Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайков: При наличие на средства ще премахнем автокъщата от Борисовата градина в кратки срокове

Трайчо Трайков
Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни, главният архитект на София Здравко Здравков е подписал заповедта за премахване на бетонните фундаменти с метални конструкции в автокъща „Капитолия“ в Борисовата градина. 

Тя е изградена преди много години, а първоначално собственикът е имал договор със Столичната община, каза в студиото на Радио София кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков. След изтичането на договора, общината е поискала да бъде освободен терена, но собственикът е отказал, добави Трайков.

„Аргументът е бил, че общината трябва да му плати за подобренията – въпросните стоманобетонни конструкции. Тогава започва друга съдебна процедура, в резултат на която Съдът отсъжда в полза на общината. Тогава, ние от района, веднага направихме констативен акт за незаконни обекти, изпратихме го на главния архитект на Столичната община, това беше в края на декември. Той обеща, че по най-бързия начин ще издаде заповед за премахване и онзи ден вече разбрах, че е подписана такава заповед, очаквам всеки момент да я получим и вече да пристъпим към физическо премахване на тези обекти“, каза Трайчо Трайков.

Той добави, че премахването е въпрос на бюджет и ако бъдат отпуснати средства, конструкцията ще бъде премахната в кратки срокове.

По отношение на къпалнята „Мария Луиза“, където „Софийски имоти“ е съсобственик със своите 42%, Трайков обясни, че Столичната община трябва да намери начин теренът да функционира единствено и само като басейн.

„Да намери начин това да бъде постигнато – дали чрез разговори с мажоритарния собственик за изкупуване, дали по някакъв друг начин, но това изнудване и това взаимно блокиране в течение на десетилетия е абсурдно и аз не бих го приел“, добави Трайков.

Целият имот се простира на терен от около 50 декара, а в хода на обсъждането на проекта за ПУП е станало ясно, че има 12 декара, които не са били в капитала на „Софийски имоти“, когато те са влезли в тази съсобственост, обясни кметът на район „Средец“.

„Те си стоят оградени от край време, винаги е било така, но не са актив на дружеството. Тогава ние извадихме актове за общинска собственост, вписани са в Агенцията по вписвания и вече окончателно е факт, че тези 12 декара са общинска собственост.

Очаква се ограждението на 12-е декара да бъде премахнато и те да бъдат приобщени към парка.

Тази вечер, от 17.30 часа, предстои обществено обсъждане на новия вариант на подробния устройствен план за Борисовата градина.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има голям потенциал за продължаващо развитие на високотехнологичния сектор

Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) организира на 7 и 8 ноември четвъртото издание на форума за иновации, технологии и изнесени бизнес услуги SEE ITS Summit 2024. Мотото тази година ще бъде “Разгръщане на бъдещи хоризонти”. Амбицията на организаторите е да съберат на едно място водещи технологични лидери, иноватори и експерти,..

публикувано на 24.09.24 в 18:14

Жилищните кредити в страната се увеличават с 25,5%

Кредитите за домакинствата са над 43,7 млрд. лв. (22,3 на сто от БВП). Спрямо август 2023 г. те се увеличават с 19,7 на сто (19,6 на сто годишно повишение през юли 2024 година). В края на август 2024 г. жилищните кредити са 23,203 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 25,5 на сто (25,1 на сто годишно увеличение през юли 2024 година)...

публикувано на 24.09.24 в 17:55

БНР подписа споразумение с Националното сдружение на доброволците

Българското национално радио подписа меморандум за разбирателство с Националната асоциация на доброволците. В центъра на това партньорство двете организации се обединяват в приоритетите си да предоставят навременна и точна информация на обществото по време на бедствия и кризи. “Подписването на този договор отваря много възможности за сътрудничество между..

публикувано на 24.09.24 в 17:03

Музикантът Ninio се завръща с нова песен "Списък с имена"

След успешното представяне на дебютния си албум "Първите 7" Илин Папазян-Ниньо се завръща с нов сингъл и видео към него, като за край на лятото. Ниньо споделя, че песента се ражда случайно от идея, която му хрумва по време на студийна сесия за първия албум и той записва на телефона си. Едва 3 месеца по-късно открива и развива идеята в "Списък с..

публикувано на 24.09.24 в 16:57
Само 8 процента от българския износ за ЕС е по вода и въздух, а останалият е по суша, най-вече с автомобилен транспорт.

Инвестициите се насочват към държави, където сухопътен контрол липсва

Един от основните приоритети на Българската стопанска камара е присъединяването на България към Шенген, Еврозоната и ОИСР.  Макар и отпадането на граничния контрол на въздушните и морски граници да може да бъде определено като стъпка в правилната посока, запазването на контрола по сухопътните граници за България и Румъния води до значителни разходи,..

публикувано на 24.09.24 в 16:07
Траян Траянов от

Неправителствени организации и граждани против Закона за регистрация на чуждестранните агенти

В предаването "Радиокафе“ гостуваха Теодора Бакърджиева, изп-директор на Български дарителски форум и Траян Траянов, изп. директор на Фондация "Заедно в час", за да разкажат за тревогата на организации от неправителствения сектор у нас, голяма част от които протестираха против конкретни текстове от предлагания Закон за регистрация на..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Константин Занков: Очакваме около 10% ръст в туризма

България се нарежда сред петте водещи държави в ЕС по ръст на туристическите нощувки за периода април-юни 2024 г. на годишна база. През второто тримесечие на 2024 г. в България са отчетени 2 126 950 туристически регистрации в категоризирани места за настаняване, които са довели до близо 6 милиона нощувки. Това поставя България сред водещите 5 държави..

публикувано на 24.09.24 в 15:10