Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите хора с готовност дискутират за бъдещето на ЕС

Проектът „Модел Европейски съюз София 2021“ ще представя България на 14-ото ежегодно издание на общоевропейския конкурс за наградата „Карл Велики“ за младежи за 2021 г.
Снимка: europarl.europa.eu

Ученици от софийската Гимназия по телекомуникации заедно с още две български училища се включиха в международния проект „Модел Европейски съюз София 2021“. Той представлява образователна симулация на процеса по вземане на решения в ЕС.

Целта на проекта е да допринесе към едно по-информирано и активно гражданско общество на национално и европейско ниво, създавайки отворена платформа за международен младежки обмен.
 За първи път тазгодишното издание включва и симулация на Европейската гражданска инициатива ‒ първия инструмент, даващ възможност на гражданите да участват в законодателния процес на Съюза чрез своите идеи. Негов основен двигател са ученици от три български училища, подкрепяни от международен екип млади хора (над 10 националности и говорими общо 20 езика).
 
След участието си в организираните онлайн работилници и дискусии на тема активното гражданство и ЕС, учениците разработиха идеи за собствени граждански инициативи и една от тях ще бъде избрана след процес на гласуване.

В разработените идеи се оглеждат визиите на младежта за бъдещето на България и ЕС.

Обявяването на "Модел Европейски съюз София 2021" за български лауреат за наградата "Карл Велики" 2021 потвърждава потенциала на проекта да постигне подобна обществено значима промяна.

За повече подробности Луиза Лазарова разговаря с организаторите на събитието Виктория Русева и Мария Иванова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20
Стани Милев

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59
.

5 км колоездачно шествие преди Световния ден на велосипеда - 3 юни

Колоездачно шествие "Велогенерация" ще се проведе в неделя, 2 юни .  Акцентът на събитието е да покаже, че велосипедът е практична алтернатива за придвижване в градска среда , че велосипедната общност е много голяма и сплотена и че можем да бъдем толерантни едни към други – велосипедисти, пешеходци и шофьори. С инициативата ще бъде..

публикувано на 31.05.24 в 18:10

На 1 юни пред Двореца на децата: песни, танци, джудо и шах, рисунки и зоокът

В парковото пространство пред Националния дворец на децата (НДД), възпитаниците на школите в него, ще поздравят своите връстници по случай Международния ден на детето. Предвидени са и изненади за всички, които присъстват на празника. Началото е в 10:00 ч. В програмата са предвидени поздрави от членове на Студио за модерен балет "Цветни..

публикувано на 31.05.24 в 17:48

Организации настояват евродепутатите да бъдат "в ритъма на гражданското общество"

Евродепутатите трябва се ангажират и да бъдат проактивни в осъществяването на редовен и конструктивен диалог с гражданските организации ; веднъж годишно да осъществяват национална среща, на която да информират какъв е напредъкът в усилията им по темите, касаещи гражданското общество; да участват и подкрепят срещи, дискусии, инициативи и..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Група Innerglow представят новия си сингъл "Освободен"

Групата Innerglow – млади хора, способни да създават съвременна българска музика, представиха в предаването “Радиокафе“ своя нов сингъл "Освободен". Музикантите Петър Желев и Матей Христозков – китара и барабани, разказаха за песента. "Освободен“ – позитивна песен, родена след мрачен период. Текстът набляга на позитивното, дава посока..

публикувано на 31.05.24 в 15:35
Жена пише 34 пъти думата „виновен“ след като съдебните заседатели признаха Тръмп за виновен по всички 34 обвинения в наказателния му процес във Върховния съд на щата Ню Йорк

Седмицата в САЩ: Тръмп - виновен, Байдън за Украйна, ужас от Рафа

Бившият американски президент Доналд Тръмп бе признат за виновен по всичките 34 престъпления за фалшифициране на бизнес записи, свързани с плащания, направени на звездата от филми за възрастни Сторми Даниелс преди изборите през 2016-а година. С това той стана първият бивш американски президент признат за виновен в престъпление. Какви са..

публикувано на 31.05.24 в 14:55