Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Иван Манчев: Най-добре готви този, който го прави със сърце

Всичко е въпрос на изживяване, на мисъл и отношение към храната

Снимка: smartmoney.bg
“Най-добре готви този, който го прави със сърце”, казва шеф Иван Манчев. Според него професионалните готвачи в повечето случаи са мъже, но когато става дума за домакинско готвене - жените се справят по-добре, защото готвят всеки ден, а мъжете готвят по-скоро като хоби.

“Вкусът се изгражда и се развива. Моите родители са ме хранили страхотно, моят вкус е по българския начин, но от друга страна има хора, които обичат по-различна храна, която са изживели с пътуване например. Всичко е въпрос на изживяване, на мисъл и отношение към храната", казва той.

Шеф Манчев цитира и изследване на Световната асоциация на готвачите, според което хората от малките населени места, консумират най-хубавата и чиста храна, защото в повечето случаи си я произвеждат сами.

“Не значи, че като си богат, ядеш най-добрата храна. Хората, които имат повече възможности могат да си позволят по-различна храна и повече ресторанти, в които да ядат храна, приготвена от най-добрите готвачи, но хората, които живеят в малките градчета и селата, според мен, ядат много по-хубава храна, много по-качествена, защото повечето от тях си я произвеждат.

Градското население са хора, които ядат повече на крак, повече в офис, хранят се с повече джънк фууд, а те са с възможности”,  допълва готвачът.

Шеф Манчев коментира и темата с отварянето на ресторантите и евентуалото им затваряне отново, ако бъдат затегнати мерките срещу Covid-19, като посочи, че вече повече от година издържа служителите си, въпреки че ресторантите му са били затворени и едно ново затварне би го поставило в много по-трудно положение. Освен това много от хората, заети в бранша, вече търсят възможност за кариерно преориентиране, тъй като несигурността в бранша е много висока, а в момента те са реално без доходи. 

Иван Манчев е отворил и двата си ресторанта, но наблюденията му са, че хората все още се страхуват да посещават заведенията и обемът на работа не е такъв, какъвто е бил преди пандемията.

Чуйте повече в разговора на Константин Лавсов в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Архитект Богдана Панайотова

"Форум", 05.11.25: Поисканата оставка на арх. Богдана Панайотова

В сряда, гости в предаването “Форум” бяха Георги Проданов - политолог в НБУ, и Тодор Терзиев - завършил Международен бизнес и мениджмънт с профил финанси и маркетинг в Хага. Заедно с водещия на предаването Лъчезар Христов обсъдиха следните теми:  Организациите на работодателите бойкотираха Тристранния съвет за социално сътрудничество с..

публикувано на 05.11.25 в 19:15

Евакуирани са обитателите на пропукания блок в столичния кв. "Хаджи Димитър"

Пропуканият блок в столичния квартал "Хаджи Димитър" вече е необитаем. Днес изтича срокът, в който и последните останали в опасната постройка собствениците на жилища, трябваше да изнесат покъщнината си, за да се пристъпи към действия по укрепване на сградата. "Към днешна дата, понеже изтича срокът, който бяхме дали за евакуация, в края на деня ще..

публикувано на 05.11.25 в 17:25

Richard Manta ProJect с дебютен концерт в София

Ричард Мантарлиев представи своята група Richard Manta ProJect  и разказа за дебютния им концерт в София, който ще бъде на 6 ноември. Групата ще представи своя албум “Rise Up“ , както и музика, която не е включена в албума, но е съвсем наскоро създадена. Ричард е композитор и текстописец в групата, следват го Радослав Паунов – бас, Рад Юруков..

публикувано на 05.11.25 в 16:47

Липсва намеса на държавата в развитието на туристическия сектор

На 2 декември Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) ще връчи за 30-и път своите Годишни награди. Отличията традиционно ще наградят усилията на най-добрите в туризма – хотели, ресторанти, мениджъри, инвеститори и общини с принос в развитието на сектора. “По традиция от 1996 г. организираме отличаването на най-добрите хотели,..

публикувано на 05.11.25 в 16:46
Албена и Павел Благеви

Албена и Павел Благеви изкачиха за трети път връх Агапурна в Хималаите

Семейният тандем пътешественици Албена и Павел Благеви изкачи за  трети път базовия лагер Анапурна -1 в Хималаите.  Те са активно, пътешестващо и покорило много върхове българско семейство, което живее в Юта  ( САЩ ) . Три пъти са правили в Хималаите различни преходи. "Започнахме от най-високото – базов лагер на връх Еверест,..

публикувано на 05.11.25 в 15:50

Мобилна изложба проследява историята на мината в Перник

Мобилна изложба "Градът на черното злато" проследява историята на мината в Перник и развитието на града. Експозицията е дело на РИМ - Перник и е реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Тя ще остане в музея до 17 ноември, след което ще гостува в Радомир. Изложбата включва уреди, инструменти и предмети, свързани с минното дело,..

публикувано на 05.11.25 в 15:37
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Бюджетът е еманация на политиката

В първия бюджет в евро за страната ни са заложени рекордни приходи и разходи. Очакваният дефицит в новия бюджет е 3%. Размерът на заложения нов дълг за догодина достига до 10,5 млрд. евро. Синдикати и работодатели вече изразиха резерви към финансовите разчети в бюджета за догодина, а по-рано днес се провали извънредното заседание на Националния..

публикувано на 05.11.25 в 15:11