Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На голям екран улавяш поезията – Киномания 2021

| обновено на 26.03.21 в 11:47
Снимка: kinomania.bg

Киномания 2021 има готовност при отваряне да започне на ... Първи април. Девизът тази година е "Киното е!". Киномания взима филмите, преди да ги наградят, но това не пречи тази година тя да започне с ретроспектива на Фелини – реставрирани копия.

"Фелини е само подгряваща програма, официалното откриване е на 8 април" – продължава Владимир Трифонов, като представя новия филм на Ивайло Христов  "Страх".

Следва "Adieux les cons" – когато го подбират през есента, не подозират шестте награди "Сезар", които междувременно ще получи. Комедия с ексцентричност – нещо позабравено, според Владо.

"Земя на номадите" ще е и фаворит за най-добър филм. "На голям екран улавяш поезията" – напомня ни Трифонов, преди да представи и бъдещата премиера на Уди Алън, една европейска копродукция, снимана и посветена на Доности-Сан Себастиан, любимо място в Бискайския залив, където се събират щастливи киномани и джазмени.

Кончаловски и Алмодовар са останалите двама режисьори с нови филми в две поредни години. "Чаровен филм за жестоко потушен работнически бунт от 60-те" – така Трифонов определя многократно награждавания филм на Кончаловски.

Още две специални панорами – за Шон Конъри и Мишел Пиколи допълват картината на фестивала, който се надяваме, да има същия късмет като София филм фест.

И детайли за ценители – два музикални филма, за Селин Дион и Паоло Конте.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще върнат ли полигоните в обучението на шофьорите?

За това какво може да се направи за безопасността по пътищата заради зачестилите инциденти и как трябва да протича обучението на водачите говори Росен Рапчев, експерт в Държавна агенция безопасност по пътищата. По думите му пътнотранспортните произшествия са случайни събития, които не са планирани. "Всеки смята, че със своите действия той..

публикувано на 16.05.24 в 09:49

Ще остане дъждовно

Днес времето ще се задържи предимно облачно, като атмосферното налягане ще остане малко по-високо от средното за май. На места главно в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, като през деня те ще са слаби и на по-малко места. Вятърът ще е слаб до умерен югоизточен. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, за района на..

публикувано на 16.05.24 в 07:15

Спортен празник организират от район "Изгрев" по повод Деня на българския спорт

На 22 май район "Изгрев" на Столична община ще отбележи Деня на българския спорт с разнообразни спортни активности за деца от 7 до 17 години. Инициативата бе предвидена за утре, 16 май, но лошото време бе причина празникът да се реализира с по-късна дата. Събитието ще открие кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев.   В партньорство с..

публикувано на 15.05.24 в 17:31
Д-р Николай Стоилов

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно и.д. директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", след като досегашният управител на лечебното заведение д-р Дечо Дечев отказа удължаване на договора му до провеждането на конкурс. Д-р Стоилов е част от екипа на Клиниката по ревматология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" от 2011 г. Той..

публикувано на 15.05.24 в 17:24
Александра Александрова-Сани(в средата) с Крис Илиев и Деси Попова

Александра Александрова - Сани за пътя към успешната реализация в чужбина и семейните ценности

Александра Александрова - Сани е психолог, която живее и работи в Англия. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и разказа за своя житейски и професионален път. Ето какво ни сподели Сани: "Работя в Националната пробация във Великобритания, където водя групи на хора извършили престъпления. Целта на нашата работа е да помогнем на..

публикувано на 15.05.24 в 16:55

В София се състоя Международна конференция "България в еврозоната, кога?"

България е член на Европейския съюз, но не и на еврозоната. Въпреки това страната изрази стремежа си да приеме еврото през 2025 г. Дали, кога и как ще се случи това? За да отговорят на тези въпроси, Асоциацията на почетните консули в България (АПКБ), Българската CFA Асоциация и Асоциацията на банките в България (АББ) организираха конференцията..

публикувано на 15.05.24 в 16:52

Как да се избегне спонтанен аборт

От 1993 година 15 май е Международен ден на семейството. Той е учреден от Генералната асамблея на ООН и целта му е да повишава информираността по въпроси отнасящи се за семейството. По данни на статистика всяка трета бременност в България завършва с аборт. На 31 май 2024 г. от 09:00 до 18:00 ч в Интер Експо Център ще се проведе Форум за женско..

публикувано на 15.05.24 в 16:14