Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любими писатели четат творби и раздават автографи на пл. „Славейков“

Снимка: БГНЕС

Дните, посветени на Световния ден на книгата и авторското право, организирани от Столична библиотека, започват с голямо литературно четене от 17.30 часа на пл. „Славейков“.

Под наслов „В името на книгата“ свои послания и творби ще четат Георги Константинов, Владимир Зарев, Георги Господинов, Мирела Иванова, Калин Терзийски, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Марин Бодаков, Кристин Димитрова, Силвия Чолева, Николай Милчев, Йордан Ефтимов, Роман Кисьов, Иван Христов, Анжела Димчева, Иван Ланджев.

Обичаните български автори ще раздават свои нови книги с автографи.

Музикално измерение на празника ще прибавят Иван Бороджиев (саксофон) и дует Ели Раданова (вокал) и Венци Дреников (клавишни).

Утре, 23 април, от Столичната библиотека са подготвили специална програма.

  • Историята на Международния ден датира от 1995 г., когато 23 април е обявен от  ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право неслучайно - на този ден са починали двама от най-гениалните писатели в света – Сервантес и Шекспир. Идеята на символичната дата е да се насърчи четенето и защитата на интелектуалната собственост, издателската дейност, авторското право.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не паркирайте по ул."Шести септември", монтират ново осветление

Започва монтирането на ново осветление по ул."Шести септември", съобщават от Столичната община. Ще бъдат поставени 19 нови осветителни стълба в участъка между ул. "Славянска" и ул. "Граф Игнатиев" . Осветлението ще бъде енергоспестяващо.  При благоприятни атмосферни условия монтажните работи се очаква да приключат в рамките на седмица,..

публикувано на 20.05.24 в 13:08

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес.  Недоволството си представители на бранша изразиха и на 14 май, като то е породено от закриването на стоянки в столицата.  " Кметът Васил Терзиев избра да покани на среща организации, които не подкрепят протеста, а след това излъга, че е провел разговор с бранша. Нямаше..

публикувано на 20.05.24 в 11:20

СОС чака решението на ВАС за реорганизацията на движението в София

Отчитам като слабост липсата на навременна комуникация с гражданите как ще реорганизираме движението по бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша", каза председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров пред bTV. Според него е рано да се говори за това дали решението е било правилно, или не, преди по казуса да се произнесе..

публикувано на 20.05.24 в 09:54
Метрология, измервания

Отворени врати в Института по метрология

Българският институт по метрология ще отвори врати за посетители в днешния Световен ден на метрологията от 10 до 12 ч. Ще могат да бъдат посетени националните еталонни лаборатории, в които се създават, поддържат и усъвършенстват националните еталони на България, лабораториите за изпитване, проверка и метрологична експертиза на средства за измерване...

публикувано на 20.05.24 в 09:31

Вариант номер 1 изтеглиха на втората задължителна матура

Преди минути в Министерството на образованието и науката (МОН) бе изтеглен вариант номер 1 за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаване в 11 и 12 клас. На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна. Останалите 21 000 зрелостници от професионалните гимназии се явяват на изпит за придобиване на професионална..

публикувано на 20.05.24 в 08:51

БНБ пуска сребърна монета "100 години лека атлетика в България"

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема "100 години лека атлетика в България". Цената на монетата при пускане в обращение е 150 лева.

публикувано на 20.05.24 в 08:07

Единствения кабинков лифт на Витоша не е спрял завинаги

Не може да се твърди, че Симеоновският лифт спира да работи окончателно. Това съобщиха за БНР от ръководството на фирмата-концесионер "Витоша-ски" във връзка с разпространената информация за спирането на съоръжението, което е в ремонт от края на миналата година. Не е ясно обаче кога ще се реши въпросът с отказа на доставчика на резервни части да осигури..

публикувано на 17.05.24 в 17:05