Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София ДокуМентал представя селекция от филми за Украйна

Снимка: Радио София

"Каква сила има изкуството по време на война" е мотото на фестивала "София ДокуМентал", който ще се състои От 08.03 до 11.03. 2022 г. и ще бъде със специална селекция от филми, посветени на войната в Украйна.

На него ще бъде представено най-доброто от световното документално кино, благодарение на своите организатори от Балкански документален център, Фондация "Конрад Аденауер" и Чешки културен център.

Програмата на фестивала е трябвало да изглежда по друг начин, но събитията от Украйна са променили неговата насока. Фокусът е изместен от чехословашката режисьорка Вера Хитилова.

"Сега не е времето да показваме филми в рамките на "София филм фест" с фокус на Вера Хитилова, но е време да показваме филми, които са с фокус на Украйна", каза пред Радио София Дагмар Остранска, директор на Чешкия културен център.

"Още миналата седмица се мобилизирахме веднага и направихме този мини-фестивал за Украйна с тези прекрасни, достойни, много силни четири филма", каза Мартичка Божилова, фестивален директор на "София ДокуМентал".

Божилова допълни още, че филмите са от миналата и по-миналата година и добави, че:

"Ние всеки ден слушаме новините, в интернет сме свидетели на тази хибридна война от информация и дезинформация, а тези филми ще покажат с най-голяма сила и достойнство това, което се случва в Украйна".

Живяла в Украйна и завършила украинска филология, Дагмар Остранска сподели, че в рамките на фестивала в галерията на Чешкия център ще бъдат представен аукцион на картини на украинската художничка Галина Назаренко, като средствата от продажбата ще бъдат дадени на посолството на Украйна за подпомагане на бежанците.

"Земята е синя като портокал", "Този дъжд никога няма да спре", "Град на бойната слава" и "Процесът Олег Сенцов" са четирите заглавия представени на "София ДокуМентал". След края на всяка прожекция ще има дискусии, а ще има и дарителска кауза.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад мъж се нуждае от средства за лечението си

Константин Сакаян е част от администрацията на Комисия за защита от дискриминация. За жалост, при него е установено злокачествено образувание в единият крак, а именно "Сарком на Юинг", което е силно прогресиращо. Той е спешно е насочен към клиника в България, но поради влошаване на състоянието му Косьо и майка му са потърсили възможмост за лечение..

публикувано на 13.05.24 в 18:45

Първо издание на инициативата за пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе в Банкя

Първото издание на събитието по пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе на 18 май 2024 г. в Банкя. То се организира от родителите на загиналия в пътен инцидент 17-годишен Стефан Стефанов, които основават фондация с неговото име. "Чрез това събитие искаме да посеем зрънцето на отговорността. И да покажем по иновативен начин,..

публикувано на 13.05.24 в 18:23

Призове за най-добър учител на годината

Връчиха наградите на националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на конкурса са номинирани 70 учители и директори, като измежду тях бяха наградени победителите в десет направления, каза председателят на СБУ д-р на икономическите науки Янка Такева. Направленията са предучилищно възпитание и подготовка; начално образование;..

публикувано на 13.05.24 в 17:20
Ирина Стоянова и Андреа Драгов

Необичаен фестивал за триизмерно изкуство ще обедини всички изкуства в рамките на 4 дни

Ирина Стоянова и Андреа Драгов са организатори на Фестивал за мултиизмерно изкуство Delta Dimensions, един необичаен фестивал, въвеждащ ни в мистериозния свят на огледалата. "Нарекохме го Мулти арт фест, което означава, че той се състои от множество различни изкуства, а целта е те да бъдат съчетани заедно в един поток на въображението...

публикувано на 13.05.24 в 17:16

Бизнесът у нас

Плановете на бизнеса да наема нови хора през предстоящите шест месеца до септември са умерени. В същото време дефицитът на кадри продължава да е най-големият проблем на пазара на труда. Това показва шестото прогнозно проучване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта, която обединява най-големите HR агенции в страната. В..

публикувано на 13.05.24 в 16:04

В дебютната си изложба Изабел Иванова поглежда към храната като изкуство

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с младата художничка Изабел Иванова. На 14 май тя ще открие своята дебютна самостоятелна изложба , носеща краткото, но експресивно заглавие „Яж!“, която е насочена към визуалното "поглъщане" на цветовете и многообразието на храната. Изабел е родена във Видин, занимава се с изкуство от..

публикувано на 13.05.24 в 15:20

Евден Димитров – EVDN представя новия си сингъл "Monroe"

Евден Димитров – EVDN направи премиера в Радио София на новия си сингъл„Monroe”.В него той си колаборира с певицата Лили Янакиева „Последните две години имахме удоволствието да свирим заедно, също и на промоцията на „Семейни ценности“. Мисля, че нейния глас е уникален. Много добро попълнение към нашия колектив“, каза EVDN. Той сподели,..

публикувано на 13.05.24 в 14:58