Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Алек Попов създаде нова мисия, този път в Туран

Писателят Алек Попов
Снимка: Луиза Лазарова
На книжния пазар вече може да бъде намерена новата книга на Алек Попов “Мисия Туран” с логото на Издателство “Сиела”.

Писателят е “шлифовал” дълго време последния си роман, защото е перфекционист, а е такъв, защото уважава занаята си и читателите си, които пък не иска да разочарова.

“Това е в реда на нещата. Така трябва да се правят работите. Понякога прекалявам, което се отразява на темпа на работата. Хубаво е да се пише по-бързо, но всеки се движи с темпото си”, казва писателят Алек Попов.

Новата “мисия” е донякъде търсен ефект, защото писателят хвърла мост към друга книга, писана преди 20 години (“Мисия Лондон”). От друга страна и в новата мисия става дума за епохални начинания на българската държавност, но това е нова история.

След излизането на филма “Мисия Лондон”, Алек Попов е обмислял написването на продължение на книгата, но без това да става самоцелно. Продължение не се появява, но пък така се заражда идеята за тази книга, която е напълно различна, въпреки че се запазва сатиричният дух.

В новата книга историята се развива в съвсем различни реалности. Разбира се, има и закачка с мегаломанското отношение към това кое е най-важно в историята (което ни е познато от “Мисия Лондон”).

 Според него през последните 20 г. са избуяли нездрави страсти не само в България, но и в цяла Европа, надигане на един нездрав шовинизъм, който се изражда в национализъм, а от там до фашизма има само една крачка.
В книгата Алек Попов създава една измислена реалност, която е реалистична и убедителна, като се движи по свои закони.

Още за новата книга на Алек Попов чуйте в разговора на Лили Големинова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Известни личности дават старт на инициативата "Четенето е модерно"

Като част от инициативата на Столичната община - Месец на детето, в Градската градина, до Народния театър „Иван Вазов“, ще бъде даден старт на събитието „Четенето е модерно“. Официалното откриване е днес в 17.00 ч. от кмета на София Васил Терзиев и заместник-кмета по социални дейности Надежда Бачева. Програмата включва четене на откъси от..

публикувано на 06.06.24 в 08:49

Слънце в четвъртък и температура в София около 27°

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но главно в планинските райони ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа умерен запад-северозападен вятър. Максималните темпераутри ще са между 27° и 32°, в София - около 27°. Преди обяд над планините ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще..

публикувано на 06.06.24 в 07:35

Изграждат станция за производство на водород в Кюстендил

Станция за производство на водород ще се изгражда в Кюстендил. Това беше обявено при презентирането на проекта "Захир", по който координатор е Тракийският университет - Стара Загора. Кюстендил, заедно с още няколко градове в страната, има възможност да се включи в първата в България и една от осемте в Европа т. нар. "Водородни долини"...

публикувано на 05.06.24 в 18:02

"Златна ябълка" за Фондация "Сийдър"

Фондация "Сийдър" бе отличена с награда "Златна ябълка" на Национална мрежа за децата в категория "Детска организация". Фондацията беше избрана сред общо 10 номинирани организации в тази категория. Спечеленото отличие е заслужено признание за екипа на организацията, който се състои от близо 100 професионалисти, работещи в 9-те социални услуги..

публикувано на 05.06.24 в 17:57

В Перник започна 10-и международен детско-юношески театрален фестивал "Жреци на Арлекин"

Със спектакъла "Следобедни игри" на аржентинската писателка Рома Майо в Перник започна 10-ият международен детско-юношески театрален фестивал "Жреци на Арлекин". Постановката е дело на младежки театър "Мускетарите", който е домакин на проявата. Тази година във фестивала участват над 500 младежи от 25 театрални състава. Те ще представят 26..

публикувано на 05.06.24 в 16:35

Пламен Бонев - De la Bona с нова песен "Лъч светлина" за своята публика

Изпълнителят Пламен Бонев представя в ефира на предаването "Добър вечер, София", новата си песен "Лъч светлина", която той направи на български език. "В последните години направих две на английски език и сега беше ред на българска песен", сподели Пламен Бонев – De La Bona. "Тези две английски песни бяха написани и просто си чакаха..

публикувано на 05.06.24 в 16:30

Статистическите данни за децата през 2023 г.

Националният статистически институт (НСИ) представя новата публикация "Децата в България", съдържаща актуални данни за 2023 г. в различни сфери като население, здравеопазване, образование и други. Публикацията има за цел да подпомогне държавните институции и неправителствените организации в подобряването на политиките за децата. В тазгодишната..

публикувано на 05.06.24 в 15:31