Овцевъдите посрещат Великден и Гергьовден с реализирана продукция на сравнително задоволителни цени. Обичайно в България по време празниците се консумират около половин милион агнета. Малкото останали ще бъдат на трапезата на 6 май. Както са били предвижданията в началото на сезона месото се е продавало в ценовия диапазон от 14 до 19 лв./кг. В сравнение с 2020 г. цената е с около 15% по-висока.
Това заяви пред Радио София съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев.
По негови данни очакваният дъмпинг на месо и яйца от внос не се състоя, благодарение и на контрола от страна на БАБХ по граничните пунктове.
Снимка: noka.bg
Караколев припомни, че за безопасност своеобразна гаранция дава българският произход, който на месото се означава със син печат. За всяко друга държава печатът е червен. Препоръчително и законно е да се купи месо от някоя ферма, допълни животновъдът.
По отношение на млякото, съществуват злоупотреби с използване на сухо мляко, или повече вода.
„Освен че се цените са спекулативни, продуктът не е здравословен. В България глобите за това все още са малки“, каза още Симеон Караколев.
Колкото до помощите във връзка с коронавирусната пандемия, от НОКА са заявили искания към държавните органи, подкрепата да не е на парче и тя да достигне до всички фермери.
След година прекъсване от 18 до 20 юни край Петропавловския манастир до град Лясковец ще се проведе Деветият национален събор на овцевъдите в България.
Ще бъдат показани над 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета и коне. Под мотото „Българските храни от български суровини“ ще е изложението на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо.
Предвидени са атрактивни фермерски състезания по ръчно доене и стрижба, машинен млеконадой на кози, за на-тежък коч, най-добро сирене и кашкавал, теглене на товари от коне-тежковози, изложение на селскостопанска техника, оборудване и специализирана литература.
Съборът на овцевъдите по традиция ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството сбогатата българска народна култура, традиции и фолклор. Ще има кулинарни зони, традиционни занаяти, народни веселби, нестинари, хоротеки, а специална изненада ще са многото забавления и етно атракциите за цялото семейство.
Със Симеон Караколев разговаря Катя Василева.
Павел Балев безспорно е един от най-успелите български диригенти зад граница. Реномето му в Европа е впечатляващо високо. Това се дължи на задълбочените му познания, прекрасното познаване на репертоара, детайлната подготовка за всеки ангажимент и изключителната му работа с оркестъра. И на интересните и често необичайни програми, които конструира..
Краят на сладкарница “Цар Освободител” е по-тривиален от очакваното: На 8 септември 1945 във в-к Отечествен фронт се говори за сладкарницата като сборно място на другарите Тодор Павлов и подобни за "народно въстание" на сутринта на 9 септември. Пак там са се продавали билети за джазова вечер. В последствие в 1946, друг вестник говори за..
Светлана Мухова и новата ѝ книга "Извори за миналото на Копривщица от османските архиви": "Църквата е построена във времето, когато е създаден регистъра на мъжкото население. Над 10 годишните деца работят, около 60% от мъжете работят извън родното си място, дори 12 годишни деца работят с предприемчивите си родители в европейска Турция, Гърция. Описът..
Цигуларите виртуози Дина Шнайдерман и Емил Камиларов, на които цяла България се възхищава, се запознават на младежки фестивал в Берлин, където са конкуренти за първата награда - той от името на България, а тя от СССР. Дина я спечелва, а Емил се влюбва. И я чака цели 8 години, защото бъдещата му съпруга е малолетна и все още ученичка...
С „Маргаритка“ на мач. 11-14 април: футболни фенове от различни агитки се обединяват в името на децата. Събитието ни го представя Йордан Жечев: "Инициативата е да предаден любовта си към отбора. "Маргаритка" е социален проект - децата да имат достъп до качествено възпитание. Обиколихме фенклубовете на 16-те отбора в Първа лига. Стиснахме си ръцете за..
"Великден в града" – започва великденски базар в Градската градина. Подробностите от Теодора Бреме, организатор: "Постарали сме се нашите посетители да се потопят в празничното настроение. Днес сме подготвили кори с яйца за малките, а утре ще правим венци. Продължаваме до Велики понеделник. Всеки ден има програма с кулинарни изненади и ателиета за..
Историческа възстановка на живи картини от Априлското въстание в Северния парк с доц.д-р инж. Георги Маринов: "За съжаление малко е лошо времето, но това не ни пречи. Участниците са облечени и чакаме общината да реши точния час, чакаме да се посъбере малко публика, правим го за децата. Правим живи картини - първоначално селско ежедневие, нападение..