Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Животът е по-интересен сценарист

Найо Тицин за зимното онлайн издание на "Master of Art" от 10 до 28 февруари:

"Имаме за нормална даденост нещата, с които живеем и си даваме сметка, че е имало период, когато ги е нямало. Когато са застрашени си казваме - какво ще правим без тях, Има бум на документалното кино за изкуство - дигитализацията и демократизацията направиха това възможно.

От една страна определям каква е нашата публика, от друга даваме възможност всеки да се приобщи към нея. Например филма за Луи дьо Фюнес - той започва опити в киното на 30-33 с поредица епизодични роли, но успехът му идва над 50 и животът му въобще не е толкова смешен. 

Човек трябва да си отвори сетивата, да бъде изкушен от изкуството. Има износване на класическите форми на драматургическото повествование, докато животът е по-интересен сценарист. Понякога човекът не се покрива с изкуството му.

И тази година ще има зимно онлайн, пролетно в арт-кината и лятно. Онлайн-изданието дава възможност за хората от цялата страна да ги видят. Като филмите за архитектурата на брутализма. 

Филмите ни дават поводи да се замисляме за неща, по-важни за нашето психическо и духовно здраве, удавени в битовото ежедневие. Като тези за завета на Борис Христов, за художника Христо Берберов - ярък представител на западноевропейския символизъм, дори в църквите, които е изографисвал си личи, че го е правил с друга четка (в края на февруари ще има негова изложба в галерията на СБХ).

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Златин Орлов, Деян Янев, Ангелика Радева

Реалното изкуство във виртуалната среда

Едно от големите удобства на съвременните технологии е, че премахват физическите препятствия пред досега с изкуството. Но технологиите правят и нещо допълнително. Чрез тях вече е възможно виртуално преживяване на реални творби, което има както повечето характеристиките на посещението във физически галерии, така и собствени особености...

публикувано на 30.05.23 в 19:36

National Geographic Kids Клуб "Малки откриватели“ гостува в Перник на 1 юни

На 1 юни National Geographic Kids Клуб „Малки откриватели“ ще гостува в Перник . Това ще бъде един от основните акценти в Международния ден на детето. Събитието ще се проведе пред Двореца на културата. Най-малките ще могат да участват в еко и образователни игри, химични и физични експерименти и спортни активности. Те ще научат факти,..

публикувано на 30.05.23 в 19:28

Българинът живее средно с 13 години по-малко от останалите европейци

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 30.05.23 в 17:24

Национален шампионат по спортни и сценични изкуства ще се проведе в София

На 3 и 4 юни 2023 г. в залите на Britanika Park School - София ще се проведе Performer Cup (Bulgarian P.A.S.S.) - Национален шампионат по спортни и сценични изкуства. "Всъщност, това се случва за първи път в България, откакто бе даден старта на Шампионата през 2017 година в Италия", разкри организаторът Елена Маринова. Състезанията се..

публикувано на 30.05.23 в 16:21

ЧСУ "Роналд Лаудер" - семейно училище с модерни традиции

Образованието на българската еврейска общност преминава през различни етапи в своята история. То помни десетилетия на подем между двете световни войни, когато всеки по-голям град в страната официално има една синагога и едно училище. Според Устава на Консисторията - ръководният орган на евреите от 1932а, за общност се счита всеки град с тези две..

публикувано на 30.05.23 в 15:28

Изхвърляме над 100 000 тона стар текстил всяка година

Близо 15 килограма текстилни продукти е закупил през 2020 г. средностатистическият европеец и е изхвърлил около 11 кг. За една година в България се изхвърлят над 100 хиляди тона дрехи и битов текстил . По инициатива на Българска асоциация „Кръгов текстил“ (член на БСК) различни компании се обединяват в идеята за прилагане на кръгова..

публикувано на 30.05.23 в 15:01

Концерт "Приключения с кораб" очаква децата на 1 юни

Концерт "Приключение с кораб" - интерактивна творческа програма за деца между 4 и 12 години, организира сдружение "Алтернативен свят Оренда" в РЦСИ "Топлоцентрала" на 1-ви юни . Повече разказа в предаването "Радиокафе"  д-р Милена Великова – основател на сдружението. "Приключение с кораб" е интерактивна програма, която правим с..

публикувано на 30.05.23 в 14:56