Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо парк „Клептуза“ във Велинград тъне в разруха

Снимка: Ива Дойчинова

Иван Велчев е роден във Велинград. Там е завършил средното си образование. Животът му така се завърта, че той се мести в Казанлък, но родната му къща в курортния Велинград остава. Там и досега прекарва летата си. 

Днес Велчев пише за местния вестник „Темпо“. Част от публикациите му са свързани с разрушените настилки във Велинград и строителните разрушения в парк „Клептуза“.

„Това означава, че аз знам проблемите на града, участвам във всички мероприятия, дарител съм във всички кампании, които се организират“, каза в ефира на Радио София Иван Велчев.

Баща му е последният кмет на с. Лъджене до 1948 г, когато се образува Велинград и Лъджене става квартал.

Болката му днес е от това, че градът е разделен на две – от едната страна са хотелите, а от другата страна е градът.

„Кметът и общината са избрани от гражданите, а не от туристите. Туристите идват и си заминават. Градът, проблемите и хората остават. Много се робува на бизнес интереси, които нямат нищо общо с интересите на града“, добави Велчев.

По думите му, общината се превърнала в „черна дупка“ за проблемите на гражданите.

Разрухата на парк „Клептуза“ не е тръгнала от моя мандат. Това каза в ефира на Радио София кметът на Велинград д-р Костадин Коев.

„Това, което аз съм направил в моя мандат, още в самото начало се констатираха всички незаконни строителства и се издадоха заповеди по ЗУТ (Закон за устройство на територията), защото всички предишни заповеди, които са издавани от предходни кметове са били по ЗОС (Закон за общинската собственост). Тези заповеди, които аз съм издал, настъпи една сага със съдебни дела“, каза в ефира на Радио София д-р Костадин Коев.

Той добави, че към момента има над 10 заповеди, които след съдебно решение са потвърдени.

„В момента там се премахват всички незаконни постройки. След като се събарят, естествено ще има и боклуци, но в понеделник (б.а. 6 декември) ще дойде голям контейнер, защото няма как всички тези боклуци да се съберат на един път. Всичко ще бъде изнесено на точно регламентирано място и изчистено“, каза д-р Коев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум" 17.06.24: България след изборите

В началото на тази седмица, гост в предаването "Форум" беше писателят и поет Манол Глишев.  Част от темите, които той коментира бяха: Ситуацията в България след изборите Войната в Украйна Конфликтът между Израел и Хамас Повече подробности можете да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.06.24 в 18:38

Хуманното отношение към животните

В продължение на четири дни около 373 милиона души от всички 27 държави-членки на ЕС имаха право да гласуват на европейските избори, като по този начин оформиха общите политики за следващите 5 години, включително определиха съдбата на милиарди животни. Последните избори са обнадеждаващи за 91 % от европейците, които смятат, че е важно да се..

публикувано на 17.06.24 в 18:17
проф. Валентин Господинов

Директорът на Галерия "Владимир Димитров-Майстора" с първа награда за принос към културата

В съвместната продукция на Радио София и Радио Благоевград - "Заедно представяме Кюстендил" е поредната ни среща с професор Валентин Господинов, директор на Галерия "Владимир Димитров – Майстора". Той съвсем наскоро получи наградата на Кюстендил за принос в културата, стана и професор по скулптура в НХА, за предстоящия ремонт и новите..

публикувано на 17.06.24 в 17:06

Безпроблемна почивка - какво трябва да знаем

Колкото и добре да е планирана една почивка, винаги има вероятност да се случи нещо, от което да бъдем ощетени като туристи. Европейският потребителски център (ЕПЦ) дава няколко полезни съвета как да се предпазим от неприятности, за да не може никой търговец да помрачи почивката ни. Онлайн пазаруване, плануване, полет, документи, багаж са сред..

публикувано на 17.06.24 в 17:04

Празникът на черешата в Кюстендил посреща гости от страната и чужбина

Все още има проблеми с изкупуването на череши в Кюстендилско, каза пред Радио София и Радио Благоевград, в изнесеното студио от центъра на Кюстендил, кметът на общината инж. Огнян Атанасов. Той обясни, че още преди кампанията тази година, са проведени редица срещи с производителите, преработвателите, изкупвачите и с полицията, за да може..

публикувано на 17.06.24 в 15:52

Дигитално здравеопазване

Само за 3 години България успя да постигне пълна дигитална трансформация в сектора на здравеопазването. Това обяви Борис Костадинов, директор "Софтуерна интеграция" в Информационно обслужване по време на Втората международна конференция за технологии и иновации в Югоизточна Европа. Организатор на събитието, което се проведе в Солун на 16.06.24г. е..

публикувано на 17.06.24 в 15:38
Елена Начева, която вдъхна живот на с. Смоличано над Кюстендил

"Живей с любов" и "Пробуждане 2020" - елементи от съживеното село Смоличано над Кюстендил

На открито пред сградата на общината в град Кюстендил се излъчи съвместното предаване на Радио София и Радио Благоевград. Представяме ви Елена Начева, една дама, която след години живот по света, се завърна в Кюстендилско и в едно село с почти изчезващ живот, направи детско селище „Живей с любов“ за лагери и арт работилници. Тя съживява и..

публикувано на 17.06.24 в 15:32