Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на белия бастун стартира информационната платформа "BLINFO", насочена към незрящи хора

Снимка: Радио София

В Деня на белия бастун - 15 октомври ще се състои официалното откриване на един от последните проекти на Фондация Синергиа - информационна платформа "BLINFO", през която да се чува гласът на незрящите и те сами да създават съдържание, с активното сътрудничество на зрящи. Едно от имената, които стои зад проекта е това на Евгени Митев.

През 2014 г. Евгени Митев посещава най-голямото събитие за социално предприемачество организирано от Европейската Комисия “Social Entrepreneurs: Have Your Say!” в Страсбург. Там той се запознава с най-успешните социални предприятия в Европа. 

Срещата е паметна за Евгени, защото взема решение за сформиране на екип и учредяване на фондация, която да приложи в България успешните практики от чужбина, свързани с насърчаването на предприемачеството сред хората със зрителни увреждания. 

В края на 2014 г. екипът от зрящи и незрящи ентусиасти е сформиран и те реализират поредица от събития в пълна тъмнина - тиймбилдинги, дегустации на вино, джаз концерт и вечер на поезията. 

В началото на 2015 г. се регистрира юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза http://synergia-foundation.org/, с мисия за подобряване на благополучието на хората със зрителни увреждания. 

В студиото на Радио София Евгени Митев разказа, че често събитие на фондацията е да разменят местата на зрящи и незрящи.

„Започнехме с тактилни разходки в центъра на София – какво е ходиш без да виждаш, воден от незрящ, т.е. разменяме местата, провокираме емпатия в хората. Във времето създадохме екип от масажисти с нарушено зрение, с много чувствителни ръце. Като цяло искаме да премахнем този етикет – увреждане“, разказа Евгени Митев.

Андриян Асенов е незрящ. Той е перфектен имитатор, актьор, музикант, победител в “България търси талант”, а вече и наш колега, водещ на предаването „Ние, децата“ заедно с Мария Бояджиева и Ангелина Грозева.

„Да не си виждал никога не знам точно какво е, защото аз никога не съм наблягал на това да мисля върху този въпрос. Аз съм незрящ по рождение – вече 33 години си „нося очите на гърба“ и бастуна в дясната ръка, защото реално белият бастун е моето око“, каза в студиото на Радио София Анди.

В помощ на незрящите, фондацията стартира днес информационната платформа "BLINFO", чийто екип е изцяло от хора със зрителни увреждания и е отворен към нови попълнения. 

„Целта ни е да консулидираме гласа на незрящите. В момента има много отделни групички. Целта ни е демократично да създадем условия, така че незрящите да могат да бъдат чути и да си имат собствена тематична информационна медия“, каза Евгени Митев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Тарашманова

С компания е винаги по-приятно

Създателката на един от най-популярните канали за пътешествия в YouTube и блогове в социалните мрежи – Ramble with Tarashmanova (в превод „Скитай с Тарашманова“) – с първата си книга за почитателите на спонтанните пътешествия – пътеводителя  „България. Скитане из рая на Земята“: "Обикалям из покрайнините. При първото ми посещение на Пирин се..

публикувано на 29.06.24 в 10:27
Иконостасът на църквата

Новата "стара" църква в Копривщица стана на 180 години

180 г. от създаването на църквата "Св. Николай" в Копривщица . Защо църква с толкова дългогодишна история е позната като „новата църква“, от Копривщица ни разказва колегата Боян Бочев: "През 1817 е създадена старата църква, но в един момент населението става над 10 000 и градът има нужда от нов храм. Неофит Рилски и жители пишат прошение към..

публикувано на 29.06.24 в 09:52

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20