Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мариана Тодорова: Войната е битка за новия ценностен ред

Снимка: Елена Пъневска

Три сценария за изхода от войната в Украйна могат да бъдат начертани, съобразно специфично подбрани факти и компоненти, каза в студиото на Радио София футурулогът д-р Мариана Тодорова. Тя посочи, че оптимистичният е преговорите да бъдат ускорени под външен натиск.

„Вижда се, че навлизаме във фаза, която може да има много повече цивилни жертви. Съответно виждаме, че нито очакванията на Русия за блицкриг се сбъдват, надценяване на военния потенциал на армията или може би някаква друга стратегия, а също така и в чисто политически и икономически план това е може би, максималната подкрепа, която Украйна може да мобилизира към момента и съответно за съпътстващите последици за по-ускорено членство в Европейския съюз, за запазване на неутралитет, спрямо членството в НАТО“, каза д-р Мариана Тодорова.

По думите й, реалистичният сценарий би се случил през месец юни, когато двете армии ще стигнат до пълно изтощение, а песимистичният вариант е това да продължи по-дълго.

Контрафактите като конструирани факти често са по-силни и влияят повече на реалността, отколкото действителните факти, добави д-р Тодорова. Тя е посветила докторската си дисертация именно на тази тема.

„Тази тема, която се случва като феномен е изключително интересна, защото освен физическа, тя е и битка за съзнание. Дори не е битка за душите на хората, защото виждаме, че водещото за това какво ще се случи на военния терен е битката за интерпретациите и конструирането на фактите и е една надпревара. Пост истините са доминиращ феномен и това поражда и т.нар. „услужлива наука“, каза д-р Мариана Тодорова.
Относно връзката на социалните медии в контекста на войната, д-р Тодорова я определи с ефекта на снежна топка - колкото повече има интерес към дадена публикация, толкова повече социалните медии я засилват.

Тя добави, че войната е битка за новия ценностен ред и това в какъв свят ще живеем.

Според нея, какво се случва в руската страна можем да разберем от философа, политолог, социолог и публицист Александър Дугин, който е съветник на Путин. В своя лекция той казва, че след падането на Берлинската стена, Русия е искала да се приобщи към западния свят и да избере пътя към либерална демокрация.

„Дугин казва, Русия поема по свой собствен път и освен, че с тази война тя дава заявка, че оттук насетне ние имаме три-полярен свят и тя се бори да се заяви на картата, да бъде една от трите супер сили, след САЩ и Китай, тя ще налага и евроазиатските ценности и този тип култура“, добави д-р Мариана Тодорова.

По думите й, Путин е успял да внуши, че целия свят е против Русия и им пречи да се развиват.

Относно ядрените оръжия, тя заяви, че това е нерешен проблем от минимум 70 години.

„Ние вече живеем в една перманентна криза, тъкмо свърши Covid и нямахме време да вземем уроците и поуките“.

По думите на футуролога, до 1-2 години в тежките индустрии водородът може да замени газа.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Българска скейтборд федерация

Скейтбордисти се състезават в Самоков тази събота

Състезание по скейтборд ще се проведе тази събота (14 септември) в Самоков. Участниците ще премерят сили в скейтзоната, която се намира в градския парк „Крайискърец“. Състезанията са част от подготовката на спортистите и привличат все повече деца към тези спортове – скейтборд и сноуборд, съобщи пред БНР-Радио София Христо Ахтаподов, който е..

публикувано на 13.09.24 в 18:10

Владимир Тодоров - от Холивуд до България

Аниматорът Владимир Тодоров е един от най-значимите български артисти. Той е работил с големи режисьори по големи холивудски проекти и е написал книга озаглавена "Холивудобългарин". За нея той говори пред Радио София. Той сподели, че "киното е илюзия и изобщо е измамна работа" и добави: "Има хора, които вярват в плоската земя, има хора,..

публикувано на 13.09.24 в 17:02

Ученическите пособия може да са опасни за най-малките в клас

При покупката на училищни принадлежности родителите на учениците от първите класове е добре да избягват стоки с необичаен външен вид и особено такива, които имитират различни храни. Препоръката изрази пред БНР-Радио София основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.  Тя даде пример с течни лепила във..

публикувано на 13.09.24 в 16:44

Какво мислите за изкуствения интелект?

Какво мислят хората за изкуствения интелект? Подробности разказа Георги Караманев, програмист и журналист от сайта Дигитални истории. Той е направил анкета по тази тема, тъй като е установил, че има силна негативна енергия и негативни настроения относно изкуствения интелект - голям страх и голямо неглижиране. До момента в анкетата са взели..

публикувано на 13.09.24 в 15:50

Дебатът между Тръмп и Харис ще остане единствен

Седмицата, която изпращат в САЩ, мина(ва) под знака на проведения дебат на кандидат-президентите от Демократичаската и от Републиканската партия - вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп. Според няколко социологически проучвания, Харис е надделяла с 1 до 5 процента. "Разликата е много малка. Ще отнеме..

публикувано на 13.09.24 в 15:36

Булгакон 2024 ще се проведе в София

Булгакон 2024 е Национален фестивал на феновете на фантастиката. Това е 25-о издание фестивала, а клубът отбелязва 50 години от създаването си. Гост в предаването "Радиокафе" беше Жоро Пенчев, основен двигател на събитието. Той е дългогодишен журналист в областта на фантастичния жанр, след основателите е на списанието за фентъзи, фантастика и..

публикувано на 13.09.24 в 14:36

Кариерното изложение "Кошер" ще жужи на 18 септември

"Ако си млад човек и търсиш следващото си кариерно предизвикателство, можеш не само да се регистрираш за „Кошер“, но и да добавиш своето CV, което така ще стигне до работодатели." Така Лилия Мерджанова от Тук-там – Кошер анонсира част от аудиторията, която може да извлече много полза от традиционното събитие, насрочено за 18 септември в..

публикувано на 13.09.24 в 12:44