Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Раленкова: Няма лоши думи. Важен е контекстът, в който се употребяват

Под надслов “Семейството и четенето” Академия за родители организира поредица от тематични уебинари, а на 21 април, един от тях ще бъде посветен на езика в детските книги, употребата на лоши думи и на езиковата мяра, която прави една детска книга наистина добра.    

Лектор по темата ще бъде Албена Раленкова - редактор на датска литература в издателство “Фют” и преподавател в департамент “Масови комуникации” в Нов Български университет.

“Напоследък започва да се забелязва една засилваща загриженост по отношение на т.нар. “лоши думи” в детските приказки и книжки. Виждам родителско притеснение, че тези думи могат да се превърнат в модел на подражание и да влязат в езика на детето и това да провокира неподходящо поведение”, казва Албена Раленкова.   

Според нея подобни притеснения са провокирани от несъзнавано внушение към  детската книга като към наръчник. Въпросът е, дали те я е такава и това ли е начинът, по който я възприема детето. “Тази разлика в разкодирането на текста определя и разликата в отношението към този текст”, казва тя.

“Няма лоша дума сама по себе си. Думите такива, каквито са, те са просто думи. Те не са нито лоши, нито добри. По същия начин както един нож не може да бъде нито лош, нито добър. Той може да бъде използван за лоши или за добри цели.

Много е важен контекстът, в който думите се полагат и начинът, по който се прилагат. Тогава можем да говорим за употреба, когато думите започнат да нараняват и да болят”, коментира тя. 

Чуйте повече в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45

Зрелищно и цветно

Десетки дами на мотори ще отпразнуват Международния ден на жените мотористи във Велико Търново на 11 май. С подробностите слушаме Лили Осойска от сдружение “Жените Мотористи ЕМпауърд България”: "Днес празнуваме за пръв път извън София. Тази година честваме за шести път, шествието с мотори е зрелищно и цветно. Това си е наш празник, все повече жени..

публикувано на 11.05.24 в 09:46

"Любов по сценарий в Холивуд" ще се случи на 14 май

С актьорите Жанет Милска, Николай Тодоров и режисьора Камен Коев говорим за "Любов, по сценарий в Холивуд", представление с предстояща премиера по музика на Милица Гладнишка и Иван Велчев. Какво ни очаква в предстоящия спектакъл? "Много любов – истинска, истерична, злобна, смешна", увери ни Жанет. "С Жани и Камен се познаваме..

публикувано на 10.05.24 в 19:27

Рисковете пред Княжевската минерална баня се увеличават

Най-старата минерална баня в София е застрашена не само сградата, но и минералната вода изобщо, поради строителство в близки имоти. Не е извършен ежегоден хидрогеоложки монторинг, за да се установи дали строителството на търговски комплекс наблизо не е увредило трайно находището. А самата баня, която е най-старата в София, датираща от..

публикувано на 10.05.24 в 18:01

Безплатни белодробни изследвания за пушачи

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в четири града в страната от специалисти-пулмолози. Изследванията са част от Националната кампания "За живот без тютюнев дим" на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев..

публикувано на 10.05.24 в 17:41
Александър Христов

Изборите и избирателната пасивност

Официално в полунощ на 9 срещу 10 март 2024 г. започна предизборната кампания за насрочените на девети юни избори за народни представители в следващия парламент, както и за български евродепутати. Кампанията ще продължи до полунощ на 7 юни. Каква е ефективната политическа комуникация в контекста на предстоящите избори? Коментар по темата направи..

публикувано на 10.05.24 в 16:26