Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районният кмет Савина Савова: След паркинга до блок 14 в Зона Б-5

Във „Възраждане“ чакат още два проекта за благоустройство на вътрешноквартални пространства

| обновено на 26.11.21 в 10:35
Савина Савова
Снимка: Район Възраждане

Столичният район „Възраждане“ обхваща част от центъра на София, на негова територия се намират част от важните административни и бизнес сгради, както и жилищни комплекси, два пазара. Затова и проблемът с паркирането е актуален и остър от години. Жители на района сами са повдигнали въпроса за въвеждане на платени зони – синя и зелена, които да осъществяват някаква регулация в това отношение.

Това отбеляза в рубриката „Вашият квартал е наша кауза“ на Радио София кметът на район „Възраждане“ Савина Савова.

Тазгодишният бюджет за благоустройство на вътрешноквартални пространства е използват за изграждане на паркинг пред блок 14 в Зона Б-5 (наричан неофициално китайската стена).

„Става дума за площ от над 3,5 дка, за над 100 автомобила, с озеленяване и осветление. Имаме още две готови проекта както за Зона Б-5, така и за Зона Б-19. Площите около блоковете за общински и са с предназначение за спорт, отдих и паркиране“, уточни Савова.

Паркингът до блок 14 в Зона Б-5     Снимка: Facebook/Район Възраждане

Тя призна, че съществуват места и улици, които още създават проблеми, свързани и със собствеността. За изграждането на една нереализирана до момента улица, тече процедура за намаляване капитала на „Софийски имоти“ с определени терени. Вече е избран изпълнител, който ще започне работа през пролетта.

Освен това в момента от района се изпълнява строителство на голяма жилищна сграда, изцяло за обезщетение на хората, чиито имоти са били отчуждени преди десетки години, съобщи още кметът.

По думите на Савина Савова няма да се допусне разрушаването на сгради паметници на културата, включително и бившия театър „Ренесанс“, който наскоро пострада допълнително от пожар.

Чуйте разговора на Константин Лавсов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как кенгуру-грижите лекуват?

За осма поредна година Май е обявен за Месец на отворените врати за много неонатологични отделения в цяла България. Те се включват в кампанията на Фондация "Нашите недоносени деца" за популяризиране практикуването на кенгуру-грижите  към бебетата. По информация на организацията, годишно у нас се раждат около 6500 недоносени деца – 10-12%..

публикувано на 20.05.24 в 17:11

La Femme с концерт в София

Френската супер шик неопсихаделик група La Femme идва в София на 21 май 2024 г. за концерт в Joy Station. Гости в предаването "Радиокафе" бяха част от нейните членове - Саша Гот и Марлон, както и музикантът Илияна Георгиева. По думите на Саша гот концертът ще бъде микс от песните, които са записвали досега, като ще има едно ново парче. Марлон..

публикувано на 20.05.24 в 16:35
Проф. Миглена Темелкова

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията...

публикувано на 20.05.24 в 15:29

Българските домакинства и климатичната неутралност

Участват ли и доколко участват българските домакинства в енергийния преход към климатична неутралност? Гост в предаването "Радиокафе" беше Минчо Бенов - национален директор на "Хабитат България". От организацията работят изключително много за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на..

публикувано на 20.05.24 в 15:22

НИМХ очаква финансиране по Закона за висшето образование

За първи път от много години днес университетите в страната не отвориха врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер. КНСБ и „Подкрепа“ заявиха, че отменят планирания протест, но Съветът на ректорите съобщи, че такъв все пак ще има. След протестното писмо от ректорите на държавните и някои частни университети,..

публикувано на 20.05.24 в 14:45

Честваме 125 години от рождението на Дечко Узунов

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата "класика". По този повод Софийска градска художествена галерия (СГХГ)..

публикувано на 20.05.24 в 13:57

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:27