерките срещу Covid-19, като посочи, че вече повече от година издържа служителите си, въпреки че ресторантите му са били затворени и едно ново затварне би го поставило в много по-трудно положение. Освен това много от хората, заети в бранша, вече търсят възможност за кариерно преориентиране, тъй като несигурността в бранша е много висока, а в момента те са реално без доходи. 

Иван Манчев е отворил и двата си ресторанта, но наблюденията му са, че хората все още се страхуват да посещават заведенията и обемът на работа не е такъв, какъвто е бил преди пандемията.

Чуйте повече в разговора на Константин Лавсов в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичната община организира пунктове за доброволци заради кризата с боклука

Столичната община организира пунктове за доброволци заради кризата с боклука в районите "Люлин" и "Красно село". Сутринта граждани получиха ръкавици и чували, за да помагат в сметосъбирането.  "Това, което ни казаха от общината е, че има допълнителен отпадък около контейнерите, който ние евентуално можем да помогнем да събираме, за да..

публикувано на 10.10.25 в 12:23
Надежда Бобчева

Надежда Бобчева е на разпит в прокуратурата

Надежда Бобчева, зам.-кмет по зелена система и екология на Столичната община, е на разпит в Софийската градска прокуратурата. Вчера сутринта показания даде и директорът на завода за отпадъци Николай Савов. "Имам своите подозрения, но не знам за какво ще ме разпитат", каза Бобчева пред медиите на влизане. Директорът на завода за..

публикувано на 10.10.25 в 10:16
Георги Тодоров

Кметът на "Люлин": Има известна мобилизация, но проблемът не е решен!

Кризисната организация за сметопочистването в "Люлин" и "Красно село" продължава. Увеличен е техническият ресурс на терен, като се включват и няколко големи доброволчески организации. “Очаквано е, след като има по-малко техника на терен, съответно отпадъците няма да бъдат изхвърляни така регулярно. Затова не мога да кажа какви очаквания съм имал и какви..

публикувано на 10.10.25 в 09:06

Борбата с трудовата експлоатация е тема на международна конференция в София

2800 работещи без трудов договор са установени в рамките на девет месец на българския пазар. През периода януари-септември 2025 г. трудовите инспектори са направили близо 38 000 проверки за спазване на трудовото законодателство. Борбата с трудовата експлоатация е тема на международна конференция, която ще се проведе днес в София, съобщава БГНЕС...

публикувано на 10.10.25 в 08:32

Времето остава облачно, но по-топло

През деня облачността над страната ще е променлива, на места по-често до предимно слънчево. Значителна ще е над планинските райони и над западната половина от страната, но само на отделни места в планините ще превали слаб дъжд, информират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. Ще продължи да духа умерен, в Западна България и..

публикувано на 10.10.25 в 06:25

БТС отбелязва 130 години с туристически походи по инициативата “България на върха”

В цялата страна ще бъдат проведени ученически походи до интересни туристически забележителности и планински върхове. Походите са част от инициативата “България на върха” на Българския туристически съюз, а организатори освен БТС, са също туристически дружества и Регионалните управления за образование. Инициативата се породи през пролетта като част..

обновено на 09.10.25 в 19:31

Форум, 09.10.25: Израел и "Хамас" одобриха първата фаза на споразумението за мир

В четвъртък, в коментарното предаване "Форум" гост бе Светлин Тачев - политолог в агенция "Мяра“, който заедно с водещия на предаването Лъчезар Христов обсъди следните теми: Продължава кризата с боклука – среща между министър председателя Росен Желязков и столичния кмет Васил Терзиев; Политически сезон в условията на напрежение и протести;..

публикувано на 09.10.25 в 19:05