Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Княз Игор“ от Бородин - отново в афиша на Националната опера

Сцената в „Княз Игор“ е пълна с актьори певци
Снимка: operasofia.bg

Сто години след първото изпълнение в България (29 септември 1922) операта „Княз Игор“ от Александър Бородин за пореден път влиза в афиша на Националната опера (4 и 20 февруари).

„Пренасяме се в епохата на сблъсък на силни характери и герои. Постановката не е играна на сцената на операта близо 3 години, а сред любимите на публиката“, отбеляза пред Радио София режисьорът Вера Петрова.

Спектакълът е посветен на 110-годишнината от рождението на диригента Атанас Маргаритов (1912- 1998), който 11 г. е главен диригент на Софийската опера (1964-1975). Режисьор е Пламен Карталов.

На 6 февруари ще се играе друга много любима опера – лиричната комедия „Пепеляшка“ от Джоакино Росини. След успеха през 2021 г. в главната роля отново на сцената ще излезе чешкото мецосопрано Естер Павлу.

Между двете представления - на 5 февруари, е знаковата опера „Кармен“ от Жорж Бизе.

С Вера Петрова разговаря Лили Големинова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе втора част на поредицата "Честнът Спрингс" - романът "Безсърдечен" на Елси Силвър

В “Добър вечер, София“ говорим за романа “Безсърдечен“, който е втората част от трилогията “Честнът Спрингс“ на Елси Силвър, представен от редактора на книгата Ивелина Балтова. “Това е една от новите тенденции "пикантни романи“, понякога в тях има и трилъров елемент, задължителна любовна история, много горещи сцени“, разкри тя и допълни,..

публикувано на 05.06.24 в 12:42

За трети път проектът "ABBA Symphonie" на Плевенската филхармония гостува в София

На 8 юни, от 19.00 часа, проектът „ABBA Symphonie“ на Плевенската филхармония, гостува в Зала „България“. В него участват и два от най-разпознаваемите гласове у нас – на Люси Дяковска и Милица Гладнишка. Диригент е маестро Найден Тодоров, аранжиментите са на Георги Милтиядов. Пред Радио София Люси Дяковска обясни, че с проекта „ABBA..

публикувано на 05.06.24 в 12:22
Снимки: Ratio

Цяла събота популярна наука в пролетния форум на Ratio

Ежегодният пролетен форум за популярна наука Ratio ще се проведе в София Тех парк на 8 юни , събота. В целодневната програма (от 10 до 17 ч.) международни лектори ще търсят обитаеми светове и далечни хабитати, ще разговарят за киберсигурност през погледа на въображаемите герои от приказките. Организаторите са подготвили дискусионен панел..

публикувано на 05.06.24 в 11:56
Полицаи водят Димитър Любенов в Софийския градски съд, 27 септември 2022 г.

Отложиха делото срещу Димитър Любенов за катастрофата на Околовръстното

Заради болен съдебен заседател Софийският градски съд отложи с месец делото за тежката катастрофа на столичното околовръстно шосе от преди две години, в която загина френски гражданин, а съпругата му пострада тежко. Отложиха делото срещу полицаите, ескортирали автомобила на Димитър Любенов Подсъдим по делото е Димитър Любенов, на когото,..

публикувано на 05.06.24 в 11:24
Подлез в

Подлезите по "Ботевградско шосе" са в критично състояние, затова се избягват

Не само подлезът до автостанция "Изток" е в критично положение. Ситуацията е идентична и с другите подлези по "Ботевградско шосе" и това е резултат от липсата на планиране за поддръжката години назад. Това обясни пред БНР-Радио София Кристиян Христов, кмет на район "Подуяне" . За да се промени ситуацията, от местната администрация за..

публикувано на 05.06.24 в 09:03
И днес ще ви трябва климатик

Предимно слънчево време, но е възможно и да препръска

Днес ще бъде предимно слънчево . Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, има условия и за градушки. Ще духа слаб вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 28° и 33°, в София - около 28° . По..

публикувано на 05.06.24 в 07:20