Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При над 30 търговски банки, защо ни е държавна банка като ББР

Снимка: БГНЕС

Разкритието, че Българската банка за развитие е отпуснала близо 900 млн. лв. на осем фирми, се отразява като цяло на бизнес средата в държавата. 

“От гледна точка на общия кредит в българската икономика, който е около 66 млрд. лв., това не е толкова съществен ресурс. Със сигурност обаче, когато една изцяло държавна банка осигурява относително големи по размер кредити на не много голям списък от компании, винаги възникват съмнения доколко това не изкривява конкурентната среда”, коментира Лъчезар Богданов - главен икономист в Института за пазарна икономика.

Трудно може да се направи анализ дали подобна банка в поведението си като кредитна институция работи в пазарни условия. Затова проблемът е по-дълбок от това, което се коментира по повод на скандала с ББР.

По-същественият въпрос, според Богданов, е изобщо съществуването на изцяло държавна банка, която да извършва пълноценна банкова дейност, включително с директно кредитиране.

“Би следвало да си зададем въпроса, защо след като е имаме над 30 търговски банки, се налага изобщо държавата да има банка, която директно да играе на пазара и да осигурява кредити”, казва той.

Относно конкретно за мисията за подкрепа на малкия и среден бизнес, по думите му, това винаги е удобно покривало на каквито и да е публични разходи на програми. Винаги се слага някакво хубаво заглавие, естествено то звучи добре, но в крайна сметка прозрачният и честен начин, от гледна точка на интересите на данъкоплатците и на конкурентната среда, е да се работи с чисто фискален инструмент.

Ако държавата иска да помогне на малкия бизнес, който няма достъп до кредити, може да стане с предоставяне на определени гаранционни схеми или други схеми, които да намалят разхода за отпускане на кредити или да намалят риска и да бъдат предложени през много на брой търговски банки.

Чуйте повече в разговора на Антония Енева с Лъчезар Богданов в звуковия файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Буквариум" - сетивно представление ще зарадва децата в Банкя на 24 май

"Буквариум" - първото сетивно представление за деца между 2 и 7 години ще бъде част от събитието “Банкя чества 24 май”. Голяма и атрактивна шатра в парк "Кестените" ще посреща малчуганите. Във вълшебната страна на Буквария децата ще имат възможността да се запознаят с различните букви чрез средствата на театъра, игрите и песните. "Идеите са вътре..

публикувано на 24.05.24 в 12:55
Петя Кокудева

За езика, пътешествията и културата

Петя Кокудева е журналист, писател и пътешественик.  Родена е на 17 септември 1982 г. в Смолян. Завършва английска езикова гимназия, а голямата ѝ тийнейджърска мечта е да учи журналистика. Става бакалавър по телевизионна журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а после завършва магистратура по литература и творческо писане...

публикувано на 24.05.24 в 12:25

Младата писателка Йоанна Елми представи България на литературен форум в Лондон

Йоанна Елми представи България на наскоро провелия се литературен форум в Лондон. Тя е родена през 1995 г., пише публицистика и проза. Част е от екипа на независимата медия „Тоест“, работи и с Асоциацията на европейските журналисти – България. В Лондон Йоанна Елми участва в панела „Конфликт и промяна“, който е част от Фестивала на..

публикувано на 24.05.24 в 11:32

Панаирът на книгите отваря шатрите си

Традиционният Пролетен панаир на книгата ще се проведе до 2 юни, информират организаторите от Асоциация 4Българска книга". Официалното откриване е днес от 17 часа. Панаирът отново ще е разположен в градинката пред НДК, където над 140 издателства ще представят избрани заглавия на площ от над 1500 квадратни метра. Съпътстващо се..

публикувано на 24.05.24 в 11:19
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Софийският университет отбелязва 24 май с академично тържество

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще отбележи празника с академично тържество, което ще започне в 12.00 часа с приветствено слово на ректора проф. Георги Вълчев.  Академично слово на тема "Въпрос на буква" ще произнесе доц. Дария Карапеткова от Факултета по класически и нови филологии. Ще бъдат връчени грамоти на студенти,..

публикувано на 24.05.24 в 10:27

Български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

Българският павилион на 60-ото Биенале на изкуствата във Венеция отбелязва 24 май с две събития. От 11.30 часа, зала „Тициан“ на центъра за култура „Дон Орионе“, където е разположена инсталацията „Съседите“, ще бъде домакин на дискусията „Помнене и свидетелстване – локални и глобални контексти“. От 14.00 часа Теодора Бахарова, която от години..

публикувано на 24.05.24 в 09:44

Временна организация на движение в София по повод 24 май

Въведена е временна организация в центъра на София за тържественото шествие по повод Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, съобщават от Столичната община. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства до приключване на мероприятието на 24.05.2024 г. на: - на ул. „Оборище” между..

публикувано на 24.05.24 в 08:16