Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ratio Rooftop party - истории от Антарктида

Снимка: ratio.bg
На 8 юли, от 19.00 ч. в “Музейко” ще се проведе Ratio Rooftop party “Накрая на света”.

“Темата Антарктида става все по-актуална през последните години, свързано най-вече с мащабните изследвания на ледения континент, възможността му да бъде използван за моделна система при изпращането на астронавти в бъдеще, а и глобалните климатични изменения, които много силно засягат този континент, който много скоро може дори да започне да се изполдва за добив на полезни изкопаеми”, казва Никола Кереков от Ratio.

Той е бакалавър по “Молекулярна биология”, има магистърска степен по “Клетъчна Биология” и “Патология”, завършени с отличие в Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Има 11-годишен опит свързан с научни изследвания в областта на човешкия автоимунитет, ДНК ваксините и разработването на животински модели на човешки заболявания.

“Работя като инженер на Българската антарктическа база и за първи път отидох преди 3 години. Първото впечатление, предполагам, за всички, е най-вълнуващият. Ние пристигаме в района на базата с кораб и е неописуемо. Няма страх, основно е вълнение. 

Корабът навлиза в едни заливи, има надвиснали ледени блокове, носят се айсберги, парчета лед в океана и е като друг свят”, казва Петър Сапунджиев - основен логистик от Антарктическата база на България на о. Ливингстън.

"Почти всичко, което се случва в онази далечна и единствено непокорена от човечеството част на света - Антарктида, и областта около района, е един извънземен свят. Всичко там е различно от това, което ни е известно, и с което сме свикнали да взаимодействаме.

На мен като биолог ужасно интересен ми е биологичния свят, тъй като около Антарктида се случват изключително интересни неща - както на самия леден континент, така и в океана около него, където ужасно много животни претърпяват едни от най-големите сезонни миграции в животинския свят. Малко известен факт е, че една от най-продуктивните екосистеми се намира около полюсите", обяснява още Никола Кереков. 

Чуйте какво разказаха за ледения континент участниците в събитието, в разговора на Боян Бочев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сцена за млади изпълнители в Красно село

Общинският културен институт (ОКИ) "Красно село" е подготвил изключително любопитна селекция от групи, сред които има и оркестър. Програмата е насочена към младите хора, като цели да ги приобщи към хубавата музика, а концертът ще се състои на откритата тераса пред културния институт. Подробности разказа ръководителят на ОКИ "Красно село" Ивелина..

публикувано на 18.06.24 в 13:25

Стотици книги, дарени в читАлнЯта, достигат до библиотеки и нови читатели

До края на юни можете да се включите с дарение в инициативата на Сдружението за градски читални, чиито членове са си поставили целта да съберат 2024 нови книги. Инициативата е по повод 24 май, но резултатът ѝ ще бъде траен, защото събраните томчета ще бъдат изпратени към различни читалищни, училищни, общински и регионални библиотеки в..

публикувано на 18.06.24 в 13:09
Районът около 29-а детска градина се облагородява  Снимки: Ивайло Кукурин

Обособяват паркинг и улица до 29-а детска градина в район "Младост"

От МРРБ са осигурени средства за многоетажния паркинг, който ще замени буферния до метростанция "Младост 3". Изготвя се техническа спецификация за възлагане на обществена поръчка. Очаква се процедурата да започне до края на юли. Това съобщи пред БНР-Радио София кметът на район "Младост" Ивайло Кукурин. Обществената поръчка за..

публикувано на 18.06.24 в 10:46

Национална сигурност и отбрана ще се изучава в 81. СУ "Виктор Юго"

През новата учебна година ученици от 81. СУ "Виктор Юго" в столичния район "Младост" ще изучават специалността "Национална сигурност и отбрана" с разширено изучаване на японски език . "Извършихме поредица от дискусии. Решихме, че стават все по-актуални и търсени специалисти с подготовка по управление на кризи, сигурност, криминална..

публикувано на 18.06.24 в 09:28

Слънчево, до 31 градуса в София

Днес ще бъде слънчево, след обяд над планинските райони и Североизточна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Ще е горещо и максималните температури ще са между 32° и 37°, в София - около 31° . По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще..

публикувано на 18.06.24 в 07:15

"Форум" 17.06.24: България след изборите

В началото на тази седмица, гост в предаването "Форум" беше писателят и поет Манол Глишев.  Част от темите, които той коментира бяха: Ситуацията в България след изборите Войната в Украйна Конфликтът между Израел и Хамас Повече подробности можете да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.06.24 в 18:38

Хуманното отношение към животните

В продължение на четири дни около 373 милиона души от всички 27 държави-членки на ЕС имаха право да гласуват на европейските избори, като по този начин оформиха общите политики за следващите 5 години, включително определиха съдбата на милиарди животни. Последните избори са обнадеждаващи за 91 % от европейците, които смятат, че е важно да се..

публикувано на 17.06.24 в 18:17