Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диляна Димитрова - създателката на място само за култура

Диляна Димитрова
Снимка: ploshtadslaveikov.com
“Интересът към медиите и особено към онлайн журналистиката е такъв, че много трудно можеш да предвидиш, че нещо ще се чете. Колкото и хубаво да е написано, колкото и да е добър авторът”, казва Диляна Димитрова - дамата, която стои зад сайта “Площад Славейков”, който на 24 май става на 7 години.

Въпреки това, понякога предварително знае, че една тема ще бъде интересна за читателите, защото е тема в развитие. Такива са например темите, свързани с cancel - културата, за културните и политическите движения, които започнаха в САЩ, както и темите за правата и за расизма. 

Идеята за създаването на медията тръгва от успешен блог на Диляна Димитрова, който носи името “Площад Славейков”. С увеличаването на читателския интерес и нарастването на аудиторията, той се разраства до сайт с ежедневна посещаемост от порядъка на 30 хил. души, а Фейсбук страницата на сайта се радва на интереса на 60 хил. души.

В началото сайтът тръгва като място само за култура. Слоганът на сайта е “Зона, свободна от чалга”, както и място, на което не се публикуват текстове на автори, огласени като съпричастни към структурите на Държавна сигурност.

С течение на времето обаче на сайта се появяват и теми, свързани с политика и социални дейности. Това е така, защото културата е елемент от всяка част на обществото ни.

“Не можем да я отделим като просто събитие, а и самата тематика на едно произведение, например в театъра или литературата, как да я наречеш само културна, как да я отделиш от всичко останало”, пита тя и дава като пример последния роман на Захари Карабашлиев (“Опашката”), както и новия роман на Георги Господинов “Времеубежище”, в които се говори за политика.  

 Чуйте повече в разговора на Лили Големинова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимира Ангелова

Ментор за личностно развитие: Благодарете!

Красимира Ангелова е бизнес-ментор, ментор за личностно развитие, автор на книги, водещ на събития. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София“ и сподели свои разсъждения и съвети. "Човек трябва да управлява своите мисли, идеи и желания, за да може да привлича наистина само доброто в живота си. Можем да го постигнем чрез..

публикувано на 29.05.24 в 13:15

15 представления за 15-ия Летен фестивал "Опера в парка"

От 29 юни до 21 юли 2024 г., в парка на Военната академия „Г. С. Раковски", ще се проведе летния фестивал „Опера в парка“. Вече 15 години Софийската опера предоставя възможност на най-малките зрители да се забавляват на открито с любими герои и познати артисти. Врамките на фестивала децата ще видят „Мечо Пух“, „Трите прасенца“, „Изгубената принцеса“,..

публикувано на 29.05.24 в 12:47

Търсят се млади градски новинари

Задава се поредният интересен градски проект на сдружение „Безопасни детски площадки“. За него пред БНР-Радио София разказа Мая Цанева от организацията: "С началото на активния сезон за дейности на открито, стартираме един много интересен нов проект. Искаме да подпомогнем подготовката на млади хора на възраст между 14 и 21 години, които искат..

публикувано на 29.05.24 в 11:44

Катастрофа спря движението на трамваите по бул. "България"

Лек автомобил е катастрофирал в района на булевард "България", съобщиха от МВР. Инцидентът е станал около 9:30 тази сутрин. Колата е застанала на трамвайните релси. Движението на мотрисите е блокирано. В района има и сериозно задръстване. Екипите на полицията изясняват причините за инцидента.

публикувано на 29.05.24 в 10:10

Два часа до езерото "Ариана" раздават малки дъбчета за бъдещ лес

Софийският планински клуб и "Клуб 200: Дъбче с бъдеще" ще раздават саксии с покълнали дъбчета на желаещите, които наесен ще ги засадят на определен терен край София. Двете организации досега са провели няколко доброволчески залесявания. "Зеленият гигант може да живее над 1000 години, достигайки височина от 60 м. Най-старото дърво в..

публикувано на 29.05.24 в 10:05
Димитър Дилчев

Димитър Дилчев: Спирането и на последния лифт на Витоша е абсурдно и ненормално

Изпаднали сме в безумната ситуация да търсим автобусен транспорт, който да компенсира липсата на лифтове на Витоша, коментира пред Радио София директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. „Това е нещо абсурдно и ненормално за този век и за това време. Навремето с три лифта можеше да се стигне до Витоша, а в момента говорим за..

публикувано на 29.05.24 в 09:31

Сряда започва със слънце, следобед - дъжд

Днес облачността ще е разкъсана. Още около обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Главно в Южна България има условия за локални интензивни явления и градушки. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър, който по време на гръмотевична буря временно ще се..

публикувано на 29.05.24 в 07:35