Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Агентите на Елмира": Брокерът Анас Хамид:

Какво трябва да знаем за пазара на недвижими имоти 2022

Анас Хамид в студиото на Радио София
Снимка: Радио София

Анас Хамид – мениджър и експерт в сферата на недвижимите имоти, отново бе гост в ефира на Късното шоу, за да ни каже за важните неща които е нужно да знаем за пазара на недвижими имоти през 2022ра година.

“Ние като търговци, можем да кажем какво ще се случи през 2022-ра, на базата на това което се е случило през 2021-ва, или на базата на минали години”, каза той и поясни,че винаги има едно “но”, което променя ситуацията, както и изненади, които биха могли  да възникнат в пазара на недвижими имоти – при банково кредитиране, свързани с икономиката и политиката дори. 

Хамид даде яснота какви са били тенденциите през минали години и какво се наблюдава днес в сферата на недвижимите имоти:

“На първо място, все още има безумен интерес за покупка на апартаменти и жилища. Забелязва се деликатен подход от страна на инвеститори и строители, при определяне  цените и продажба на апартаменти ново строителство, постоянно покачване на цените на работни материали и работна ръка като цяло.

Съществува тренд, в търсене на къщи покрай големите областни градове и парцели за строителство на къщи, но от там идва и проблемът, който забелязваме - липсата на качествени имоти на пазара, от тази гледна точка”, подчерта експертът.

“Балон” ли са в момента цените на недвижимите имоти?
Анас Хамид обясни,че  през последните две години, активността на жилищния пазар е световно явление, което се наблюдава не само в България, но и в цяла Европа. 

Според Хамид,  то е провокирано от няколко фактора:  желанието на хората да инвестират в недвижими имоти, заради сигурността на една такава инвестиция, усеща се,че хората искат да живеят в по-големи площи, тъй като повечето работят от вкъщи и търсят да купят нещо по-голямо, което до голяма степен определя и цялостното търсене, каза още той.

Той подчерта, че редица фактори са определящи при пазара на имоти. “По никакъв начин не мога да кажа, че сме във “балон”, но може би сме близо, ако цените продължат да се покачват с този голям ръст” – изтъкна брокерът.

Има тенденция за успокояване на цените, ако намалее голямото търсене, смята Хамид. Това вероятно ще се случи, когато нещата с пандемията се поуспокоят, очаква се и банките да стабилизират нивата на лихвите, или дори леко да ги повишат през тази година, смята Анас Хамид.

Чуйте още интересни детайли по темата в разговора на Елмира Джома с Анас Хамид. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Перфектната формула за баланс във всекидневието ни е 3x8

След двата големи християнски празника в едно Великден и Гергьовден е време отново да пренастроим себе си към обичайния работен ритъм. Вероятно някои от нас по време на тези празници са планирали и други – лятната семейна отпуска например.  Какъв е добрият баланс между делници и празници, за да не се налага да си почиваме и от празниците и..

публикувано на 07.05.24 в 17:10
Весислава Антонова

Весислава Антонова: Не бива да отслабва класическата функция на медиите - да бъдат критици

На общоевропейско ниво и по-специално в страните от Източна Европа днес сериозно личи замирането на културата на дебата . Народното събрание се е превърнало в някакъв символ на този вид култура, на липса на диалог. Медиите, които трансферират идеи между политиците и обществото, също са заразени от тази култура на липса на диалог. Това..

публикувано на 07.05.24 в 16:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Различните партии ще приложат различни кампании

Предизборната кампания започна още при опита за ротация в управлението. Явно са усещали, че изборите наближават. Сега е важна подребдата на листите, лидерските сблъсъци, както и посланията. Различните политически партии ще имат нужда от различни кампании , подчерта в коментара си коментира пред БНР-Радио София социологът Евелина Славкова ,..

публикувано на 07.05.24 в 15:15

Д-р Тимен Тимев представя новата си книга "Секс, молитва, революция"

Д-р Тимен Тимев е един от най-авангардните писатели на нашето съвремие. Практикувал е като психиатър в Севливо, Карлуково и София. Той е един от най-дълбоките изследователи на човешката психика, личностно и духовно развитие. Тимен Тимев е автор на редица книги, философски трактати и драматургични пиеси. Използващ псевдонимът Материус..

публикувано на 07.05.24 в 14:44

Кубински ритми ще огласят София

На 7 май 2024 от 20:00 ч. в столичен клуб ще бъде представен резултатът от международния музикален проект SOFIA-HAVANA music collaboration с участието на кубинския перкусионист виртуоз Rolando Palacio в колаборация с талантливи български музиканти. Rolando Salgado Palacio е свирил в легендарни кубински групи като Afro-Cuban Allstars, Conjunto..

публикувано на 07.05.24 в 13:57

С 4-дневен фестивал "Люлин" отбелязва празника на района

На 9 май столичният „Люлин“ отбелязва районния си празник. Тази година от администрацията на района са подготвили 4-дневен фестивал, с който да зарадват жителите на най-многолюдния квартал не само в София, но и в страната. Празникът започва на 9 май, в 17.00 часа, с празнично шествие на учениците от район „Люлин“ по бул. „Захари Стоянов“...

публикувано на 07.05.24 в 13:13

Повече трамваи до "Хладилника" и "Бъкстон", "Обеля", "Надежда" и "Люлин"

От днес тръгва новата трамвайна линия №15 от ж.к. "Бъкстон", по ул. "Граф Игнатиев" до МС "Витоша". По линия 6 към "Надежда" и "Обеля" ще се движат модерни, нископодови и климатизирани трамваи. Трамвайна линия 8 към "Люлин" се подсилва и през целия ден ще минават на интервали от 10 минути, а и ще се движат до по-късно, напомнят от "Спаси..

публикувано на 07.05.24 в 11:56