Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Където и да погледна, виждам изкуство

Ученици от НГПИ "Св.Лука" на лятна практика
Снимка: фб НГПИ

Част от 10 Г клас на НГПИ "Свети Лука" рисува София. Младежите са на учебната си практика под ръководството на преподавателя Десислава Денева. В композиции с цвят и графични материали те се стремят да уловят пулса на града – ученичките Виктория Иванова, Елица Велкова и Ива Савова и учителката Десислава Денева:

"Където и да погледна, виждам изкуство", "има луди хора, които ни заговарят - един си изхвърли обувките до нас и ни попита дали искаме да го нарисуваме като маймуна", "многоцветно е дори около сивите сгради", "когато се загледаш в рисунката, виждаш лицето на сградата", "оживен, цветен и щастлив, мисля, че младите повече се радват, особено като минат деца покрай теб и гледат, че рисуваме" - така учениците коментират работата си в градска среда.

"Изключително полезно е за децата -тук, освен че отразяват архитектурата, те хармонизират всичко, а трябва да създадат и настроение - слънчево, дъждовно" - така вижда учителката им техния път към креативността и обобщава: "занаятът им трябва да бъде овладян, а вкусът се възпитава най-трудно".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва подготовката за новото издание на Лидерска академия "Успяваме в България"

Съветът на жените в бизнеса в България започва процеса за кандидатстване за новото единадесето издание на Лидерската академия "Успяваме в България". Обучителната програма има за цел да насърчава и подкрепя професионалното развитие на жени предприемачи и такива, заемащи управленски позиции. За периода от 2014 г., когато се проведе първото издание на..

публикувано на 26.09.24 в 17:57

Безплатни изследвания на функцията на белите дробове в София и страната

Кампанията "5 минути за ЗДРАВЕ" за безплатни изследвания чрез телемедицина продължава и през есента в 7 града на страната Целта на инициативата е превенция на рака на белия дроб и тютюнопушенето София и Русе са първите градове, в които ще се проведе есенното издание на кампанията за безплатни изследвания чрез телемедицина на основни..

публикувано на 26.09.24 в 17:55

Заснемането на филм е магия

В предаването "Добър вечер, София“ се оформи абсолютна актьорска среда в присъствието на Кристиян Илиев – актьор и радиоводещ, и двамата млади актьори и Михаил Иванов и Ник ола Куцев . Няколко са поводите, за тяхното гостуване – за да разкажат за своята инициатива, чиито няколко епизода вече са факт, за участието си във филма „Триумф“, който..

публикувано на 26.09.24 в 17:31

Младите хора по-трудно биват мотивирани за участие в политическия процес

Започва петото издание на " Лигата на младите гласоподаватели " по повод предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. Мащабната кампания се организира отново от Националния младежки форум , Студентска асоциация за изследване на международните отношения и Студентски клуб на политолога. Целта ѝ е да повиши информираността сред..

публикувано на 26.09.24 в 15:33
Адриан Николов

Адриан Николов: Има известно изкривяване на средната работна заплата за страната

От 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да стане 1077 лева, но някои работодателски организации оспорват това. Служителите искат МРЗ да се вдигне още, а бизнесът – да се намали с 200 лв. Бизнесът иска въвеждането на европейска директива, която предполага още регулации при определянето на минималните възнаграждения. Синдикатите обаче казват,..

публикувано на 26.09.24 в 14:56

Програмата Culture Moves Europe подкрепя артисти и професионалисти от областта на културата

В предаването “Радиокафе“ говорим за култура. За създаването и развитието на креативна среда за българската култура ще допринесе и програмата Culture Moves Europe  (Културата движи Европа), която подкрепя творческите резиденции и мобилността на артистите и професионалистите от областта на културата . Тя предоставя безвъзмездни средства..

публикувано на 26.09.24 в 14:31

Клубът по роботика към ТУ - София приема членове

Както може да се очаква, членове от Клуба по роботика към Техническия университет - София също присъстват на днешния " Robotics Strategy Forum-2024 " в София Тех парк. Те представят дейностите си и проектите, реализирани през последния сезон. Привличат и нови членове. "Новото е, че тази година организираме 2 състезания за ученици от цялата..

публикувано на 26.09.24 в 12:55