Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EYE2021: да очертаем бъдещето на Европа

EYE2021
Снимка: Елена Пъневска/Радио София

На 8 и 9 октомври Европейският парламент в Страсбург отвори врати за млади журналисти от цяла Европа. Media Generation Lab има за цел да запознае и да даде практическа информация как би могла да се отрази работата на Европейския парламент.
Но събитието е е обвързано с една по-мащабна програма, насочена не само към журналисти, а към всички млади хора със смел поглед към бъдещето. Програмата се казва Младежка конференция EYE2021 (или т.нар. Европейско младежко събитие), която се провежда както онлайн (от 4 октомври), така и присъствено в ЕП в Страсбург на 8 и 9 октомври.

Всъщност EYE2021 е кулминацията на процеса на консултиране с младите хора, който Европейският парламент организира във връзка с Конференцията за бъдещето на Европа.
Какво представлява Младежката конференция EYE2021 и какви събития включва тази година?
На 8 и 9 октомври между 3 000 и 4 000 младежи ще се съберат в Страсбург, и онлайн, за да обменят идеи и да дадат своя принос в обсъжданията за бъдещето на Европа. Тази година седмицата се провежда под мотото "Бъдещето е наше". Акцентът на темите пада върху околната среда, демокрацията, възстановяването от кризата с COVID-19, правата на човека и социалното неравенство.

Според експресно проучване на Евробарометър, проведено през юни 2021 г., европейците на възраст между 16 и 30 години дават приоритет на "справянето с бедността и неравенството" (43%), ""борбата с изменението на климата и проблемите на околната среда" (39%) и ""борбата с безработицата/липсата на работни места" (37%). Цели 85 % обсъждат политиката с приятели и роднини поне от време на време, а почти половината (46 %) са гласували на последните местни, национални или европейски избори.

Днес стартира една от най-основните и вълнуващи части от програмата, а именно моментът, в който участниците от EYE 2021  заеха своите места в пленарната зала на Европейския парламент, където имаха възможността да зададат своите въпроси относно бъдещето на Европа и конкретно за отделни аспекти като менталното здраве, както и какво реално ще се случи след една такава седмица и дали наистина предложенията на младежите биха могли да се превърнат в реалност. 


На техните въпроси  отговаряха евродепутатите Роберта Метсола, Катерина Барли и Ги Верхофстат.
Не е необходимо да присъствате на място в Страсбург, за да станете част от конференцията. Все още може да се посети и виртуално



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса остава ефекта, който се постига върху фирмите и по конкретно софтуерните компании. Пред Радио..

публикувано на 05.07.24 в 18:15
Георги Проданов

Георги Проданов: Политическите партии все повече се откъсват от действителността

Политическите партии все повече се откъсват от действителността. Така обобщи пред Радио София събитията от изминалата седмица политологът и преподавател в НБУ Георги Проданов. „Имам предвид концентрирането върху не толкова политика, а математика, ако щете – колко депутати са необходими, за да мине едно правителство на малцинството, колко..

публикувано на 05.07.24 в 15:47

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националния осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 млн. лева спрямо същия..

публикувано на 05.07.24 в 13:25

Дигиталният маркетинг и инфлуенсърството

Етиен Янев е дигитален маркетолог с над 12-годишен опит, включващ работа със стартъпи и B2B компании. Преподава в основната програма на Softuni Digital, както и в най-големия студентски кампус за предприемачество в света - RANEPA International. Автор е на обучителната Facebook общност - Дигитален маркетинг за предприемачи. Част е и от Асоциацията..

публикувано на 05.07.24 в 13:05

Да напишеш есе

Книга с особено подходящо заглавие за обществено-политическата действителност, макар и по предмета си на изследване да е рязко отдалечена от нея, вече може да бъде намерена на книжния пазар. Сборникът "Вслушвания" на писателя, литературен критик и журналист Митко Новков съдържа няколко културологични и литературоведски есета продукт на..

публикувано на 05.07.24 в 12:25

"Безцветните зелени идеи яростно спят" казва със своята изложба Наталия Йорданова

Наталия Йорданова (1991) е интердисциплинарна визуална художничка, родена в София и базирана в Амстердам. Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация, артистичната практика на Наталия е проекция за бъдещето, субективен синтез и материално предложение за това, което определя настоящия..

публикувано на 05.07.24 в 12:10