Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологът Валентина Димитрова:

На несъзнателно ниво хората избират с кого да се свържат

Снимка: Pixabay
В деня, когато отбелязваме професионалния празник на химика, в “Радиокафе” обръщаме внимание на химията между хората, която може да има много и различни аспекти, не само, когато говорим за любов.

Хората, за да работят заедно, за да си партнират, трябва да имат химия помежду си. Интересното е, че това се случва несъзнателно - не зависи от рационалната ни преценка за определен човек, от неговия външен вид или убеждения.    

“Има несъзнаван начин, по който се сближаваме с хората и си избираме определени хора, с които по някакъв начин се свързваме и задоволяваме някакви наши потребности. Връзката между хората, като цяло е, базирана на химия”, казва психоложката Валентина Димитрова.

В този смисъл има химия както на привличането, така и на отблъскването.

Психолозите са стигнали до извода, че понякога химията на отблъскването може да бъде комуникиране на една и съща потребност на двама души, които обаче я изразяват по различен начин и самият начин на изразяване може на бъде отблъскващ за другия. Всъщност те може да са много повече свързани, отколкото на пръв поглед си мислят.

"Затова винаги, когато има много силна емоция по отношение на някого - било то положителна или отрицателна, това говори, че има нещо в нас, което се закача и е добре да разберем какво е то, за да бъдем по-осъзнати сами за себе си", допълва тя.

Чуйте повече за химията на привличането между хората в разговора на Гергана Пейкова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Картина на Здравко Александров

"Един самотник в пейзажа" с ретроспекция на ул. "Шипка" 6

Съюзът на българските художници и Галерия "Лоранъ" представят художника Здравко Александров (1911 – 1998) с изложба на негови произведения, които ще можем да разгледаме в галерията на ул. "Шипка" 6 след откриването тази вечер от 18.30 часа. Експозицията е озаглавена "Един самотник в пейзажа" и включва над 110 творби от държавни и..

публикувано на 06.06.24 в 14:32
Кристина Димитрова

Разказ за саксофон и флейта с Кристина Димитрова

Кристина Димитрова (Кристин "Сакс"), е музикант със специалности "Саксофон" и "Флейта"“, но в същността си е мулти жанров музикант. "Абсолютно правилно – многопластов, многожанров, защото искам да обхвана възможно повече стилове музика, които да мога да изпълнявам. Флейтата е много красив инструмент, но саксофонът ми дава много повече..

публикувано на 06.06.24 в 13:13
Картини на Деян Дачевски от 12-ата му самостоятелна изложба

45 животни, пейзажи и плодове - в 12-ата изложба на Деян Дачевски

Артистът Деян Дачевски ще отрие 12-ата си изложба в сградата на Съюза на архитектите тази вечер от 19 ч. Той е подредил 45 платна, рисувани след експозицията му от 2021 г. Сред тях зрителите могат да видят пейзажи - от Родопите, морето, Троян, както любимите му коне, петли, пауни, натюрморти, дори едно голо тяло . " За мен..

публикувано на 06.06.24 в 12:23

Проф. Елена Дикова и Стоимен Пеев със съвместен концерт-рецитал в Камерна зала "България"

На 11 юни, от 19.00 часа, проф. Елена Дикова и Стоимен Пеев се събират за съвместен концерт-рецитал. Събитието ще се състои в Камерна зала „България“ и е част от 55-ия Международен фестивал „Софийски музикални седмици“. Проф. Елена Дикова и Стоимен Пеев са преподаватели в Националната музикална академия.Пред Радио София проф. Дикова сподели, че..

публикувано на 06.06.24 в 11:26

Куклен театър обогати с емоции празника на българското посолството в Португалия

Посолството на България в Лисабон отбеляза с тържество Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. По покана на Негово Превъзходителство посланик Иван Найденов и консула г-н Любомир Николов, обичаният от публиката спектакъл "Мечо Пух" на Малък куклен театър "Слон" откри тържеството..

публикувано на 06.06.24 в 11:10

Подлезите като място за изкуство с отворен достъп за гражданите

В края на миналото лято, фондация „Вижънъри“ реализира своя проект „Сезони“ в подлеза на бул. „България“ и бул. „Тодор Каблешков“. В рамките на инициативата, 12 художници от различни държави, изрисуваха около 400 кв.м. от стените в подлеза. Пред Радио София Деляна Ангелова от фондацията припомни, че целта на проекта е да напомни на столичани..

публикувано на 06.06.24 в 09:53