Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти от от Центъра за анализи и кризисни комуникации:

Преди реалната, информационната война осигури комфорт на режима на Путин

Даниел Киряков, Александър Христов и Любомир Аламанов
Снимка: Ани Петрова

Какво става в Украйна? Как се отразява на България и българското общество. Какви могат да са рисковете, последствията и поуките от досегашните действия на управляващите? Това анализираха в студиото на Радио София Любомир Аламанов, доц. Д-р Александър Христов и Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

Случващото се е кошмар, нищо непредизвикана агресия и започната война от страна на един диктатор, който се мъчи да възстанови империя от средата на миналия век, с цената на хиляди жертви и разбити семейства и животи. Няма никакво оправдание за това. В Европа в ХХI век това е недопустимо.

Това коментира пред Радио София Любомир Аламанов.

По думите му, на комуникационно ниво виждаме финалните акорди на яростна пропагандна кампания, който от години се води у нас. За антиевропейската кампания дейно участваха и путинските тролове. България е сред най-засегнатите. Странно е, че в нейно продължение са и някои „патриотично“ настроени български политици.

„Информационната война предходи с доста време реалната. Тя се водеше не само в нашата страна и целеше да осигури комфорт и добро отношение към режима на Путин“, обърна внимание доц. д-р Александър Христов.

Такива семена имат почва у нас, смята експертът. Но за последните 30 години някои от българите като че не можаха да се научат да различават Пушкин от Путин.

Все пак има проруски настроени сънародници, които са против действията на Путин, отбеляза Христов.

Според него Западът се забави с реакцията си на нападението, защото е трудно подвижен, бюрократичен, преял. Докъде ще стигне Путин зависи и от това, докъде ще му се позволи. У нас управляващите имат задължението да предприемат мерки да гарантират сигурността и спокойствието в страната ни.

В тази ситуация ограниченията, наложени от дигитални платформи и комуникационни канали спрямо руски информационни източници, не са достатъчни. Хората трябва да разчитат и да развиват критичното си мислене, а това се учи и зависи от средата, допълни Даниел Киряков.

По думите му средата у нас е токсична, заради исторически събития и наслоения от 3 март насам, включително и от т.нар. преход след 10 ноември.

Реакцията на Европейския съюз, САЩ и на НАТО е безпрецедентна по отношението на агресията към Украйна. Може би този отговор е неочакван за Русия, изтъкна още Киряков.

Аламанов отбеляза инструментът за манипулация и отклоняване на темата, разширявайки я от конкретен казус до „цялата вселена“ - т.нар. „уот абаутизъм“ (от англ. What about): „Хората трябва да бъдат нащрек, когато някой се опита да им отклони вниманието.“

Трябва да си направим изводи от тази ситуация и да си изработим защитни комуникационни механизми, така че подобен вид действие, несъвместими с човешкото, да не бъдат допускани повече никога, подчерта доц. Христов.

Според Аламанов следващият комуникационен кошмар, пред който ще е изправена България, е въвеждането на еврото у нас.

Чуйте целия разговор на Катя Василева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад мъж се нуждае от средства за лечението си

Константин Сакаян е част от администрацията на Комисия за защита от дискриминация. За жалост, при него е установено злокачествено образувание в единият крак, а именно "Сарком на Юинг", което е силно прогресиращо. Той е спешно е насочен към клиника в България, но поради влошаване на състоянието му Косьо и майка му са потърсили възможмост за лечение..

публикувано на 13.05.24 в 18:45

Първо издание на инициативата за пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе в Банкя

Първото издание на събитието по пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе на 18 май 2024 г. в Банкя. То се организира от родителите на загиналия в пътен инцидент 17-годишен Стефан Стефанов, които основават фондация с неговото име. "Чрез това събитие искаме да посеем зрънцето на отговорността. И да покажем по иновативен начин,..

публикувано на 13.05.24 в 18:23

Призове за най-добър учител на годината

Връчиха наградите на националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на конкурса са номинирани 70 учители и директори, като измежду тях бяха наградени победителите в десет направления, каза председателят на СБУ д-р на икономическите науки Янка Такева. Направленията са предучилищно възпитание и подготовка; начално образование;..

публикувано на 13.05.24 в 17:20
Ирина Стоянова и Андреа Драгов

Необичаен фестивал за триизмерно изкуство ще обедини всички изкуства в рамките на 4 дни

Ирина Стоянова и Андреа Драгов са организатори на Фестивал за мултиизмерно изкуство Delta Dimensions, един необичаен фестивал, въвеждащ ни в мистериозния свят на огледалата. "Нарекохме го Мулти арт фест, което означава, че той се състои от множество различни изкуства, а целта е те да бъдат съчетани заедно в един поток на въображението...

публикувано на 13.05.24 в 17:16

Бизнесът у нас

Плановете на бизнеса да наема нови хора през предстоящите шест месеца до септември са умерени. В същото време дефицитът на кадри продължава да е най-големият проблем на пазара на труда. Това показва шестото прогнозно проучване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта, която обединява най-големите HR агенции в страната. В..

публикувано на 13.05.24 в 16:04

В дебютната си изложба Изабел Иванова поглежда към храната като изкуство

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с младата художничка Изабел Иванова. На 14 май тя ще открие своята дебютна самостоятелна изложба , носеща краткото, но експресивно заглавие „Яж!“, която е насочена към визуалното "поглъщане" на цветовете и многообразието на храната. Изабел е родена във Видин, занимава се с изкуство от..

публикувано на 13.05.24 в 15:20

Евден Димитров – EVDN представя новия си сингъл "Monroe"

Евден Димитров – EVDN направи премиера в Радио София на новия си сингъл„Monroe”.В него той си колаборира с певицата Лили Янакиева „Последните две години имахме удоволствието да свирим заедно, също и на промоцията на „Семейни ценности“. Мисля, че нейния глас е уникален. Много добро попълнение към нашия колектив“, каза EVDN. Той сподели,..

публикувано на 13.05.24 в 14:58