В деня, от който в Русия шампанското вече не може да се продава като шампанско - последното е запазена марка от съветско време - малко история около традицията да се отваря шампанско със... сабя.
Във френския съществува израз за особено празнично събитие - "sabler le Champagne", където глаголът не идва от пясък (sable), а от сабя (sabre). Както повечето фразеологизми, и тук етимологията не е много точна наука.
Има схващания, че при обрата на поредната наполеонова война, достигналите до Париж казаци са били толкова жадни, че нямали време с някакви глупости като отвъртане на телчета и вадене на гъбообразен корк, а направо с крясъци "бързо, бързо", са декапитирали бутилката. От тази история вярното единствено е названието, което оттогава получават френските кръчмета - "бистро".
Самите френски хусари са измислили жеста в малко по-ранни кампании на любимия си император и ритуалът е предполагал всичко, но не и бързина. Съвременните сомелиери ще ви дадат насоките:
1. Отварянето със сабя трябва задължително да е на открито и гостите трябва да са зад отварящия
2. Бутилката се освобождава от телчето, което крепи тапата, подхваща се с палец във вдлъбнатината на дъното и останалите пръсти захващат здраво долната ѝ част.
3. Това се прави с по-слабата ръка, докато по-силната завърта на 30 градуса бутилката с ръбчето на спойка на стъклото към тъпата страна на сабята, с която бавно се почуква върху него, докато го затопли достатъчно
4. Едва тогава с рязък удар се отделя горната част на бутилката, като стъклото отдолу остава идеално гладко.
Ако имате останала бутилка от новогодишната вечер, къса сабя и пространство на открито, може да опитате, въпреки че в традиционното внимателно отваряне също няма нищо осъдително. Назддраве!
Александра Александрова, зам.кмет по култура район Банкя ни представя предстоящия им празник, Горешляци 2025: "От 14 до края на седмицата, вкл. и 26 юли са празниците на минералната вода и дълголетието. Още утре откриваме пространство за арт-терапия. През седмицата следва мултимедийния спектакъл "Богини на водата" (15 и 16, от 20:30). Проектът е..
Радиокафе гостува на професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в район Банкя . Пръв гост е нейният директор, инж. Савина Спасова : "Нашата гимназия развива учениците не само като професионалисти, а и като граждани. Едната програма, по която работим е Еразъм+, нашите ученици посетиха Германия Италия, Испания и Португалия за..
Ранните срещи на Иван Вазов със София са темата ни днес - дни след рождения му ден: Вазов пристига в София да се кандидатира за преводач на строящата се жп линия София-Кюстендил. Къде отсяда в София в 1874, когато иска да си получи заплатата? "Големи разходки извън града не бяха възможни" - четем в спомените на поета. "Витошо мила, горо зелена" е..
Веселина Узунова от ИИИ-БАН за Аспарух Лешников: "Почитателите на Аспарух Лешников ме намериха в музея в Хасково, където съм уредник. Те почти не вярваха, че ще излезе нещо около юбилея му. Поканихме внучка му Джесика от Лондон, оперна певица да пее репертоара му. Тя ни спомена за семейния им архив и обещах, че книга ще има и тази година тя стана..
В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..
Кюстендил, "Хисарлъка експириънс", на фестивала на приключенията и изживяванията, който открихме снощи в " Добър вечер, София ". Сега сме в съвместната продукция с Програма "Христо Ботев", условно наричана "Семейно РадиоКафе". Пръв гост ни е кметът на Кюстендил, Огнян Атанасов : "Това е страхотно място, нямам търпение да дойде 21:30, когато излизаме..
Фестивал "Хисарлъка експириънс" - Кюстендил е изборът ни за "Добър вечер, София" и за "Радиокафе" на следващата сутрин. Пръв гост е Даниел Петров - Аврам: "Планираме нещата за следващия фестивал веднага след края на предишния. Няма как подобно събитие на подобно място да се направи без подкрепата на общината, която вижда потенциала. Екипът ни е..