Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан Мар - между Цюрих и София, между музиката и IT

Снимка: Ангелина Грозева/Радио София

Жан Маринов (Жан Мар) живее в Швейцария, но все по-често се връща в България, за да създава авторските си песни с някои от най-добрите родни музиканти. Най-новия проект на Жан Мар е съвместно парче с музикантите от Jeremy?, където изненадата ще бъдат женски вокали. Песента ще бъде на английски и музикантския свят я очаква скоро.

"Живях 21 години в Щатите, сега съм между Швейцария и България, но осъзнатия ми музикантски живот определено е в България. В САЩ се научих да бъда директен и да бъда себе си, като малък бях притеснителен. Това, което научихме последните 12 месеца в тази пандемия е, че трябва да сме себе си, и тогава може би няма да е толкова трудно, за да си кажем важните неща, затова са ни били необходими тези неща. Една такава песен моя с такова послание е "Believe in dreams",  посветена е на дъщеря ми - Изабел- София, но  и на младите хора, като с нея искам да им кажа никога да не отказват от мечтите си."

Екипът, с който Жан Мар създава най-новия си сингъл – Believe in Dreams, е впечатляващ: на барабаните е Стоян Янкулов- Стунджи, бас - Ивайло Звездомиров, китари - Бисер Иванов. Текстът и музиката са авторски на Жан Мар, а аранжиментът е дело на Ивайло Звездомиров, Бисер Иванов и Иво Стефанов. Песента е едно модерно поп-рок послание към новото поколение, но Жан Мар възражда и стиховете на Петя Дубарова в ппесента - "Спомени", която е всъщност първата песен по текстове на Петя Дубарова с рок звучене. Къщата на поетесата Петя Дубарова, която е родена на днешната дата преди 59 години, е била собственост на пра дядото на Жан Мар. Днес къщата е музей в Бургас. 

"Песента е написана по текст на поемата "Недосегната", малко е видоизменен, с позволение на сестра й. По време на снимките на филма на "Петя, на моята Петя", си говорехме с екипа, че когато правиш нещо за Петя има едно особено присъствие, все едно тя самата, Петя се замисля дали това трябва да излезе точно сега, когато записвахме песента по нейни текстове също имаше момент, в който всичко изчезна от клипа като файлове, после се появи. Нашият свят е описан от науката, но има нещо което е недоказано, нещо отвъд, няма как да опишеш нещо, което е материално. А музиката е магия, чувството, което изпитваш като слушаш музика, то не може да се опише."

Освен с музика, Жан Мар се занимава с информационни технологии професионално в сферата на фармацията, в отдел "Ваксини". Пътуването му носи вдъхновение и преживявания за музиката, но обича да работи с професионалистите в България, и твърди, че е прекрасно, когато можеш да се кажеш нещо на български език.

"Преместих се от Щатите в Швейцария, защото исках да съм по близо до вкъщи, до България, на 2 часа път е със самолет, както се казва, друго си е да си в Европа. Група имах в Щатите, имахме кавъри, но не успяхме да се сформираме. Но Щатите са микросветове в света. Преди 10 години започнах да си пиша песните и да работя с професионалисти в България, и така ми се получиха нещата, тук е елемента на ноу хау, когато работиш с големи професионалисти, ти можеш да обмениш този опит. "

  • Жан Мар или Жан Маринов, както е името му по паспорт, е роден през 1974 г. в София. Започва да свири на китара и пее на 11 години, а по-късно участва в хора на софийската Английска гимназия, заедно с Атанас Русков (Бейби Фейс Клан). До 1992 г. Жан е част от няколко рок и блус групи. През 1992 г. заминава в САЩ, където до 2002 г. участва в кавър и оригинални рок групи в Ню Джързи и Ню Йорк. През 2010 г. Жан се завръща в София и подновява работа по запис на български поп-рок песни в екип с Теодор Янков и Атанас Копчев. Жан е автор на „Ти си в мен”, спечелила песен на месец „Ноември” 2014 г. в предаването „7-11″ на Христо Ботев по БНР.

Още за музиката и историите на Жан Мар по различни краища на света, чуйте в звуковия файл в интервюто на Лилия Големинова. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24
Funkilicious получиха голямата награда в конкурса „Пролет“

Funkilicious са големите победители в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

Funkilicious получиха голямата награда в категорията "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Woomb са победителите в категорията "Евросоник ".  Funkilicious спечелиха с песента "Всичко по две" и ще имат възможност да запишат  нова авторска музика във Второ..

публикувано на 03.06.24 в 06:05