Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С мобилни урни в София се гласува за 10 минути на адрес

Снимка: БГНЕС
Между 20 и 30 адреса в зависимост от разстоянието помежду им трябва да обиколи всеки мобилен екип в София. Те са облечени с бели защитни костюми за еднократна употреба – маски, шлемове и ръкавици, които се сменят на определен период от време.

Транспортът е осигурен от Столичната община и са придружавани от екипи на полицията, пояснява Живка Котева, председател за 23-ти избирателен район в София.

Маршрут е предварително определен. Подвижната урна е с по-малък размер от традиционно използваната, за да е удобна за носене. Около десетина минути отнема гласуването на един адрес.

 Ивайло Гечев, член на мобилен екип, обясни как се гарантира тайната на вота:
"Даваме бюлетината на избирателя. Той влиза, попълва я вътре, сгъната ни я връща и след това той си я пуска в урната".

Сред първите гласували в мобилна урна днес беше Светла Ананиева.
"Супербързо се случват нещата. Благодаря на хората, че са проявили желание да участват в мобилните екипи", заяви тя през репортер на БНР.

Имаше по – дълги опашки от хората, тук са включени много квартали и част от членовете на СИК не се явиха, но на тяхно място веднага се осигуриха други хора“, каза пред БНР Стоил Сотиров, член на СИК в 25 РИК, където е лидерската битка.

„В сравнение с други райони по отношение на машинното гласуване нямахме големи затруднения, беше спокойно, имахме указания какво да правим. При нас нямаше проблеми с тяхното осигуряване и използваме. Имаме 17 подвижни избирателни секции, като 14 са за Covid , за да може да се обслужат 346 карантинирани хора, които са подали заявления", каза още Сотиров.

В страната подвижните избирателни секции са общо 283, включително 46, които обслужват карантинирани лица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Здравка Андонова: За пръв път се ограничава правото на глас на хиляди хора

Журналистката Здравка Андонова от „Дневник“ е гласувала  с подвижна избирателна кутия.  „Гласуването мина без проблем. Гласувах с хартиена бюлетина. Нямам притеснение, че вотът ми няма да бъде отразен. Комисията беше облечена с подходящите..

публикувано на 04.04.21 в 12:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

България генерира 100 000 тона текстилен отпадък годишно

Всички държави-членки на Европейския съюз трябва да въведат задължително разделно събиране на текстилен отпадък от 1 януари 2025 г. За всеки текстилен продукт, който се предлага на пазара, предстои да бъде въведена и еко такса. През последните..

публикувано на 27.06.24 в 15:52
Благовест Георгиев прави изявление преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 27 юни 2024 г.

Искане на оставки и напрежение на днешното заседание на Столичния общински съвет

Искане на оставки, напрежение по теми, които са във фокуса на общественото внимание вече няколко седмици и дори месеци - така премина днешното заседание на Столичния общински съвет. Благовест Георгиев, бившият общински съветник от групата на..

публикувано на 27.06.24 в 14:56

"Таекуондо Турбо Тийм" се готвят за световното

Преди няколко дни състезатели от клуб "Таекуондо Турбо Тийм" завоюваха бронзов медал и оставиха отлични впечатления на Европейското клубно първенство по таекуондо при юношите. Подробности в предаването "Радиокафе" разказаха треньорът Йордан..

публикувано на 27.06.24 в 14:39
Борис Бонев

Група в СОС иска нови шефове на 6 общински дружества

Общински съветници предложиха конкурси за избор на нови управителни органи на общинските дружества "Топлофикация София ЕАД", Центъра за градска мобилност, "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен" и "Софинвест" ...

публикувано на 27.06.24 в 13:16

Екологията представена чрез театъра

Театралните ателиета, посветени на премиерния това лято спектакъл "лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?" ще дадат възможност на участниците да навлязат в творческия процес на изграждане на театралната игра "лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?", интегрираща в себе си две утвърдени европейски..

публикувано на 27.06.24 в 12:43

Клуб "Доброносци" - създаден от младежи за младежи

Фондация "За Нашите Деца" дава старт на клуб за младежки активизъм и доброволчество. Клуб "Доброносци" е нов път за развитие на организацията, който води до разширение на дейността и включване на съвсем нови групи от обществото. В него ще участват..

публикувано на 27.06.24 в 12:35