Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сградата на Театър „София“ осъмна с големи транспаранти по фасадата

Снимка: "Спаси София"

Тази сутрин сградата на театър „София“ осъмна с големи транспаранти по фасадата. С акцията си, активистите от „Спаси София“ критикуват готвения от Столичната община ремонт на сградата.

"Оставка" и "Спаси", са част от надписите на транспарантите.

“Проблемите с този ремонт са много и се опасяваме, че ще се превърне в поредната бутафория. Красивата каменна фасада ще бъде свалена и заменена с окачена, нямаща нищо общо с оригиналната, а знаковият интериор ще бъде изкъртен и подменен с гипсокартон и плоскости от пресовани дървесни частици (ПДЧ). Всички характерни елементи ще бъдат премахнати и няма да бъдат върнати, но пък ще се появи стъклена пирамида директно върху откритата сцена! Става въпрос за подмяна, не за реставрация и запазване на оригиналната замисъл на колектива архитекти на Театър София”, твърди Стефан Спасов от „Спаси София“.

От организацията настояват за цялостна преработка на проекта, така че автентичният вид на сградата да бъде запазен. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

Терзиев за новата организация на движение в центъра на София: Извинявам се, сгреших!

Кметът на София Васил Терзиев призна, че той и заместникът му по транспорт са допуснали грешка при въвеждането на новата организация на движение по столичния булевард "Патриарх Евтимий". Поредна протестна блокада в центъра на София Пореден протест срещу организацията на движение в центъра на София Ще бъде разширен съставът на..

публикувано на 04.06.24 в 12:41
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

На среща в София обсъждат заплатите на медицинските специалисти

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева покани на среща днес представители на синдикат "Защита". Те са насрочили протест и поискаха оставката ѝ, тъй като не одобряват запазването на основните заплати на медицинските специалисти, както тя предложи след като свърши действието на Колективния трудов договор. В него е записана минимална..

публикувано на 04.06.24 в 09:54

Първо класиране за първокласници в София, записване - до 13 юни

Проведе първото класиране за прием на ученици в първи клас за учебната 2024/2025 година, съобщават от Столичната община. Общо 10 873 деца кандидатстваха за първи клас в 158 столични училища за 11 551 свободни места.  През миналата учебна година за 11 631 места кандидатстваха 10 876 деца. Класирани на първо класиране са 10 228 ученици ...

публикувано на 03.06.24 в 17:51

Привилегировани граждани паркирали безплатно в центъра на София

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров обяви, че привилегировани граждани са паркирали безплатно в центъра на София в платената синя и зелена зона, без да имат право на това. Паркирането е ставало с карта, подписана от предишното ръководство на Столичната община, а сред привилегированите са били и синдикални лидери от КТ..

публикувано на 03.06.24 в 13:04

Приемната грижа се преструктурира. Какво става с детските SOS селища?

Търсят се приемни семейства . Колкото и добри да са условията в семейните домове, няма по-добра среда от семейната . Това подчерта пред БНР-Радио София Екатерина Христова - директор Програма SOS Детско селище София-Перник-Дрен. Тя припомни, че от 90-те години, когато у нас се пренася австрийския модел на SOS Детски селища, една..

публикувано на 03.06.24 в 12:50
Софийски градски съд

СГС постанови домашен арест за внучката на Виолета Донева, убила баба си преди 18 месеца

Софийският градски съд промени мярката за неотклонение - от задържане под стража на домашен арест - на 19-годишната Ивет Стайкова, която преди 18 месеца уби своята баба - актрисата Виолета Донева. Тъй като престъплението е извършено под въздействието на наркотици, съдебният състав указа на полицейските служители, които ще контролират..

публикувано на 03.06.24 в 11:55

Започва ремонт на улица в "Слатина", събират едрогабаритни отпадъци

Започва реновирането на ул. „Циклама“, съобщава кметът на район "Слатина" Георги Илиев. Около улицата са разлепени предупреждения, за да се отстранят и да не се паркират автомобили, които да препятстват ремонтните дейности. Освен това в района започва акция за събиране на едрогабаритни отпадъци. Контейнерите са разположени на ъгъла..

публикувано на 03.06.24 в 10:46