Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Арх. Иво Мечанов: Мястото на бъдещата детска болница е, където е предвидено в момента

Снимка: Мария Илиева
Нова детска болница може да има след 5-6 години, ако се започне от нулата с анализ на нуждите, архитектурен конкурс, изготвяне на нов проект и строителство. Това коментираха експерти на обществена дискусия на тема „Национална детска болница в България в контекста на добрите европейски и световни практики“.

На дискусията в Народното събрание се разбра, че е под въпрос дали болницата ще бъде в двора на Медицинската академия. Малко по-рано Министерството на здравеопазването даде указания на държавната здравна инвестиционна компания, която управлява проекта за детската болница, да започне прекратяване на съществуващия договор за строителство.

Спечелилият обществената поръчка изпълнител излезе с позиция пред медиите, в която се казва, че имат пълния капацитет да изпълнят договора си и да построят Националната детска болница за малко повече от 2 години.

В понеделник в ефира на БНР адвокат Никола Макавеев каза, че преди да се мисли за прекратяване на договора, може да се мисли за неговото изменение, така че да бъдат отстранени проблемите, заложени още в тръжната документация на обществената поръчка, за които строителят изобщо не може да бъде обвиняван.

Според арх. Иво Мечанов - координатор на проекта Национална детска болница в обединение “Детско здраве”, повечето изводи, които са направени в рамките на дискусията в Народното събрание, напълно съвпадат с вижданията и разбиранията на консорциума, който представлява.

“Най-важният извод от тази среща е, че мястото на бъдещата детска болница е мястото, което е предвидено в момента. Многократно се каза, че на практика няма друго място”, коментира той.

Относно коментарите и обсъждането на статута на съществуващата сграда на това място и на процедурите, които са в ход, арх. Мечанов има различно мнение.

“Има две основни позиции, които за нас са несъстоятелни. Първата е свързана с ПУП на Медицинския комплекс, където се намира съществуващата болница. През 2011 г. е приет нов ПУП за района. В същото време е коментирано евентуалното събаряне на сградата, но тази процедура никога не е била задвижвана от собственика в лицето на Министерство на здравеопазването. Сградата все още е там, съществува в кадастъра, присъства и в активите на министерството. Това, че не е нанесена в новия ПУП, който е направен през 2011 г., е фактическа грешка, която подлежи на корекция”, коментира той.

Той обаче не е съгласен с упреците за слабо подготвено задание. “Целият екип на Консорциум “Детско здраве” е наясно, че една болница е преди всичко функция, но не е само това. На срещата беше коментирано, че заданието на тази обществена поръчка, която сме спечелили, е само 40 страници, но ако добавим всички нормативи и изисквания, които има към такъв тип сгради, тези страници ще прехвърлят 1000, ако не и повече”, допълва той.       
Въпреки всичко арх. Мечанов е оптимист, че ще бъде реализирана тази кауза.

Арх. Мечанов е координатор на проекта за Националната детска болница. Името му се свързва с участие в знакови и специфични проекти като болница “Света Екатерина”, новия лъчетерапевтичен център на Онкологията в София и сгради на дипломатически мисии у нас.

Чуйте повече в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 1 декември се открива "Месец на Антарктида"

1 декември е Международния ден Антарктида. Той ще бъде отбелязан от  Българския антарктически институт, съвместно с Регионалния исторически музей - София с лекции, изложба и прожекции на филми на полярна тематика. Събитието озаглавено "Месец на Антарктида" ще бъде открито от проф. Христо Пимпирев в зоната под площад "Независимост" на Античния..

публикувано на 01.12.22 в 19:12

Strategic Leadership Forum 2022 ще събере лидери и специалисти

Световни лидери и предприемачи ще бъдат лектори в целодневната бизнес конференция в София. На 6-ти декември 2022 г., от 8:00 ч. в Интер Експо Център, Strategic Leadership Forum ще събере отново световно изявени специалисти от различни области, които ще обсъдят най-важните глобални теми. Подробности в ефира на Радио София разказа Анастас Гогов,..

публикувано на 01.12.22 в 17:33

Бул. "Витоша" е сред най-скъпите улици

Според световното проучване Main streets across the world столичният булевард "Витоша" се нарежда в топ 50 на най-скъпите улици. Изследването се провежда всяка година от консултантската компания Cushman & Wakefield, която е представлявана от "Фортън" в България, лидер в бизнес имотите в страната. Каква тенденция се задава сега сред бизнес..

публикувано на 01.12.22 в 16:12

Моделът "учене чрез работа"

Обменът на добри практики между бизнеса, държавните институции и образователната система беше във фокуса на провелата се днес в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ конференция "Решаващата роля на частните компании за една ефективната система на професионално образование". Организатори на събитието са Посолството на..

публикувано на 01.12.22 в 15:41

1 декември е Световният ден за борба със СПИН

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН, като тази година той е под наслов "Време за равенство". Подробности пред Радио София разказа Петър Цинцарски от Българския червен кръст. По думите му БЧК традиционно са партньори на Министерство на здравеопазването в отбелязването на този ден, както и на всички инициативи, свързани с..

публикувано на 01.12.22 в 15:11

Павлина Вежинова описва в книга духа на София от втората половина на XX век

„Хора и улици. Град като град“  е озаглавена новата книга на Павлина Вежинова, в която оживява духът на София от втората половина на XX век. Павлина Вежинова е дългогодишен редактор и сценарист в БНТ, автор и редактор на книги за възрастни, сценарист е и на множество филми, сред които документалният „Отвъд бариерата“, посветен на нейния..

публикувано на 01.12.22 в 14:35

Визуализират динамиката на духовното и стопанското ни Възраждане

През 2022 г. фондацията "Активна историческа карта" работи по цифрова динамична карта на тема "Българското Възраждане – духовно и стопанско" . По този начин новите технологии навлизат адекватно и в полза на нашето образование. "Започнахме преди 6 години, но по-усилено се занимаваме с това през последните три-четири – разказа пред Радио..

публикувано на 01.12.22 в 13:32