Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ходете на театър, хубаво е!

| обновено на 07.11.21 в 12:09
6
Сити Марк Арт Център
Снимка: архив Сити Марк Арт Център

От тенис-кафето в парка "Заимов", темата на "Радиокафе" е изкуство, музика, театър, кино и бизнес в духа на Стара София.

Ето и събеседниците ни: 

Христо Киров – меценат и собственик на Сити Марк Арт Център:

"Чувстваме се прекрасно с това, което сме създали. Носим частица от стара София. Изкуството е инвестиция в бъдещето. С него перспективите за живота в нашия град стават по-отчетливи. Правим го с най-голямо удоволствие.

Не ни е лесно, проявяваме творчески подход. Политиката ни позволява да преминем предизвикателството на последните две години. Каквото и да правим, не трябва да затваряме центъра. Всеки от колегите ни се ваксинира, за да можем да посрещаме гостите ни. Дори да имаме малко публика, това не ни притеснява. Мерките са необходими и важни, за да можем да изпълняваме нашата роля.

Радваме се на прекрасната ни публика, изкуството точно в този момент ни помага много. В началото, когато започвахме, бяхме сами. Сега имаме много приятели, почитатели и съмишленици. Разделението между държавни и частни институции на културата вече е с размити граници. Сега държавата ни дава опора и самочувствие, че сме ценни. 

За пръв път някой се интересува от нашата мисия и съм благодарен на НФК. Публиката ни дава обратната връзка, че сме на прав път. Назрява критична маса и други хора ще последват нашия пример в създаването на подобни средища. Събитията в София са буквално всяка вечер. Важното е нови хора да се запалят. Част от меценатите се оттеглиха, а хората с широки сърца не са толкова много.

Цената на успеха ни е богатството, което получаваме от нашите артисти и нашата публика."

Георги Михалков - режисьор и арт мениджър на Сити Марк Арт Център:

"Очакванията ми от публиката са прости - да продължи да идва. Проблемът не са сертификатите, а страхът. Може би трябваше на всеки да умрат близки познати. Допреди седмици бяхме с пълни салони. Репетираме като изоглавени, целият екип е имунизиран. 

През ноември имаме и концерти, и представления (изброява ги). Продължаваме по програма. Имаме постоянна програма за най-малките, имаме три концерта за от 0 до 5 годишни. Нямаме специална коледна продукция.

Демократизирането на изкуството не е нещо, от което то ще спечели, там има меритокрация, огромно количество работа. Квотите няма как да не са в ущърб. Съществуваме заради любовта и ината на един човек, Христо Киров

Театърът е троскот, не се изкоренява. Прави се напук. Има го от памтивека и ще го има винаги. Ива бе поредната порочно млада  опърничава актриса, връзката ни започна след година работа."

В разговора се включва и съпругата му Ива Караманчева, – актриса и театрален хореограф: 

"Маркес е много любим мой автор и дойде време с "Продавач на чудеса" да се заровя в невероятния му магичен свят. Публиката се оказа невероятен партньор в пътешествието към магичното. На последното представление публиката не искаше да си тръгне.

Чехов ми е другият любим автор. Непрекъснато откривахме нови и нови неща от него. Работата по "Краят на градината" беше почти лабораторна. За толкова години, от 2009, живее своя живот и става все по-зряло и се развива в собствена посока.

Хората, които мога да нарека свои ученици, промениха отношението ми към преподаването. Школата ни е за възрастни, които се занимават с неща, различни от изкуството. Идват, за да видят какво е да се занимаваш с изкуство. Спектакълът ни по разкази на Чудомир е фрапиращо актуален.

Имам целунат от съдбата живот. Никога не съм подозирала, че хората ме възприемат като бунтарка.

Танцът става част от живота и спира да бъде перфектно изкуство, за да заговори на езика на хората. Опитвам се да намеря финансиране за "Разказвач на чудеса", който да хвърли светлина върху малки разкази от български класици в Ю Тюб" 

Към тях се присъединява и Здрава Каменова – актриса и драматург: 

"Постижение е да направиш толкова хубава зала, елате в това хубаво бижу. Нещата, които се случват, са с позитивна нагласа, със светлина. Рядко срещано е, едно пространство да бъде отворено към различни неща, като например съвременни български художници, които не сме знаели."


 

"На Ива ще ѝ пораснат децата и пак ще се развихри брутално. Аз съм най-усмихнатата бунтарка. Известна съм, че пиша за талантливи актьори, на които никой не им е дал шанс (изброява ги).

На 14 е спектакълът "Машините са кучки". "Хитът на сезона" ще се случи на 7 и 8 декември в "Топлоцентрала" в Южния парк. Залата е изумителна. Там ще се случват по-смели неща. Автомоноспектакълът ми е с осем героя, които ще си изиграя аз."

Финалът е с Яна Маринова - актриса и продуцент:

"Започнах на 26 с един сериал, много ми се искаше като мина покрай бабите край блока да ми викат "ето я артистката". Сега мечтата ми е да продължавам да срещам тези хора, с които работя. Искам когато играя, да засягам тема, която в момента ме вълнува. В днешно време трябва да работиш за своята популярност.

Да не се прекъсва веригата, еволюцията ще спре. Героите на днешно време искат да са на заплата. Адски обичам живота. На 15 декември имаме предпремиера, "Куци ангели", премиерата е на 28. А на 30 е премиерата с Теди Москов и Мая Новоселска."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Ангелова

Певицата Мария Ангелова завършва "Поп и джаз пеене", но остава вярна на фолклора

Младата певица Мария Ангелова разказа в предаването "Добър вечер, София“ как се заражда в нея любовта към фолклора. Това се случва още в ранните й години в училище, където посещава хор, в който изпълнява народна музика. По-късно започва да учи в музикална паралелка, посещава уроци по поп и джаз пеене. Кандидатства в джаз академията на Милчо..

публикувано на 03.06.24 в 12:32

В гимназията по транспорт в Сливница учат и младежи от София

Когато човек влезе в професионалната гимназия по транспорт "Н. Й. Вапцаров" - гр.Сливница, го посреща ромолът на изкуственото водопадче, което клокочи в алпинеума на фоайето. Срещу него са разположени моделите, с които абитуриентите тази година се дипломират и това са светещи, издаващи звук и работещи мотори, фарове и други части на автомобила.  През..

публикувано на 03.06.24 в 11:32
Снимката е илюстративна

Над 50% от метротрасето към кв. "Хаджи Димитър" и кв. "Левски" е изпълнено

На бъдещата автостанция „Изток“ е предвидено изграждането на интермодален възел, докъдето ще достига и метрото, съобщи пред Радио София директорът на „Метрополитен“ ЕАД проф. Стоян Братоев. „Този интермодален възел трябва във времето да се развие. В момента, ако има там метро, то няма да има кого да вози, няма да има там пътници. Затова не е..

публикувано на 03.06.24 в 10:07

Подлез или градска тоалетна

Подлезът на Ботевградско шосе при първата спирка на трамвай 22 се използва предимно за облекчаване на физиологичните нужди на столичани, които са пътували дълго от крайните североизточни квартали на София до автостанция „Изток“. Малцина са тези, които се престрашават да се впуснат в това подземно приключение с аромат на неподдържана градска..

публикувано на 03.06.24 в 09:04

Отново слънце преди обяд, следобед - дъжд

Днес преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в западната половина на страната, съобщиха от НИМХ. В Западна и Централна Северна България има условия за значителни..

публикувано на 03.06.24 в 07:35
Владимир Стоянов в розоварната си

В Буново по розобер

Гостуваме на Буново, където преди много години са засадени първите роза дамасцена, а първи пред микрофоните ни е Владимир Стоянов - Председател на УС на Сдружение „Българска розова долина“, от чиято розоварна излъчваме: "Тук е изключително красиво и спокойно, всички сме роднини, Петровския род е най-големият. Хората са дружелюбни. Всеки ще те спре и..

публикувано на 02.06.24 в 10:13

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00