Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Александров: Започваме проектиране на голяма детска градина в района на бившия птичи пазар

Снимка: Радио София

Тази седмица мобилното студио на Радио София беше разположено в район „Оборище“, в едно от заведенията на едноименната улица, а гост беше кметът Николай Александров.

В Столичната община трябва да има достатъчно експерти на високо ниво и с тяхната експертиза да могат да решат как да управляват трафика в града каза кметът на „Оборище“.

„Аз ако съм гражданин, който живее в „Оборище“, за мен районът е на хората, които живеят там. Той трябва да обслужва хората, които живеят, това е едната част. Другата са гостите или които идват по някакъв начин в този район“, каза Александров.

Относно преминаването на част от „Оборище“ от зелена в синя зона за локално платено паркиране, той коментира:

„Това ще промени, че хората, които могат да си оставят автомобила за 4 часа, вече ще могат да го оставят за 2 часа. Центърът за градска мобилност или тази част, която отговаря за паркирането и събирането на парите от това паркиране, искам да попитам – това търговско дружество, което е натоварено да реализира печалба и да носи дивиденти на акционерите си ли е или това дружество е създадено със социална цел да реши трафика и паркирането в града?“.

Николай Александров добави, че заедно с районната администрация, от година правят опити да намерят начин за регулация на общинската земя, прилежаща към сградите – как да се стопанисва от гражданите, които имат отстъпено право на строеж.

През седмицата слушателите на Радио София сигнализираха за проблем с честото спиране на топлата вода в района.

„Това са тежки казуси „Топлофикация“ и Енергото. Това са абсолютно независими дружества, които си правят каквото си искат и обикновено информацията, че ще правят ремонт идва при нас след като ремонта е започнал“, коментира кметът.

Относно спортните и детските площадки в „Оборище“, Александров каза, че местният бюджет за поддържане, изграждане и почистване на спортни площадки на годишна база е 50 000 лева.

„За всички 11 площадки. За спортни площадки имаме спонсори, които искат да изградят фитнес на открито. Процедурата за разрешение обаче е около година“.

Кметът добави, че за него е важно парк „Заимов“ да се освободи от павилиони, заведения и търговски обекти.

„Паркът трябва да е за почивка и разходка, а домашните любимци да се разхождат на едно място. Борим се за изграждане на площадка за домашни любимци в парк „Заимов“.“

Недостигът на места в детските градини в района не е голям, каза още Николай Александров и добави, че започва проектиране на нова детска градина при бившия птичи пазар, в близост до бул. „Данаил Николаев“.

„Бившият птичи пазар беше с проект с административна сграда с апартаменти. Ние направихме анализ, че на това място трябва да бъде решен социален проблем – или надземен голям паркинг или детска градина. Разработи се проект за детска градина, който отиде при г-жа Фандъкова, а с арх. Здравков разговаряхме за паркинг. В крайна сметка идеята за голям детски комплекс надделя. Променихме статута на мястото и там ще се строи детска градина и ясла. Започва се проектирането за детска градина“, каза кметът на „Оборище“.

Относно правомощията на районните кметове, Александров коментира:

„Районният кмет каквото и да иска, то става с благословията на Столичната община. Той няма почти никакви възможности, ако желае нещо да направи самостоятелно“.

За казуса с трафопост, който наскоро се появи на ул. „Оборище“, кметът каза, че той е поставен там за временно захранване на сграда, която ще претърпи голям ремонт.

„Гражданите няма от какво да се притесняват, това е временно съоръжение. След това ще бъде вътре в сградата, за да си извършва функциите за постоянно. След като главният архитект е издал разрешението, значи той е преценил“, каза Николай Александров.

Подробности - в звуковия и видео файла





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13