Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тончо Краевски: По-ниската избирателна активност промени терена

Тончо Краевски
Снимка: Стопкадър

За поредна година след изборите много политически лидери се разпознаха като победители от вота на народа. “Това беше закономерно да се случи от гледна точка на по-ниската избирателна активност, която промени терена, на който се случват изборите”, казва политическият анализатор Тончо Краевски от аналитична мрежа „София“.

Според него точно заради ниската избирателна активност има партии, при които все още не се знае дали ще минат 4-процентната бариера. Пандемията като тема, освен това, също е повлияла върху резултата на партията на Слави Трифонов, тъй като от влезлите в новия парламент политически сили, това е единствената партия, която заемаше през последната година скептична позиция по отношение на Covid-19 и това не е убягнало на техните избиратели.

“Мангъровистите гласуваха за партията на Слави”, коментира Точно Краевски. В същото време според политолога като тема коронавируса е бил фактор в предизборната кампания. 

По думите на политолога поведението на Слави Трифонов е наподобява това на Симеон Сакскобургготски, когато идва на власт - запазва мълчание преди изборите, и печели вота.  

“Може да е мълчал последния един месец, но той е говорил непрестанно през последните 20 години. Политическият му проект съществува от няколко години под една или друга форма - референдум, телевизия”, коментира политологът.

Още от политическия анализ на изборната нощ - чуйте в разговора на Константин Лавсов в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Книгата и вдъхновението

Могат ли книгите да вдъхновяват и друг вид изкуства? Интерактивна инсталация Rayuela e вдъхновена от контраромана на Хулио Кортасар "Игра на дама" и следва неговия принцип за взаимодействие между посетителя и творбата. Пространството има за цел да насочи вниманието на зрителя-участник върху въпроса как комуникираме в ежедневието си и колко важни..

публикувано на 20.05.24 в 13:03

"Да поЧетем" на 24 май на пл. "Славейков"

За четвърта поредна година, на 24 май, на столичния пл. „Славейков“ ще се проведе фестивала „Да поЧетем“. Присъстващите ще могат да четат, да слушат, да говорят и да опознаят литературата, книгите, площада и творците, свързани с него. Пред Радио София Яна Стефанова, която е част от организаторите на събитието сподели, че пл. „Славейков“ е..

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Размяна на книги по случай 24 май

По случай 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост предстоят редица инициативи. Една от тях е "Размяна на книги" в Банската градина в кв. Лозенец. По темата говори Иван Начев от НЧ "Мечталище 2024". Той призова всеки, който желае да донесе нова, или добре запазена книга и да си избере съответно друго заглавие...

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Нов метод за избора в кариерното ориентиране – чрез игра

Един от най-важните компоненти на образованието в 21 век е как да се ориентираме кариерно. През годините се появяват много възможности, които да улеснят учениците, а и не само тях, в по-лесния избор за бъдеща професия. Елица Костова е създател на първата българска авторска игра за кариерно ориентиране и умения за успех. Пред Радио София тя..

публикувано на 20.05.24 в 10:09

Топло, но дъждовно начало на седмицата

Днес облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява дъжд, в отделни райони и ще прегърми. До вечерта валежите ще спират, съобщиха от НИМХ. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще е на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 23°. В планините облачността ще е..

публикувано на 20.05.24 в 07:35

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30