Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Безлов: Темата за полицейското насилие се политизира

Тихомир Безлов
Снимка: БГНЕС

Темата за полицейското насилие през лятото беше силно дискутирана, по през последните седмици отстъпи пред други важни обществени въпроси. 

“Според мен темата за полицейското насилие се политизира и няма да повлияе на следващите избори, въпреки че се получи голяма публичност на този жесток инцидент с побоя. Част от проблема със случилото се е вътрешната полицейска култура и отсъствието на политически усилия да се промени”, казва Тихомир Безлов - старши анализатор в Център за изследване на демокрацията.

От друга страна, според него, не бива да преувеличаваме, защото сравнявайки със Западна Европа и САЩ, като цяло нямаме много драстични и редовни прояви на полицейско насилие. Друга тема, която беше силно дискутирана преди изборите е за мерките по Закона Магнитски, но в момента не се говори.

“Проблемът със Закона Магнитски е, че за да имате реални последици при него, трябва да има специален закон в страната”. Такава е практиката в страни от Източна Европа, от които техни граждани са попаднали в списъка Магнитски (Литва, Словакия) и техните правителства са взели решение за специален закон, защото в противен случай няма как да се селектират тези фирми и т.н. 

“Част от проблема, който не се дискутира много активно е, че в списъка Магнитски попаднаха фирми доста спорно, като свързани с Васил Божков и обратното - не попаднаха фирми, за които има доказателства, че са свързани с него”, казва Безлов.

Чуйте целия разговор на Антония Енева и Лъчезар Христов в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Статистическите данни за децата през 2023 г.

Националният статистически институт (НСИ) представя новата публикация "Децата в България", съдържаща актуални данни за 2023 г. в различни сфери като население, здравеопазване, образование и други. Публикацията има за цел да подпомогне държавните институции и неправителствените организации в подобряването на политиките за децата. В тазгодишната..

публикувано на 05.06.24 в 15:31

Дни на Южна, Източна и Югоизточна Азия: Мит и ритуал

На 6 юни, от 18.00 часа, в Аулата на Ректората на Софийския университет, ще бъде открит Студентския фестивал „Дни на ЮИЮА“. Той се организира от специалност „Южна, Източна и Югоизточна Азия“. Организаторите обещават впускане в митологичния свят на тези държави с темата: „Мит и ритуал“. В Радио София гостуваха студентките Диана Петрова, Димана..

публикувано на 05.06.24 в 14:55
Мирослав Иванов е познат от

Мелодичен рок и неравноделни ритми в "Когато те срещнах" на Мирослав Иванов

Мирослав Иванов, китаристът на "Обичайните заподозрени" и не само, гостува в предаването "Радиокафе“, за да представи новата си песен. Музикантът, който участва в още много проекти, сподели: "Тази песен всъщност е много стара, роди се във времето на пандемията – един много, много странен период, в който си стояхме вкъщи и имах доста свободно..

публикувано на 05.06.24 в 14:17

Излезе втора част на поредицата "Честнът Спрингс" - романът "Безсърдечен" на Елси Силвър

В “Добър вечер, София“ говорим за романа “Безсърдечен“, който е втората част от трилогията “Честнът Спрингс“ на Елси Силвър, представен от редактора на книгата Ивелина Балтова. “Това е една от новите тенденции "пикантни романи“, понякога в тях има и трилъров елемент, задължителна любовна история, много горещи сцени“, разкри тя и допълни,..

публикувано на 05.06.24 в 12:42

За трети път проектът "ABBA Symphonie" на Плевенската филхармония гостува в София

На 8 юни, от 19.00 часа, проектът „ABBA Symphonie“ на Плевенската филхармония, гостува в Зала „България“. В него участват и два от най-разпознаваемите гласове у нас – на Люси Дяковска и Милица Гладнишка. Диригент е маестро Найден Тодоров, аранжиментите са на Георги Милтиядов. Пред Радио София Люси Дяковска обясни, че с проекта „ABBA..

публикувано на 05.06.24 в 12:22
Снимки: Ratio

Цяла събота популярна наука в пролетния форум на Ratio

Ежегодният пролетен форум за популярна наука Ratio ще се проведе в София Тех парк на 8 юни , събота. В целодневната програма (от 10 до 17 ч.) международни лектори ще търсят обитаеми светове и далечни хабитати, ще разговарят за киберсигурност през погледа на въображаемите герои от приказките. Организаторите са подготвили дискусионен панел..

публикувано на 05.06.24 в 11:56
Полицаи водят Димитър Любенов в Софийския градски съд, 27 септември 2022 г.

Отложиха делото срещу Димитър Любенов за катастрофата на Околовръстното

Заради болен съдебен заседател Софийският градски съд отложи с месец делото за тежката катастрофа на столичното околовръстно шосе от преди две години, в която загина френски гражданин, а съпругата му пострада тежко. Отложиха делото срещу полицаите, ескортирали автомобила на Димитър Любенов Подсъдим по делото е Димитър Любенов, на когото,..

публикувано на 05.06.24 в 11:24