Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде отиваме след изборите

Снимка: БГНЕС

Департамент „Политически науки“ на Нов български университет организира онлайн конференция на тема „Избори и след изборите накъде?“ на 22 април, 2021 г. от 14 часа.

Събитието е част от поредицата дискусии, посветени на парламентарните избори в България, организирани през последния месец в университета, съобщи пред Радио София гл. ас. д-р Ирена Тодорова от НБУ.

Темите, които ще бъдат поставени в рамките на конференцията, обхващат широк кръг от проблемни полета, които пряко засягат качеството на демокрацията и изборния процес в България. Целта е академично да бъдат разисквани процесите и да се разгърнат сценариите за развитие на страната.

„Ръководени сме от едно и също усещане за влошаване на демократичните устои. Това е следствие не само на управленията, но и от липсата на траен ангажимент на избирателя с политическия процес - той не бива да се изчерпва само с акта на гласуване с бюлетина или участието в протест на“, отбеляза д-р Тодорова.

Това ще обяснят и експертите на конференцията – на младите хора (студентите), но и на всички други хора.

„Свръхемоционалните политически решения дават не особено добри резултати за самата демокрация. Това пролича в разпарчетосания нов парламент. В момента изглежда гражданинът събуди интереса си към политиката, защото тя заприлича на шоу, на своеобразен театър. Време е да извадим политиката от нейния негативен прочит. Именно управляващите трябва да вдъхват надежда у хората“, подчерта Ирена Тодорова, която ще е сред водещите и лекторите на конференцията.

„След изборите трябва да се следват известните процедури за съставяне на кабинет. Това не е рулетка, а законодателно определена процедура“, категоричен е гл. ас. д-р Любомир Стефанов, който също ще участва в конференцията, организирана от НБУ. Има 3 седмици за крайния срок, в който да се състави правителство, което да събере и парламентарна подкрепа.

Възможно е на базата на принципи и договорености (не договорки), на базата на управленска програма да се сформира министерски съвет, допълни д-р Стефанов.

По думите му на последните избори на 4 април българинът гласува емоционално и носталгично, невинаги с достатъчно информация, но и прагматично.

Когато възможностите за гласуване са цяла палитра, а не се свеждат до физическо присъствие в секцията, ще можем да видим доколко българинът се интересува или неглижира правото да избира. Тогава със сигурност можем да кажем дали определена избирателна активност е ниска. Опашките за гласуване в чужбина не са знак за повишена активност. Можеха да бъдат, ако избирателните секции не бяха достатъчен брой.

С Ирена Тодорова и Любомир Стефанов разговаря Лъчезар Христов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Велчев

И в България идват доста гурме туристи, кухнята се отразява пряко на репутацията

През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна . Хората научават за български дестинации от споделени..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Атанас Димитров

Атанас Димитров: Туризмът ни трябва да усеща гърба на държавата

Туризмът е пътуване, настаняване, хранене, преживяване.  България има много какво да покаже и да даде и като атмосфера, и като природа, и като интериор на местата за отсядане. Секторът обаче се нуждае от държавен гръб – дори само за реклама. Това коментира пред БНР-Радио София Атанас Димитров  - зам.-председател Българската хотелиерска..

публикувано на 04.07.24 в 16:43

Един убит и двама ранени при престрелка в кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред пред офис за бързи кредити (блок №3), като са били простреляни  трима мъже - един е починал на място, а двама са ранени. По случая към момента има двама задържани. Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, който пристигна на мястото, съобщи,..

публикувано на 04.07.24 в 16:05
Димитър Манолов

Димитър Манолов: Да не забравяме за заплатите и КТД не само заради евродирективата

Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз трябва да бъде транспонирана в българското законодателство, независимо от срока (15 ноември-бел.ред.), независимо от възможните санкции и от това, че България може да се „шмугне“ някак си. Това коментира пред БНР-Радио София президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ...

публикувано на 04.07.24 в 15:17

Историята да спасиш едно куче

Тери не е българин по месторождение, а е австралиец. Но е направил за България повече отколкото много българи някога ще направят за животните. Той е създател на приюта за бездомни кучета  Every Dog Matters EU   до Костинброд, благодарение на който стотици бездомничета са се превърнали в страхотни домашни любимци някъде по света, включително и..

публикувано на 04.07.24 в 12:26

Велосипедното движение в центъра на София се е увеличило двойно

Велосипедното движение се е увеличило двойно София. Това каза пред Радио София Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция", цитирайки данни от столичния зам.-кмет по транспорта. „Същевременно автомобилното движение е намаляло в участъка. Това е търсеният ефект и мисля, че хората, които се движат там го виждат това нещо. Има дни и часове, в които..

публикувано на 04.07.24 в 11:23

На 16 юли 2024 г. започва разширението на столичната ул. "Опълченска"

На 16 юли 2024 г. започва разширението на столичната ул. "Опълченска", каза пред Радио София директорът на дирекция "Транспорт" към Столичната община Иван Николов. Той обясни, че строежът включва трасето от бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров". "Ще бъде с бус ленти, изцяло се реконструира и ще бъде затворено за дълъг период. Започва на 16 юли..

публикувано на 04.07.24 в 09:49