Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палестинският филм "Между рая и земята" открива Sofia MENAR

Фестивалът предлага над 40 заглавия до 30 януари

Снимка: menarfest.com

14-то издание на Sofia MENAR Film Festival се открива тази вечер с палестинския филм "Между рая и земята" на режисьорката Наджуа Наджар. Фестивалът се организира от „Позор“ и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят.

"Обичаме да започваме с филм от режисьорка, а палестинското кино е сред водещите в региона. Историята е за един развод, който не може да се реализира. Актьорската игра е великолепна. Саундтракът е много приятен", каза пред Радио София Здравко Григоров - един от създателите на фестивала.

Програмата на фестивала и този път представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като традиционно включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им.

Фестивалът продължава до 30 януари. Зрителите ще могат да гледат над 40 премиерни игрални, документални и късометражни филма в Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и онлайн на Neterra TV+.

Програмата на фестивала вижте тук.

Чуйте повече в разговора на Ива Дойчинова със Здравко Григоров.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира записването за новото издание на Националната кампания "Започни млад"

Записването за новото издание на Националната кампания „Започни млад“ стартира. Това е най-голямото състезание за предприемачески идеи и кариерна реализация. Социално-образователната инициатива се реализира под формата на предприемачески състезания. За първи път тази година Националната кампания „Започни млад“ добавя към формата си и..

публикувано на 30.05.24 в 18:55
Александър Кашъмов

В Прага обсъждат свободата на информация в Централна и Източна Европа

Свободата на информация в Централна и Източна Европа е темата на кръгла маса, която се провежда в чешката столица Прага. Събитието е част от сътрудничеството между института CEELI и гражданското общество в Централна и Източна Европа. В него са включени представители на различни европейски организации от Чехия, Словакия, Полша, Украйна,..

публикувано на 30.05.24 в 17:44

Организират лятно училище за ученици "Защо ни е да помним" в Белене и о. Персин

Фондация "Софийска платформа" организира лятно училище "Защо ни е да помним?“ в гр. Белене и остров Персин, което ще се проведе между 1-ви и 6-ти юли.  На него подрастващите и младите хора ще могат да научат повече за комунистическия режим в България. Белене и островите около града са едно от най-красивите, но и най-страшни места в..

публикувано на 30.05.24 в 17:19

Включват български ученици в европейската инициатива "Тийн мрежа проверка на факти"

Европейската инициатива "Тийн мрежа за проверка на факти" се провежда за първи в България. Тя е част от международния проект "Media Wise" и е насочена към ученици от 8-и до 12-и клас. Целта е да се обърне статистиката, според която България има един от най-ниските индекси на медийна грамотност в Европейския съюз (ЕС), посочват от..

публикувано на 30.05.24 в 17:15

България е държавата в Европа с най-нисък процент застраховани домове

България е държавата в Европа с най-нисък процент застраховани домове, сочи проучване на Асоциацията на българските застрахователи. Въпреки това се забелязва ръст на застраховките на домовете, коментира пред Радио София Лили Стоянова – член на АБЗ. „Според това проучване на Асоциацията на българските застрахователи, делът на хората със..

публикувано на 30.05.24 в 16:23

Въвеждане на еврото – рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия

Във вторник се проведе конференцията „Въвеждане на еврото – рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия", организирана от Българската търговско-промишлена палата и Българо-Хърватски бизнес клуб. От 2023 година Хърватия официално въведе еврото за разплащателно средство в страната. На конференцията беше обсъден опита на държавата и..

публикувано на 30.05.24 в 15:06
Актьори от школата

В НАТФИЗ - курс за български актьори на института "Лий Страсбърг"

След изключително успешно първо издание през 2022 г. и огромен интерес от гилдията, най-известният институт по актьорско майсторство "Лий Страсбърг", който има бази в Лос Анджелис и Ню Йорк, се завръща в София, за да проведе двуседмичен курс за актьори. И тазгодишното издание на проекта се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община –..

публикувано на 30.05.24 в 14:20