Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градовете, регионите и местните политики – ключови за възстановяването на ЕС

Снимка: europa.eu

„Когато говорим за Европа, обикновено става дума за 27 държави-членки, но Европа всъщност се състои от 300 региона, над 90 000 кметства и милион и сто хиляди местни политици“ – думи на председателя на Европейския комитет на регионите Апостолос Цицикостас. Именно (недостатъчната) роля на тези региони се обсъжда вече трети на ден на 19-то издание на Европейската седмица на градовете и регионите в Брюксел. Форумът, който е най-големият в тази сфера, е хибриден и доста по-разчупен като провеждане. Десетки примери за успешно реализирани проекти (градски, трансгранични, иновационни), дискусии, презентации, резултати и тенденции, както и сесия на Комитета на регионите, който обединява кметове и местни лидери – това са елементите на тази седмица на регионите, при старта на която ЕК направи анализ на одобрените само за 4 месеца 34,1 милиарда (и изплатени 3,5 милиарда) по REACT-EU, първият инструмент на NextGenerationEU, по който бяха направени плащания за възстановяването на държавите членки.

Има реалната опасност обаче европейските средства да не бъдат насочени натам, където градовете и регионите най-много имат нужда, а пандемията е довела до повишаване на неравенства между регионите в ЕС. Комитетът на регионите специално обърна внимание върху задълбочаването на пропастта в дигитално отношение между градските и селските региони (44 % от градските домакинства в ЕС имат висококачествено технологично покритие срещу едва 22 % в селските райони).

Единодушно беше гласувано становище и призив към ЕК за създаване на законова рамка за EU label за по-силна протекция и подпомагане на характерните местни майстори и индустриални продукти в ЕС, знанията и уменията за които се предават от поколение на поколение – като  порцелана от Лимож, кристала от Бохемия, стъклото от Мурано. Да се даде повече надежда, статут, репутация и желание да се купуват локални продукти.

Друг акцент беше диалогът със специалния представител на ООН за намаляване на риска от бедствия, отново с призив от страна на Европейския комитет на регионите за добавяне на локални измерения в тази сфера и с коментари относно факта, че все още средствата, които се отделят за справяне с бедствията, когато те възникват, са 20 пъти по-големи от тези за тяхното предотвратяване и за повишаване на готовността за справяне. И тук отново на сцената излиза важността на взаимодействието между регионите, защото за бедствията официални граници няма и в 38 % от случаите трансграничното сътрудничество е било ключово при справяне с кризи от всякакъв мащаб.

Градовете като двигатели на икономиката и иновациите като неизменна част от развитието са другите лайтмотиви по време на Седмицата на градовете и регионите.

Редица добри примери бяха показани – като Гренобъл, който за 10 години е намалил вредните си емисии с 25%, до голяма степен благодарение на иновативната система за отопление, реализирана с европейски средства; като португалския Брага, който е сред лидерите по зелени пространства и по индекса на това колко гражданите му са щастливи, че живеят именно там; или двама малки гранични града в Словения и Италия, които създават специална програма за две уязвими групи – бременните майки и деца от аутистичния спектър, давайки възможност на деца и майки да посещават различни  безплатни курсове от другата страна на границата.

„Сега решаваме какъв ще е животът ни след 10 години“ – подчерта Елиза Ферейра - еврокомисарят, който отговаря за регионалната политика, добавяйки, че решенията, които се залагат, трябва да са „по-дигитални и по-щадящи природата и работещи в дългосрочен план“. „Време е за трезви, подплатени с данни и факти решения, които не подминават най-уязвимите групи“ – думи на кмета на Атина Константинос Бакоянис.

Жените са по-засегнати от различните аспекти на пандемията Covid-19, а друга уязвима група са били (и продължават да бъдат) младите хора, особено тези с по-ниска квалификация. Все по-често на форума се използваше определението „covid-lost generation” и пътищата, по които да се върви, за да се случи това.

Някои от българските елементи в Европейската седмица на регионите – представянето на региона на Стара Загора, участието в един от панелите на фондация Клийнтех, диалога с Лиляна Павлова като заместник-директор на Европейската инвестиционна банка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха 17-годишен от София с 39 дози кокаин

17-годишен младеж от София е задържан с 39 дози кокаин, съобщават от МВР.  Арестът е станал на паркинг в столичния квартал "Модерно предградие". От полицията припомнят, че същото момче е било задържано в средата на юли в София с кокаин и фентанил. По случая тече разследване. 

публикувано на 27.09.24 в 13:43

"Ocho latin festival" се завръща у нас с второ издание

Сърцето на столицата тази събота (28 септември) отново ще запулсира в горещите ритми на Латинска Америка с Ocho Latin Festival . Фестивалът е насочен изцяло към музиката на Латинска Америка и нейните поджанрове. Целта му е да се популяризира латиноамериканската култура в България чрез музика и танци, пресъздавайки карнавалната..

публикувано на 27.09.24 в 13:05

Стартира новата кампания на "Тийноватор"

На 19 октомври стартира „Тийноватор“ 7. Желаещите да станат ментори могат да кандидатстват до 30 септември, а учениците, които искат да станат част от седмото издание на кампанията могат да подадат заявка за участие до 10 октомври. Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в 10. или 11. клас. Срещите..

публикувано на 27.09.24 в 12:32

Провокация с Николай Колев и три филма за старостта

Сдружение "Стайна температура" и ХОД движенческа лаборатория представят поредица от срещи "Тяло и кино" с Николай Колев.  Той  е журналист, продуцент, философ, културолог, преподавател и притежател на най-голямата колекция на стендови модели от Северноафриканския фронт на Втората световна война у нас. На 29 септември от 19 ч. предстои петата..

публикувано на 27.09.24 в 11:40
Free Sofia tour

Туристите в София се завръщат към нивата от 2019 г.

На 27 септември отбелязваме Световния ден на туризма. Все по-често в София могат да бъдат забелязани големи групи туристи. Тенденцията върви към завръщане на нивата от 2019 г., каза пред Радио София един от основателите на Free Sofia Tour Томислав Рашков. „2019 г. успяхме да посрещнем рекорден брой туристи в столицата ни. След това имаше не..

публикувано на 27.09.24 в 10:49

Предстои подмяна на настилката между трамвайните линии на бул. "Янко Сакъзов"

Пет фирми са избрани за поддръжката на тротоарите в „Оборище“. Администрацията е разделила района на пет подрайона, каза пред Радио София Милена Алексиева - и.д. кмет на район „Оборище“ и обясни защо. „Виждаме, че е доста успешна тази система на поддръжка на тротоарите, защото все повече от тях имат годен вид за нормалното им ползване...

публикувано на 27.09.24 в 09:48

Започна предизборната кампания

В полунощ на днешния 27 септември започна официалната предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. 19 партии, 9 коалиции и няколко независими кандидати за депутати се включват в официалната предизборна кампания. Правилата за провеждането ѝ остават без промяна. Основните са, че тя се води на български..

публикувано на 27.09.24 в 07:53