Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Тодорова: Наблюдаваме апогей на популизма, разместванията са нужни

„Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев е като проект не на политици, а на предприемачи, смята политологът

Ирена Тодорова
Снимка: Личен архив

Това, на което сме свидетели преди и след разпускането на 46-ото Народно събрание, показва връщане към нормалността в политиката. Губи силата си противопоставянето на системни партии (на статуквото) и другите – т.нар. партии на промяната. Новите партии, паразитиращи върху вълната от протестите през миналата година, изчерпват бързо ресурсите си, защото няма платформа, която да ги обединява, сплотява и гарантира дълготрайност.

Това коментира пред Радио София политологът Ирена Тодорова, преподавател в НБУ.

Най-потърпевши сме ние, гражданите, защото това, което се случва в няколко поредни цикъла избори е драматично от гледна точка на публичното управление. Институциите започват да буксуват. Вероятно разместванията са нужни, за да се освежи политическата система. Маркират се нови репери. Очертават се предпоставки за преформатиране на политическата система.“

Крайно време е след изборите през ноември партиите да дадат ясна заявка за силно и стабилно управление, да се изкара един мандат, за да се излезе от поредицата кризи, подчерта Ирена Тодорова.

По думите ѝ демокрацията не е даденост, обществото се възпитава. Но в момента сме в апогей на популизма във всяко едно отношение.

Явно трябваше да преминем през това, за да разберат хората, че партия, която само се обявява против управляващите и срещу непочтеността и корупцията, няма дълъг живот. Нужна е политическа култура и критическо мислене съм събитията.

Относно новия политически проект „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев – Тодорова смята, че е нужно време за да се разгърне и след това може да се правят прогнози. Социологическите проценти за тази партия сигурно ще претърпят промени, когато станат ясни уставът и политическата платформа. Наименованието и начина на представяне по-скоро правят асоциации с проект не на политици, а на предприемачи, които ако не успеят, ще изчезнат по пистата, което имат отвъд политиката.

Проучванията показват затвърждаване на традиционни партии като ГЕРБ, БСП и ДПС, а разместванията се отчитат при по-малките политически субекти „на промяната“. От „Има такъв народ“ се заявиха като антисистемна партия и удържаха на думата си – отказаха да влязат в системата. Иновации като тази едва ли води към успех, допълни още Ирена Тодорова.

С нея разговаря Лъчезар Христов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пазарите - екзотиката на един град на ръба между Ориента и Европа

Историята на пазарите и тяхната роля в живота на хората е във фокуса на филма “Изчезващият пазар като културен феномен”. На 8 октомври от 19.00 ч. в галерия „Сердика”, ще бъде отбелязан краят на снимачния период на документалния филм с изложба и пет любопитни видеа с вълнуващ и неочакван разказ от пет различни режисьори, участващи в проекта...

публикувано на 02.10.24 в 13:50

"Училище за надежда", в което детските мечти се сбъдват

На 1 ноември в кината тръгва филмът за едно необикновено училище, в което детските мечти се сбъдват. Идеята за "Училище за надежда" е на Яна Алексиева и Симеон Цончев, които от дълги години се познават с основателите на училището в с. Русаля за деца в неравностойно положение, бившите актьори  Анимари Димитрова и Златко Златков . В него учат деца..

публикувано на 02.10.24 в 12:14

Информационният портал на Столичната община за изборите помага на софиянци

Информационният портал на Столичната община относно изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г. и за частичен избор за кмет на кметство Лозен, Столична община, на 20 октомври 2024 г. и този път ще предостави цялата необходима информация за гласоподавателите. Той е създаден, за да осигури на столичани лесен достъп до всички ресурси и..

публикувано на 02.10.24 в 11:53

В ЦИК са получени над 30 хил. заявления за гласуване в чужбина

В Централна избирателна комисия (ЦИК) са получени 30 688 заявления за гласуване в чужбина. В сравнение с изборите на 9 юни са по-малко, коментира председателят на комисията Камелия Нейкова, цитирана от БТА. Всеки, който има право да гласува и се намира в чужбина, може да упражни правото си на вот срещу документ за самоличност. До 12 октомври е срокът..

публикувано на 02.10.24 в 11:23

Боряна Хаджиминчева-БОД, с първа самостоятелна изложба „Подир нишката“

На 1 октомври от 18.30 ч. в столичната галерия „Ателие 28“ Боряна Хаджиминчева - БОД, представя първата си самостоятелна изложба „Подир нишката“, която включва 20 творби в областта на съвременната бродерия. Експонатите представляват минималистични творби, улавящи онази невидима част у човека, която като приказна нишка го води в живота - понякога с..

публикувано на 02.10.24 в 10:36

БДЖ търси 2000 нови служители

В следващите 3 години близо 1400 служители от системата на БДЖ ще са навършили пенсионна възраст, а след шест години – над 1800 от останалите. Средната възраст на работниците е около 52 години. Близо 2000 работни места стоят незаети в системата на БДЖ, а ръководството й изпитва трудности да намери качествени служители. Това става ясно от справка за..

публикувано на 02.10.24 в 10:17
Университет по архитектура, строителство и геодезия

Увеличават се желаещите за прием в Университета по архитектура, строителство и геодезия

През последните години се увеличават желаещите за прием в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Висшето училище е с дългогодишни традиции, а специалистите, които са завършили учебното заведение, са създали и все още създават огромна част от заобикалящата ни среда. Специалностите са традиционни, някои от тях с над 80-годишна..

публикувано на 02.10.24 в 09:23