Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласове и тромбони разказват коледни истории в албум

Емил-Джордж Атанасов и Кръстина Денчева и обложката на коледния албум

Тематичен коледен албум и в същото време – нетрадиционен, ни отвежда към празничното настроение в 3 северни страни на Европа - Нидерландия, Дания и Финландия с 9 песни от XVI до XIX век. 

Албумът е наречен „Коледни истории за брас и глас”, пилотният сингъл O Tannenbaum вече е във всички музикални платформи, а от 1 декември ще бъде налична специалната лимитирана серия CD – само с благотворителни цели в подкрепа на талантливи ученици и студенти, избрали медните духови инструменти за своето образование и професионално развитие. 

Това съобщи при гостуването си в Радио София двигателят на целия проект Кръстина Денчева, за която скандинавските страни са страст, която тя „събира“ с любовта си към традиционния джаз. 

Тя разказа, че идеята се е повила точно преди година, на Коледа. Следва голямо търсене, трескаво слушаме, правене на списъци с песни, започвайки от над 100, докато накрая се стига до тези, които влизат в диска. Водещо е събирането на 5 класа (вокалистите от група „Спектрум“) и 5 тромбона (инструментът, който е най-близо до човешкия глас) – проф. Атанас Карафезлиев, Димитър Стоев и Кирил Михайлов от Симфоничния оркестър на БНР, Петър Каракашев от Софийската филхармония и Емил-Джордж Атанасов от Софийската опера и балет.  

„Песните са приятни, красиви, с много позитивни текстове. С всяка от тях сме свързани сантиментално или професионално. Тромбоните не акомпанират, а са равноправни участници, редом с човешките гласове“, отбеляза Денчева. 

Колекцията в крайна сметка включва 3 български, 2 финландски (като едната от тях е от Ян Сибелиус, чиято музика елегантно е аранжирана в стилистиката на големите биг-бендове от 50-те), 2 нидерландски, датска и немска песен. Пеенето на тези езици също е било предизвикателство, дори се е стигнало до консултации със специалист по старинен нидерландски, но в крайна сметка всичко се получава перфектно. Важните елемент в проекта „Коледни истории за брас и глас“ са популяризирането на не така познатите, но красиви коледни песни от тези държави в България, но и достигането на техните български интерпретации до широка европейска публика през различни платформи. 

„Най-трудното за аранжимента беше да се включат и петте гласа“, добавя Емил-Джордж Атанасов, чийто житейски и музикален път започва от Мелбърн и преминава през Нидерландия. Освен него, върху модерните и атрактивни аранжименти на песните са работили и Константин Бейков и Даниел Николов от „Спектрум“. 

Проектът „Коледни истории за брас и глас“ се осъществява от сдружение „Брас перспективи“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“ – програма „Публики“.

Чуйте разговора на Лили Големинова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фрагмент от кадър на Алекс Костадинов

Шест фотоистории провокират на тема "Перфектни тела"

Шест истории на танцьори разказват Коста Каркашян (хореограф и визуален артист) и Алекс Костадинов (фотограф) в изложбата "Перфектни тела" , която ще се открие тази вечер (18 ч.) в галерия „Топлоцентрала – Куб“ . Проектът им изследва начина, по който танцовите артисти разглеждат и оценяват сами телата си . Танцуващото тяло бива..

публикувано на 21.05.24 в 11:23

Mentor the Young: Да надскачаш себе си с помощта на по-опитен

Когато един проактивен младеж има възможност да черпи от опита и познанията на по-опитен човек, тогава се спестява време, спестяват се грешки, повишава се ефективността. Младите хора така се развиват по-бързо и резултатно, а менторът участва и помага за реализация на конкретни цели , които могат да бъдат личностни, кариерни или..

публикувано на 21.05.24 в 09:49

Слънчев ден преди новите облаци

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 22° и 27°,..

публикувано на 21.05.24 в 07:20

Как кенгуру-грижите лекуват?

За осма поредна година Май е обявен за Месец на отворените врати за много неонатологични отделения в цяла България. Те се включват в кампанията на Фондация "Нашите недоносени деца" за популяризиране практикуването на кенгуру-грижите  към бебетата. По информация на организацията, годишно у нас се раждат около 6500 недоносени деца – 10-12%..

публикувано на 20.05.24 в 17:11

La Femme с концерт в София

Френската супер шик неопсихаделик група La Femme идва в София на 21 май 2024 г. за концерт в Joy Station. Гости в предаването "Радиокафе" бяха част от нейните членове - Саша Гот и Марлон, както и музикантът Илияна Георгиева. По думите на Саша гот концертът ще бъде микс от песните, които са записвали досега, като ще има едно ново парче. Марлон..

публикувано на 20.05.24 в 16:35
Проф. Миглена Темелкова

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията...

публикувано на 20.05.24 в 15:29

Българските домакинства и климатичната неутралност

Участват ли и доколко участват българските домакинства в енергийния преход към климатична неутралност? Гост в предаването "Радиокафе" беше Минчо Бенов - национален директор на "Хабитат България". От организацията работят изключително много за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на..

публикувано на 20.05.24 в 15:22