Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемната грижа е благодарение на човещината на хората, не - на държавата

Александър Миланов
Снимка: Личен архив

Нагласите на хората към приемната грижа не се подобряват. От друга страна ако през 2009 г. в страната е имало около 70 приемни семейства, сега те са повече от 2000 и в тях живеят над 1800 деца.

През последните години хиляди деца, преминали през приемна грижа, са вече на сигурно място, където вероятността отново да бъдат обект на закрила е много малка.

Това съобщи пред Радио София Александър Миланов, председател на Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ).

Според проучване на изследователски център „Тренд“ едва 14% биха станали приемни родители.

По думите на Миланов за това отношение има значение говоренето срещу Стратегията за детето, при което по неправилен начин е замесена и приемната грижа.

„Грешно е схващането, че приемни стават деца на бедни хора. По данни на Евростат 40% от децата у нас живеят в бедност. В приемна грижа попадат деца – жертви на насилие, неглижиране или злоупотреби. Не бедността е водещ критерий“, обясни председателят на НАПГ.

Профилът на приемното семейство е от мъж и жена на или над средната възраст, вече отгледали своите деца. Те се грижат за приемни деца по граждански договор, със всичките му недостатъци. Повечето такива семейства са в малки, провинциални градове, в столицата има остър недостиг. Около 50 са в София, а за двумилионния град има нужда от поне 150.

Професионалната приемна грижа не е скъпа за държавата – за 1 дете се дава 150% от минималната работна заплата, 160% - за 2 деца. Повече от 10 години заплатите на тези хора идваха от европейски програми и проекти.

За разлика от много други европейски страни, у нас малко се прави за подкрепата на младите хора, излезли от приемна грижа, подчерта Миланов.

С него разговаря Гергана Пейкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С тържествено шествие община Радомир ще отбележи 24 май

С тържествено шествие община Радомир ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май. Началото на празничната програма ще бъде дадено в 10.45 часа с тържествено шествие от пл. „Войнишко въстание“ до пл. „Свобода“, каза пред Радио София Станислава Генадиева,..

публикувано на 23.05.24 в 18:48

"За Земята": Измервателните станции са в най-незамърсените точки в София

Замърсяването с азотен диоксид (NO₂) в София продължава да бъде повсеместно и доста над официалните стойности, публикувани от институциите , показват нови целогодишни измервания на Екологично сдружение "За Земята", изложени в актуален доклад. При това концентрациите са се увеличили спрямо предходната година. Подробните данни са изложени за..

публикувано на 23.05.24 в 16:44
Мария Бакалова

Кинофестивалът в Кан и очакваните филми през лятото

Кинофестивалът в Кан приключва тази събота. Един от 22-ата игрални филма в надпреварата за „Златната палма“ във френския град е „Стажантът“. В лентата участва българската актриса Мария Бакалова, в ролята на Ивана Тръмп - бивша съпруга на президента на Америка. Филмът ще бъде по-скоро политически, не като сюжет, а като послание и причина да..

публикувано на 23.05.24 в 16:44

Протест против беззаконието по пътищата и новата организация на движение в центъра на София

Недоволни граждани от новата организация на движение в района на НДК протестираха пред сградата на Столичната община. Те са подкрепени от сдружение „Ангели на пътя“, което обединява семейства, загубили близките си в пътно-транспортни произшествия. По-рано започнаха шествия, организирани с настояване да спре беззаконието по пътищата, като пешеходно..

публикувано на 23.05.24 в 15:59
Преводачът Ваньо Попов пред микрофона

Писателката Франческа Петрицио с различен поглед към Борджиите

"В кръвта ми е" от италианската писателка Франческа Петрицио е исторически роман, който впечатлява със стил и откровеност и завладява още с първите думи от мрачната изповед на Чезаре и Лукреция Борджия. В предаването "Радиокафе" повече за книгата разказа преводачът Ваньо Попов , работил дълги години и в БНР. "В превода трябва да бъдеш..

публикувано на 23.05.24 в 14:43
Васил Терзиев

Васил Терзиев: Ситуацията е овладяна след снощния дъжд в София

В началото на извънредното заседание на Столичния общински съвет, по искане на общински съветници, кметът на София Васил Терзиев даде актуална информация за обстановката в града и околните села. 230 сигнала са подадени на телефон 112 заради обилните валежи и градушка в София вчера, а 34 има в контактния център на Столичната община, заяви..

публикувано на 23.05.24 в 13:26

Кафето като терапия и на фронта

Има места по света, където освен медицински специалисти като психиатър или психолог, които помагат на хората да се справят със стреса, се вика и... кафе. То е не просто освежителна напитка. Оказва се, че поднесено по определен начин, в точен момент,  може много да помогне.  Със собственика на една такава необикновена Къща за кафе в Израел..

публикувано на 23.05.24 в 13:09