Технология за извличане на нова група безопасни функционални съставки за органична храна чрез използване на методи тип студено пресоване и естествена ферментация са разработили от Cmyk Ingridients.
Компанията спечели в конкурса Иновативно предприятие на 2021 г., в категорията „Качество на живот“.
Продуктите им са био сертифицирани, безглутенови, без добавена захар, веган и с нисък гликемичен индекс. Компанията вече има първият си spin-off, под бранда Leckar и предлага голяма гама от продуктите им на пазара в България, сред които течни подправки, безалкохолни напитки, билкови есенции, сосове, сладолед и др.
Фирмата произвежда т.нар. течни ферментирали подправки, но по нова технология, обясни пред Радио София Кристин Пейчева от Cmyk Ingredients. Обичайно етеричните масла се правят чрез нагряване на съответното растение. Това обаче най-често води до разпадане на полезните съставки. Такива масла могат по-често да доведат до алергични реакции.
Ирина Гаврилова обаче се вглежда в човека и изобретява нова обработка, при която ароматният профил на всяко растение се разтваря максимално. След това консистенцията се разрежда в оризово масло. Получената подправка запазва годността си 3 години, допълва Пейчева.
И нищо от полезния профил на растението не се губи.
Технологията намира приложение и вече са изготвени прототипи на хранителни добавки, подправки, безалкохолни напитки, сладкиши и шоколад, закуски, хранителни масла, функционални брашна, сосове и оцети.
Научете повече по темата от разговора на Ива Дойчинова.
Габриел Тачев за Историческа работилница "Люлин" и посветената на квартала експозиция: "Идеята започна като на шега - открихме първа витрина, която да стане част от музейна експозиция. Общият брой експонати са за две витрини. Започваме с предисторията: Модерно предградие като майката на Люлин. До 1976 кварталът се казва "Модерно предградие". Имаме..
Лилия ИлиЕва, aвторката на книгата с интервюта с 33-ма известни български мъже „Заведи ме в теб“, разкрива какво са ѝ споделили за любовта някои от героите ѝ в книгата. Актьорът Андрей Баташов ѝ изповядва: „ М исля, че взаимоотношенията между двама души зависят от качеството на информацията, която протича между тях, дали е точна, ясна и..
Мобилното студио на предаването „Радиокафе“ се настанява удобно на сцената на #гудгейм Lan Party 2025 . На 24 май – празника на българската просвета, култура и писменост, темите ще са предизвикателен фюжън между видео игрите и българския език. С разнообразните гости в три часовото предаване, ще проследим как се променя общуването в дигитална среда,..
Седмицата завършва с коментаторите във "Форум" – Адриана Диканчева и Никола Атанасов. Заедно с водещата Елена Пъневска, те дискутираха по различни теми от деня: - ПП "Възраждане“ апелират министерствата да разгледат членствата в различни НПО и да прекратят такива, които не носят полза за държавата - Тръмп блокира възможността..
Столичната библиотека отбелязва Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с фотодокументални изложби, литературни четения и Ден на отворените врати. Празничната програма за 24 май ще започне в 11.00 часа, а софиянци и гости на столицата могат да посетят Централната сграда на пл. "Славейков“, да разгледат..
Третото издание на Нова българска типография демонстрира постиженията на българските дизайнери, работещи в областта на калиграфията, летеринга, шрифтовия дизайн и типографията след 2019 година. Повишеният интерес към изкуството на шрифта през последните години създаде поле за изява на много автори и повиши критериите и очакванията на широката..
Сериозно разминаване между желанията за професионална реализация на завършващите училище и реалните нужди от кадри на пазара на труда, отчитат от една от големите компании в областта на HR решенията. Наблюденията са направени сред над 300 български и международни компании от различни сектори. През последните години сред най-желаните..