Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Шибил" с онлайн и кино премиера

Снимка: shibil.bg
На 10 юни ще бъде премиерата на новия български филм “Шибил”, създаден по едноименния разказ на Йордан Йовков. Режисьор и сценарист на филма е Никола Бозаджиев, а оператор е Стефан Врачев.

Никола Бозаджиев пише сценария на филма, когато е 17-годишен, завършва филма на 19 години, а на 21 г. взима първата си награда за международен филм на голям кинофестивал. Филмът има 136 награди от кинофестивали, показван е в 49 държави.

“Всяка от тези 136 награди е специална, тъй като носи духа на различна националност, род и култура. Посланията на българския Йовков достигнаха целия свят.

Режисьорът Никола Бозаджиев и операторът Стефан ВрачевМоже би най-значителната награда, като авторитет в света на независимото кино, е наградата “Реми” за най-добър чуждоезичен филм. Тя се нарежда на четвърто място след “Оскар”, “Ади” и “Еми” наградите. Това е награда, която подкрепа и уважава дебюта на младите хора ”, обяснява Никола Бозаджиев.

Наградата "Платинена Реми" са получавали и големи режисьори като Дейвид Линч, Спилбърг, Лукас, Оливър Стоун, братя Коен и Ридли Скот, които също са взели дебютната си награда на този фестивал.

Целта на Никола Бозаджиев не е да направи римейк на филма от 1967 г. на Захари Жандов (с участието на Петър Слабаков и Доротея Тончева), който се е превърнал в класика на българското кино и запознава света с историята на Шибил, а да обърне внимание върху фокуса на Йордан Йовков върху любовна и хуманизма.     

Улица в с. ДоленРомантичната представа за Балкана във филма е представена от оператора Стефан Врачев, който избира непознати места около София за част от кадрите, както и запазилото автентичността си родопско село Долен.

Шибил е действително съществуваща личност, роден в сливенското село Градец.“До някаква степен търсихме историческа достоверност, но не това беше основното”, казва Врачев.     

Чуйте повече в разговора на Гергана Пейкова с режисьора и оператора на филма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмицата в САЩ: указ за имигрантите, репродуктивни права, опасностите от ИИ

В началото на седмицата американският президент Джо Байдън обяви указ за спиране на достъпа до САЩ на имигранти в случи, в когато имигрантският поток е прекалено голям. До тази негова стъпка се стигна в момент, в който законодателни мерки за контрола на границата са блокирани от републиканци. Toва се случва на фона на наближаващите избори, когато..

публикувано на 07.06.24 в 15:05

"Как се сприятелих с един комар или разкази от пандемията" - от едно изречение до 7-8 страници

"Как се сприятелих с един комар или разкази от пандемията" е новият сборник с разкази от Иван Димитров. Писателят бе гост в предаването "Радиокафе", където разказа за своята книга.  "Мисля, че пандемията е много важен период от нашето съществуване, който бележи 20-те години на този век" - отвърна той, попитан защо е трябвало да издава..

публикувано на 07.06.24 в 14:53

Нео-пънк групата "Каке?" представят своята музика

Група "Каке?" представиха музиката си пред Радио София. Кети Мартинова, Мартиан Табаков, Мартин Пенев, Андрю Андерсон и Стефан Прохоров разказаха подробности. По думите на музикантите "Каке" на старобългарски означава "какво става с твоето нещо". "Всички мислят, че е "кейк", отбеляза Табаков. "Каке?" е нещо повече от музикална група. "Каке?" са..

публикувано на 07.06.24 в 14:45

Един поглед на опитния журналист е достатъчен, за да усети зловонието на манипулацията

Българският интернет портал Dir.bg за седми път проведе конкурса за чиста журналистика Web Report 2024. Сред наградените тази година са Мая Димитрова от БНТ, Райко Байчев от Actualno.com и Константин Мравов – БНР. Мая Димитрова получи наградата в категория „Технологии и иновации“, Райко Байчев е новият „Майстор на словото“, Константин..

публикувано на 07.06.24 в 13:56

"Отражения" - изложбата, която задава въпроси

"Отражения" е инсталация върху стената в атриума в Националната галерия Квадрат 500. Тя е дело на художничката Филипина Стаменкова. Подробности разказа авторката й, Филипина Стаменкова. "Инсталацията е дълга 27 метра, висока е един метър, това е най-голямото произведение в Националната галерия", отбеляза тя. И добави: "Огледалата дават..

публикувано на 07.06.24 в 12:27

Стилна и предизвикателна програма на Радиооркестъра

Константин Илиевски гостува в Радио София след дълъг репетиционен ден, започнал в 9.00 и продължил до 16.00 часа. Програмата, която Симфоничният оркестър на БНР ще поднесе на публиката на 7 юни 2024 г., изисква посвещение и вглеждане в детайла. По традиция, концертът започва с българска творба - „това вече се превръща в запазена марка на..

публикувано на 07.06.24 в 12:09