Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Иво Мечанов: Мястото на бъдещата детска болница е, където е предвидено в момента

Снимка: Мария Илиева
Нова детска болница може да има след 5-6 години, ако се започне от нулата с анализ на нуждите, архитектурен конкурс, изготвяне на нов проект и строителство. Това коментираха експерти на обществена дискусия на тема „Национална детска болница в България в контекста на добрите европейски и световни практики“.

На дискусията в Народното събрание се разбра, че е под въпрос дали болницата ще бъде в двора на Медицинската академия. Малко по-рано Министерството на здравеопазването даде указания на държавната здравна инвестиционна компания, която управлява проекта за детската болница, да започне прекратяване на съществуващия договор за строителство.

Спечелилият обществената поръчка изпълнител излезе с позиция пред медиите, в която се казва, че имат пълния капацитет да изпълнят договора си и да построят Националната детска болница за малко повече от 2 години.

В понеделник в ефира на БНР адвокат Никола Макавеев каза, че преди да се мисли за прекратяване на договора, може да се мисли за неговото изменение, така че да бъдат отстранени проблемите, заложени още в тръжната документация на обществената поръчка, за които строителят изобщо не може да бъде обвиняван.

Според арх. Иво Мечанов - координатор на проекта Национална детска болница в обединение “Детско здраве”, повечето изводи, които са направени в рамките на дискусията в Народното събрание, напълно съвпадат с вижданията и разбиранията на консорциума, който представлява.

“Най-важният извод от тази среща е, че мястото на бъдещата детска болница е мястото, което е предвидено в момента. Многократно се каза, че на практика няма друго място”, коментира той.

Относно коментарите и обсъждането на статута на съществуващата сграда на това място и на процедурите, които са в ход, арх. Мечанов има различно мнение.

“Има две основни позиции, които за нас са несъстоятелни. Първата е свързана с ПУП на Медицинския комплекс, където се намира съществуващата болница. През 2011 г. е приет нов ПУП за района. В същото време е коментирано евентуалното събаряне на сградата, но тази процедура никога не е била задвижвана от собственика в лицето на Министерство на здравеопазването. Сградата все още е там, съществува в кадастъра, присъства и в активите на министерството. Това, че не е нанесена в новия ПУП, който е направен през 2011 г., е фактическа грешка, която подлежи на корекция”, коментира той.

Той обаче не е съгласен с упреците за слабо подготвено задание. “Целият екип на Консорциум “Детско здраве” е наясно, че една болница е преди всичко функция, но не е само това. На срещата беше коментирано, че заданието на тази обществена поръчка, която сме спечелили, е само 40 страници, но ако добавим всички нормативи и изисквания, които има към такъв тип сгради, тези страници ще прехвърлят 1000, ако не и повече”, допълва той.       
Въпреки всичко арх. Мечанов е оптимист, че ще бъде реализирана тази кауза.

Арх. Мечанов е координатор на проекта за Националната детска болница. Името му се свързва с участие в знакови и специфични проекти като болница “Света Екатерина”, новия лъчетерапевтичен център на Онкологията в София и сгради на дипломатически мисии у нас.

Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадсетотокласници. Под надслов "Животът няма "аУтокорект" на 27 март, 50 дни преди..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от въпросите, които ще бъдат дискутирани в рамките на събитието CyberCLUB Community Day '24, посветено..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Ще отговори ли ГМО на климатичния удар

В началото на февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни техники (НГТ), които доскоро не бяха приети в ЕС, така че има доста сериозен напредък в тази посока. Те дават възможност за бързо разработване на култури с полезни..

публикувано на 28.03.24 в 16:07
Доц. д-р Анна Пампулова

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели

Доцент д-р Анна Пампулова е хореограф, педагог, режисьор и човек на изкуството. Тя е допринесла много за развитието в тази сфера. Нейното гостуване в предаването "Добър вечер, София" за да ни представи пиршество на духа, на което предстои да се насладим съвсем скоро. Ето какво ни разказа: "Става въпрос за стойностен проект, в..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Проф. Кирил Топалов представя своя "Живот по неизбежност"

Тази вечер (28 март 2024 г.) проф. Кирил Топалов ще представи новата си книга „Живот по неизбежност“, в салона на столичното Народно читалище „Възраждане“. Романът е мемоарен, каза пред Радио София проф. Топалов. „Няма елемент на украсяване – всичко е буквално едно към едно. За съжаление, много от тези неща звучат и художествено, и иронично, и..

публикувано на 28.03.24 в 15:38

"Защо E = mc²?“ - книга и научно шоу на проф. Брайън Кокс за почитателите на астрофизиката

Або гостува в предаването "Радиокафе“, за да ни разкаже за научнопопулярния бестселър на проф. Брайън Кокс "Защо E = mc²?“, който в Зала 1 на НДК, ще представи научното шоу “Хоризонти“, с което обиколи света. Проф. Брайън Кокс е британски физик, направил науката достъпна и вълнуваща за милиони хора по целия свят. Той е професор по..

публикувано на 28.03.24 в 14:16

Празненство на колоезденето в София

Утре вечерта (29.03.2024 г.) София ще се превърне в празненство на колоезденето . Велосипедистите ще се съберат в 19.00 часа при пилоните на НДК, за да покажат сила и единство, казват организаторите. Пред Радио София Иво Делин от сдружение „Велоеволюция“ обясни, че събитието е едно от най-вълнуващите за градската велосипедна общност. Той..

публикувано на 28.03.24 в 14:06