Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милчо Левиев завинаги - нестихващият разговор с музиката

На 10 юли, в 21.00 ч. на A to JazZ

Снимка: Лили Големинова

Музиката на Милчо Левиев наистина ще остане завинаги. С времето все повече ще си даваме сметка за отпечатъка, който той е оставил върху света на джаза. За историята на създаването на албума SONATA'57, който ще бъде представен тази събота на фестивала A to JazZ, специално за Радиокафе разказа Иван Минчев, продуцент на албума и близък приятел на Милчо.

"През лятото на 2019 той записа пианата и даде насоки на звукорежисьора Валери Костов в Пловдив как да се случва нещата по-нататък. И когато през октомври той си отиде от този свят, всички ние, най-близките му, бяхме в ступор, но след това осъзнахме, че трябва да завършим това негово последно дело." 

Това отнема почти година на екипа, тъй като много музиканти от цял свят участват. Всички те го правят pro bono , записват своята партия там, където са и изпращат файловете в Пловдив. При това говорим за джазмени от класата на Фред Селдън (работил с Дон Елис и Натали Коул, записвал с Елвис Пресли, Майкъл Джексън и Ринго Стар, част от музикалния екип на "Кървав диамант" и "Карибски пирати"), Питър Ърскин  ( тук е достатъчно да споменем Weather Report), Глен Ферис, който преподава в Парижката консерватория, записвал със Франк Дзапа и Стиви Уондър, както и Влатко Стефановски и елита на българския джаз (общо 40 човека).

"Важно е да кажем, че този албум Милчо посвещава на Вики (Аламзиду). Искал е да бъдат написани текстове към тези вариации върху теми от големи композитори като Шопен, Чайковски, Рахманинов, Вила-Лобос, Барток" - разказва Ива Стоянов. И текстовете са факт, създадени от Елефтерия Мавромати. А само след няколко месеца SONATA'57 ще излезе и като LP.

Проектът Mилчо завинаги e представен първо в родния му Пловдив, след това - в Габрово, тази събота е в София, а след това ще гостува на джаз фестивала в Банско. Сформирана е специална формация с бенд лидер Анатоли Дончев, която включва Димитър Семов, Васил Хаджигрудев и Тодор Бакърджиев, и, разбира се, Вики Алмазиду (със специалното участие на Human Touch и Теодосий Спасов), с която музиката на Милчо Левиев пътува. 

Иван Минчев разказва и за многопластовата и космополитна личност на Милчо Левиев, за способността му да открива и забелязва хубавото, независимо от кого е създадено, за това колко много е помагал на младите музиканти, за срещите и работата му с най-големите в света на джаза, за Били Кобъм, който казва "Милчо е моят учител", за Ренди Брейкър и неговите думи как "Милчо превеждаше на музикален език фантасмагориите на Били", за специфичното му чувство за хумор и умението да се радва на живота и да се чувства добре навсякъде по света.

Подробности можете да чуете в интервюто на Лили Големинова с Иван Минчев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещини до над 33 градуса

Днес ще е слънчево, около и след обяд - горещо. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 33° и 38°, в София: 33°-34° . Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат по-ниски спрямо..

публикувано на 08.07.24 в 07:15
В Ропотамо

Хармонията на подводния свят

Ивелина Петкова, археолог в Центъра за подводна археология - Созопол за тишината на дъното: " Долу, където е тишината, сме само ние и това, което правим. Тишината на морето. Налягането прави лек шум в ушите, понякога си говорим под вода, но не е добър вариант. Гледаш какво правиш и какво има. В южния китенски залив разкопаваме второ корабокрушение...

публикувано на 07.07.24 в 13:15

Има защо да сме заедно

Младежки арт-фестивал Солинария в Созопол в поредната съвместна продукция с Радио Бургас, също и на вълните на Програма "Христо Ботев": "Родена съм и съм израснала тук. Магичната душевност запленява. детството тук е емоция, Созопол подарява невероятни лета. Всеки опитал дамгите се влюбва в този сладък десерт. Все още сме млад фестивал и търсим още..

публикувано на 07.07.24 в 11:44
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие.  Срещаме се с Досю Амуджев. Дълги години познат от предаванията по радиата RFI и Jazz FM, и..

публикувано на 06.07.24 в 16:00

Софийски разкази - Хора и улици. Град като град

Разговорът за предстоящата разходка по Царя с Павлина Делчева - Вежинова.  Събитието  е тук: ."Навремето, по левия тротоар, по посока Орлов мост е вървяла аристокрацията, за простолюдието е бил десният. Може би защото по-хубавите сгради са били отляво. Нашата сегашна разходка ще е по сянката. Започваме от пл. "Батенберг". През 50-те е трябвало да..

публикувано на 06.07.24 в 15:00
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги години пази пълно мълчание за техните чувства и никога не се омъжва. Емоциите им са споделени, но..

публикувано на 06.07.24 в 14:00

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич. Споделяне, приятелство, щастие, радост. Начин да покажеш на партньора си колко го обичаш. Знаеш, че имаш..

публикувано на 06.07.24 в 11:50