Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Тодоров и музикалната лекота на битието

Сестрите Лабек, Сабине Майер, Готие Капюсон и Мария Жоао Пиреш са сред солистите на Софийската филхармония до края на сезона

Три са нещата, благодарение на които идва успехът, казва в сутрешното ни Радиокафе Найден Тодоров, директорът на Софийската филхармония – “работа, приятелства и късмет“. 

Факт е, че той работи много – в студиото ни дойде след поредното си пътуване до Виена, защото се старае непрестанно да си сверява часовника и често използва почивните дни, за да пътува до Виена, да ходи там на концерти, да слуша гостуващите музиканти и да говори с тези, които би искал да покани в София. Именно от Виена са и много от онези „късметлийски“ приятелства, благодарение на които някои от най-големите имена в света на класическата музика гастролират в столицата. 

Както му казва Юлиан Рахлин (с когото са състуденти от Виена и чието поредно гостуване като солист на Софийската филхармония е само след месец с Първия цигулков концерт на Шостакович) – „когато не познаваш някого, до когото не можеш да стигнеш през агента му, търсиш друг, който го познава“. 

Именно благодарение на Рахлин, Найден Тодоров се свързва лично с Вилде Франг, която наскоро беше в София след категоричното мнение на нейните импресарии, че преди 2025 това няма как да стане. 

Една след друга, детските мечти на Найден Тодоров стават реалност и музикантите от любимите плочи в неговото детство идват в „плът и кръв“ да свирят в зала “България”. 

Други важни познанства, които водят до наистина ценни гастроли са с бившия директор на фондацията „Ленард Бърнстейн“ и бившия директор на Виенската опера. Но, разбира се, факторите в едни преговори са много повече. 

„Някои хора нямат представа, че още преди да стане дума за изкуство и за нивото на оркестъра, агентите имат три задължителни изисквания – зала с над 1000 места, 5-звезден хотел и летище в града“, споделя Найден Тодоров. Е, след това идват и други изисквания, като отличен концертен роял и понякога (както с Марта Аргерич) роялите пристигат и си тръгват с изпълнителя. Но това е напълно нормално за големите…

А сега за предстоящите концерти – започваме със сестрите Лабек – „те са като подарък за рождения ми ден“, казва Найден Тодоров с неизменната си усмивка. Концертът е на 7 април, а говорим за най-известното клавирно дуо в света, като Катя и Мариел се чувстват еднакво комфортно в най-престижните зали в света, на концерти на открито (както през 2016 свирят пред двореца Шьонбрун пред 100 000 души с Виенската филхармония, и в проекти на Стинг. Но може би най-важното, според Найден Тодоров е това, че „толкова много композитори днес пишат творби специално за тях – така тези две сестри правят историята на класическата музика в днешно време“.  Говорим за Филип Глас, Джон Кейдж, Арво Пярт, Майкъл Наймън… 

„В София те ще свирят концерта на Брайс Деснър – колебахме се между него и Менделсон и избрахме по-атрактивния пред по-класическия“, каза Тодоров.

Седмица преди сестрите Лабек пък пристига един от най-големите флейтисти към днешна дата – Еманюел Паю, при това с „феноменалния италиански диригент Даниел Орен – за мен това е един от акцентите на сезона“, добавя Найден Тодоров.

През май се задава Рей Чен – „цигуларят, който постигна удивителен ефект в социалните мрежи – не знам как го прави, пуска видео как свири в къщи и десет минути по-късно са го гледали 10 000 човека. Младите хора са полудяли по него и очаквам да видя как ще реагира младата публика у нас“, продължава разказа си диригентът, който ръководи Софийска филхармония. 

Юни пък се очертава „пианистичен месец“ – започва с Пламена Мангова и Борис Березовски (в една програма), Людмил Ангелов, Евгени Божанов и (тук можем да направим драматична пауза) Мария Жоао Пиреш (19 юни).



„Тя е един от гигантите на пианото, и то не само на нашето време, а на всички времена. За по-широката публика е известна с онази прочута случка в Австралия, когато от самолета отива на генерална репетиция, при това с публика и оркестърът засвирва ….не този концерт от Моцарт, който тя очаква. Мария Жоао Пиреш дава знак на диригента Рикардо Шайи, но той се усмихва и й казва, че знае, че тя ще се справи. И тя се справя – представете си какво й е било, след този първоначален шок“, умее да разказва Найден Тодоров, но пък историята е истинска. И наистина Мария Жоао Пиреш ще свири в София. Както и Сабине Майер, друго безспорно име (в света на кларинета). И при нея има много истории, както когато Херберт фон Караян я назначава в Берлинската филхармония и става скандал, защото е.. жена. Но по-важното е, че е изключителна кларинетистка с фантастична кариера.

И да не забравим Готие Капюсон (той ще свири Вариациите Рококо от Чайковски на 24 март). Без преувеличение, един от най-добрите виолончелисти на нашето време. 

„Неговото гостуване е друга моя сбъдната мечта, отново през приятели се „докопахме“ до него“ – добавя още щрихи Найден Тодоров, който, за да дирижира този концерт, се отказва от ангажименти в Южна Корея. 

А в списъка с мечтаните истински големи музиканти, които да придума да гостуват в София, има още много имена.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

Снимките са предоставени от Софийската филхармония



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверките на НАП се концентрират по морските ни курорти

Националната агенция за приходите (НАП) започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. До края на сезона предстоят над 6000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони и паркинги. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по..

публикувано на 04.07.24 в 18:51
Андрей Велчев

И в България идват доста гурме туристи, кухнята се отразява пряко на репутацията

През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна . Хората научават за български дестинации от споделени..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Атанас Димитров

Атанас Димитров: Туризмът ни трябва да усеща гърба на държавата

Туризмът е пътуване, настаняване, хранене, преживяване.  България има много какво да покаже и да даде и като атмосфера, и като природа, и като интериор на местата за отсядане. Секторът обаче се нуждае от държавен гръб – дори само за реклама. Това коментира пред БНР-Радио София Атанас Димитров  - зам.-председател Българската хотелиерска..

публикувано на 04.07.24 в 16:43

Един убит и двама ранени при престрелка в кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред пред офис за бързи кредити (блок №3), като са били простреляни  трима мъже - един е починал на място, а двама са ранени. По случая към момента има двама задържани. Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, който пристигна на мястото, съобщи,..

публикувано на 04.07.24 в 16:05
Димитър Манолов

Димитър Манолов: Да не забравяме за заплатите и КТД не само заради евродирективата

Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз трябва да бъде транспонирана в българското законодателство, независимо от срока (15 ноември-бел.ред.), независимо от възможните санкции и от това, че България може да се „шмугне“ някак си. Това коментира пред БНР-Радио София президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ...

публикувано на 04.07.24 в 15:17

Историята да спасиш едно куче

Тери не е българин по месторождение, а е австралиец. Но е направил за България повече отколкото много българи някога ще направят за животните. Той е създател на приюта за бездомни кучета  Every Dog Matters EU   до Костинброд, благодарение на който стотици бездомничета са се превърнали в страхотни домашни любимци някъде по света, включително и..

публикувано на 04.07.24 в 12:26

Велосипедното движение в центъра на София се е увеличило двойно

Велосипедното движение се е увеличило двойно София. Това каза пред Радио София Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция", цитирайки данни от столичния зам.-кмет по транспорта. „Същевременно автомобилното движение е намаляло в участъка. Това е търсеният ефект и мисля, че хората, които се движат там го виждат това нещо. Има дни и часове, в които..

публикувано на 04.07.24 в 11:23