Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Иван Манчев: Най-добре готви този, който го прави със сърце

Всичко е въпрос на изживяване, на мисъл и отношение към храната

Снимка: smartmoney.bg
“Най-добре готви този, който го прави със сърце”, казва шеф Иван Манчев. Според него професионалните готвачи в повечето случаи са мъже, но когато става дума за домакинско готвене - жените се справят по-добре, защото готвят всеки ден, а мъжете готвят по-скоро като хоби.

“Вкусът се изгражда и се развива. Моите родители са ме хранили страхотно, моят вкус е по българския начин, но от друга страна има хора, които обичат по-различна храна, която са изживели с пътуване например. Всичко е въпрос на изживяване, на мисъл и отношение към храната", казва той.

Шеф Манчев цитира и изследване на Световната асоциация на готвачите, според което хората от малките населени места, консумират най-хубавата и чиста храна, защото в повечето случаи си я произвеждат сами.

“Не значи, че като си богат, ядеш най-добрата храна. Хората, които имат повече възможности могат да си позволят по-различна храна и повече ресторанти, в които да ядат храна, приготвена от най-добрите готвачи, но хората, които живеят в малките градчета и селата, според мен, ядат много по-хубава храна, много по-качествена, защото повечето от тях си я произвеждат.

Градското население са хора, които ядат повече на крак, повече в офис, хранят се с повече джънк фууд, а те са с възможности”,  допълва готвачът.

Шеф Манчев коментира и темата с отварянето на ресторантите и евентуалото им затваряне отново, ако бъдат затегнати мерките срещу Covid-19, като посочи, че вече повече от година издържа служителите си, въпреки че ресторантите му са били затворени и едно ново затварне би го поставило в много по-трудно положение. Освен това много от хората, заети в бранша, вече търсят възможност за кариерно преориентиране, тъй като несигурността в бранша е много висока, а в момента те са реално без доходи. 

Иван Манчев е отворил и двата си ресторанта, но наблюденията му са, че хората все още се страхуват да посещават заведенията и обемът на работа не е такъв, какъвто е бил преди пандемията.

Чуйте повече в разговора на Константин Лавсов в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва проект "Мама работи“ - в подкрепа на работещите жени-майки

Проектът “Мама работи“ е в подкрепа на работещите жени-майки. Изпълнител на проекта е Фондация “Мама има работа“ с финансовата подкрепа на Столичната община – Програма “Европа“ 2025, в партньорство с НЧ “Мечталище 2024“ и район „Лозенец“. Проектът цели да идентифицира нуждите на работещите жени-майки, да подкрепи тяхното личностно и професионално..

публикувано на 17.07.25 в 20:13

Какви имоти в София са обявени за нищожни

Разкрития на представители на ДБ относно продажбата на държавни имоти с отпаднала необходимост в София. Още преди месец се заговори за терени на няколко километра от сградите на БАН, както и такива в район “Лозенец”, които са предвидени за улици, а преди няколко дни темата повдигна и районният кмет на "Лозенец" Константин Павлов, който посочи, че..

публикувано на 17.07.25 в 19:34

11 процента ръст на туристите в София от началото на годината

От началото на 2025 година напливът от туристи в София се увеличава с 11% на годишна база, това уточниха от Общинско предприятие "Туризъм" при Столичната община. Данните посочват, че за периода януари-юни столицата е посетена от над 647 хил. туристи. Най-голям интерес проявяват посетители от държавите Израел, Италия, Испания, Франция,..

публикувано на 17.07.25 в 18:49

За поне 150% от МРЗ настояват специалистите по здравни грижи

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява за по-високи заплати и по-добри специализации. “Промените, които ние предлагаме и които на 14-ти внесохме като наше предложение в Министерство на здравеопазването касае освен увеличаване на заплащането - едно от основните ни искания. Искам да обясня, защо е толкова важно да бъде..

публикувано на 17.07.25 в 17:41
Рила

Продължават честванията по повод юбилейната 130-годишнина от създаването на БТС

За събитията  и нови активности предвидени по повод 130 години от създаването на Български туристически съюз,  разказа в предаването “Радиокафе“ изпълнителният секретар на БТС Лъчезар Лазаров, който не скри вълнението на екипа на БТС и на всички туристически дружества по повод юбилейната годишнина в настоящата 2025-а година...

публикувано на 17.07.25 в 15:19

Археолози откриха богат женски гроб в Хераклея Синтика

Богат женски гроб проучва екипът на проф. Вагалински в Западния некропол на Хераклея Синтика, източно от откритата малко по-рано днес плоча със семеен портрет, съобщават от Archaeologia Bulgarica. Жената е погребана с накити - една златна обица на лявото ухо /по-масивна от намираните досега/, бронзова гривна на ръката, костени игли в прическата. До..

публикувано на 17.07.25 в 14:47

Изложба представя историята на Гвардейския оркестър и развитието на българската музикална култура

Изложбата “Гвардейският оркестър и формирането на културния и музикален живот в столицата и страната“ се откри днес, 17 юли, в градината пред Народния театър “Иван Вазов“. Тя съдържа архивни снимки и документи, чрез които посетителите ще имат възможност да се запознаят отблизо с дейността около формирането на тези първи музикални състави..

публикувано на 17.07.25 в 13:04