Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алекс Сърчаджиева - лице на кампания за здравето ни

... и роля в моноспектакъл, с която въздейства за осъзнаването ни

Снимка: venite.bg

Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология за трета поредна година провежда информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“, чиято мисия е да запознае повече хора с причините и начините за превенция на хроничната венозна болест.

Сред инициативите беше и специалната „Боса разходка“, организирана в столичния Южен парк.

Лице на кампанията е обичаната актриса Александра Сърчаджиева, специални гости бяха травъл блогърът Ели Иванова, основател на „Друми в думи“ и чест събеседник по Радио София, водещ беше Павел Владимиров.

„В тази кампания имам възможност да дам повече гласност за тези проблеми, свързани със здравето и краката“, каза пред „Ритъмът на столицата“ актрисата.

Тя подчерта, че всеки може и трябва да се погрижи за краката си в ранна възраст, от разширените вени не страдат само по-старите хора.

И припомни, че сред застрашените от това заболяване са професии, които изискват дълго стоене на крака или в седнало положение.

Част от кампанията е и инициативата „Пътешествие с мисия“, чиято цел е повече движение, повече разходки и достигане на 10 000 000 извървяни крачки от ФБ групата.


Няма как да не попитаме Алекс и за нейните актуални роли. В момента тя продължава да играе с успех моноспектакъла "На живо" по текст на Яна Борисова и с режисьор Димитър Коцев-Шошо.

"Много дълго време исках да го направя. Този спектакъл представя моя живот. Това е сбъдната мечта, един вид терапия. Но ако помогна и на един човек сред зрителите - да продължи напред, да види нов смисъл в живота, ще придаде допълнително значение. Стана нещо стойностно, човешко, хората са развълнувани след представлението. Срещам много любов към мен", допълни Александра.

Следващите представления на "На живо" са във Фестивалния комплекс във Варна на 11 август, на 12-и е в Бургас, а на 20 август - на Sofia Summer Fest.

С нея разговаря Катя Василева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОКИ "Красно село" организира поредица лекции с учени

Освен силната програма, с която започват музикантите от "Софийски солисти", големи са амбициите и на другите творчески състави, чийто дом е ОКИ „Красно село“, съобщи пред БНР-Радио София Ивелина Кючукова, директор на културния институт. Тя отбеляза, че премиерата тази година на театър "Сириус"  е постановката „Шестте пингвинчета“...

публикувано на 01.10.24 в 17:05

Ученици и специалисти дискутират заедно в кампанията "Пейка на здравето"

На 24 октомври, в София ще се проведе първото събитие от проекта „Пейка на здравето“. Целта е да бъдат създадени здравни дискусии между ученици и специалисти. Идеята се ражда от факта, че нито семейството, нито в училището се отделя достатъчно време, за да образоват децата в здравен аспект. Пред Радио София Росина Тодорова - председател..

публикувано на 01.10.24 в 16:48
Маестро Константин Добройков

"Софийски солисти" открива своя нов сезон с интересна програма

В Международния ден на музиката 1 октомври, сред плеяда музиканти в предаването “Радиокафе“ бе гост и диригентът на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" Константин Добройков.  С него разговаряхме за предстоящия нов сезон, който музикантите ще открият на ново място и в нова зала.       "Даваме старт на сезона в РЦСИ "Топлоцентрала" , което е..

публикувано на 01.10.24 в 15:56

Инвестиция в злато - на какво се дължи нарастващият интерес?

В средата на годината в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи за увеличаване на покупките на инвестиционно злато. С 36% е нараснало световното търсене на физическо злато през последните години, като от октомври 2022 г. цената на златото се е увеличила с над 45%, достигайки над 2350 долара за тройунция. Големият фактор за нарастването през последния..

публикувано на 01.10.24 в 15:06

Костинброд празнува през цялата (юбилейна) година

Знаете ли, че в Сливница има междуучилищна телевизия?! При това в нея са събрани не просто ентусиасти, а истински млади професионалисти. С тях тепърва ще ви срещнем в нашето „Радиокафе“ тази седмица, но преди това те направиха първия си репортаж за нас  - нещо, което хич не им се видя трудно. Първо, защото са го правили често, при това със звук и..

публикувано на 01.10.24 в 14:52

Втори фестивал за силата на гражданите и гражданските организации

"Силата на колективния глас" – това е мотото на второто издание на фестивала „Демократична мозайка“ . То ще се проведе на 18 и 19 октомври (петък и събота) на столичния площад "Славейков" отново ще представи десетки граждански организации, работещи в различни сфери на обществения живот. Събитието се организира от Форум Гражданско участие..

публикувано на 01.10.24 в 13:50

Нов благотворителен спектакъл представя "Балканска театрална фабрика"

"Балканска театрална фабрика" (The Balkan Theatre Factory) представя „Дивия запад“ - каубойска екшън комедия по мотиви от приказки на Джоуъл Чандлър Харис. Това е премиерното заглавие на театралната фабрика с основател Траян Велев за новия сезон. Вълнуващо и изключително забавно пътешествие в Дивия Запад обещава екипът на представлението:..

публикувано на 01.10.24 в 13:36