Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анастасия Карнаух: Много е важно да разграничим Путин, Русия и руския език

Снимка: Радио София

За войната в Украйна пред Радио София разказаха украинката Анастасия Карнаух и арменецът Ованест Торосян, които от години живеят в България.

Едва шестгодишен, актьорът и режисьор Ованес Торосян е дошъл със своите родители в България през 1993 г. Семейство му е напуснало Армения заради войната с Азербейджан. По думите му, баба му по бащина линия е наполовин българка, баща му е имал имоти у нас, а бедността и затворените училища са накарали неговите родители да напуснат родината си.

"В Украйна в момента, доколкото следя е по-голям ужасът по отношение на мирното население на цяла Украйна, докато в конфликта в Армения беше свързан по-скоро с Нагорни Карабах, в този регион", сподели Торосян и добави, че в Ереван не е имало военни действия.

Анастасия Карнаух се е преместила със семейството си у нас, когато е била на 8 години през същата тази 1993 г. Родителите й са гостували на техни приятели в Пловдив, като тогава се влюбват в спокойствието на България.

"Ние нямаме нищо общо с България, ние не знаехме нито дума български. Даже, ако трябва съвсем честно да нарежем родословното дърво, ние сме от руски произход. И това е гигантската ми болка в момента, защото ние винаги сме били едно", сподели Карнаух.

По думите й нейният вуйчо е останал там, както и много нейни приятели. Тя каза още, че има приятелка, с която заедно са завършили журналистика в СУ, която живее в гр. Бердянск, и с която всеки ден си пише.

"В Бердянск има чеченци, които са вече четири дни там и обикалят по улиците с калашници. Нищо не работи освен аптеки, хранителни и зоомагазини, никой не ходи на работа. Има КПП на входа на града, на което преди 4 дена бяха разстреляни абсолютно мирни граждани, защото са казали в прав текст на хората "Ходете си"", това сподели Карнаух по разказ на своята приятелка.

Тя добави още, че няма други прояви на агресия в града, но хората се страхуват, а освен това в магазините има продукти, но са в ограничено количество.

"Много е важно да разграничим Путин, Русия и руския език.", каза Карнаух и каза, че в момента да се говори за тях като за едно цяло е безкрайно грешно, както и, че половин Украйна говори на руски.

Ованес Торосян сподели пък, че тъй като знае руски език следи по медиите различните гледни точки.

"По никакъв начин не мога да взема страна в този конфликт, тъй като всички страни имат своите доказателства и своите лъжи, и в един момент ти се объркваш кое е лъжа и кое истина", каза той и допълни, че най-мъчно му е за страданието на обикновените хора.

Руска, украинска, европейска, американска страна, както и тази на народа - това, по думите му са пеете гледни точки в този конфликт, като него самият го вълнува единствено гледната точка на хората, които напускат своите домове.

Анастасия Карнаух заяви, че българите, руснаците и украинците винаги са се чувствали близки, както и, че в Украйна има изключително много българско население.

По разкази на нейната приятелка от Бердянск, военна техника влиза в едно село наречено Андреевка, което е изцяло българско и дори табелите са на български. И когато руснаците се опитват да се ориентират, хората им отговарят на български, руските войници се стряскат и мислят, че са навлезли вече в чужда територия.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рисковете пред Княжевската минерална баня се увеличават

Най-старата минерална баня в София е застрашена не само сградата, но и минералната вода изобщо, поради строителство в близки имоти. Не е извършен ежегоден хидрогеоложки монторинг, за да се установи дали строителството на търговски комплекс наблизо не е увредило трайно находището. А самата баня, която е най-старата в София, датираща от..

публикувано на 10.05.24 в 18:01

Безплатни белодробни изследвания за пушачи

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в четири града в страната от специалисти-пулмолози. Изследванията са част от Националната кампания "За живот без тютюнев дим" на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев..

публикувано на 10.05.24 в 17:41
Александър Христов

Изборите и избирателната пасивност

Официално в полунощ на 9 срещу 10 март 2024 г. започна предизборната кампания за насрочените на девети юни избори за народни представители в следващия парламент, както и за български евродепутати. Кампанията ще продължи до полунощ на 7 юни. Каква е ефективната политическа комуникация в контекста на предстоящите избори? Коментар по темата направи..

публикувано на 10.05.24 в 16:26

Всяка комуникация със социален елемент е печеливша

През последните десетилетия различните рекламни послания достигат до нас чрез различни медийни канали. За целта, все по-креативно се използват и социалните мрежи. Помага или пречи обаче, изкуственият интелект в изработката на реклами? Според проф. Христо Кафтанджиев от Факултета по журналистика на Софийския университет и ръководител на..

публикувано на 10.05.24 в 15:16

Първа заплаха за Израел от САЩ

Кои са най-важните новини от седмицата от САЩ предаде Младен Петков от Вашингтон. Тази седмица за първи път американският президент Джо Байдън заплаши Израел, че може да спре военната помощ за страната в продължаващата седми месец война. Заплахата доведе от бърза реакция от израелският премиер Бенямин Нетаняху, който каза, че страната му ако се..

публикувано на 10.05.24 в 15:11
Румен Иванов

Нарушителите на пътя заедно с фиша вече ще получават писма от близки на загинали в ПТП

От днес започва националната кампания за пътна безопасност "Написах ти писмо" , която цели да накара хората да се замислят, как точно подхождат, когато се качват в автомобила, тъй като в същността си той представлява една тежка машина, движеща се с много бърза скорост. Той служи не само да стигане от точка „А“ до точка „Б“, но когато не бъде..

публикувано на 10.05.24 в 14:55

Нови Ромео и Жулиета в Младежкия театър "Николай Бинев"

Теодор Ненов и Дара Димитрова ще влязат в ролите на Ромео и Жулиета в постановката на Анастасия Събева в Младежкия театър "Николай Бинев". Двамата ще направят своята премиера на 15.05.24 в компанията на Койна Русева, Августина-Калина Петкова, Боян Арсов, Веселин Калановски, Юлиян Петров, Неда Спасова, Станислава Николова, Ахмед Юмер, Стефан..

публикувано на 10.05.24 в 14:55