Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Походът на книгите" 2022 показва на децата значимостта на четенето

Снимка: Радио София

"Походът на книгите" 2022 е XI-то издание на националната кампания в подкрепа на четенето. Инициативата ще стартира на 2-ри април - Международният ден на детската книга и ще приключи на 23-ти април, когато отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право.

Председател на Асоциация "Българска книга" и майка на 5 деца Десислава Алексиева е трансформирала своята съдба. След успешна кариера в петролна компания създава едно място в центъра на София, което съчетава книжарница, кафене, галерия и пространство за литературни събития, както и такива за деца от 0 до 3 г.

"Едно от най-важните неща, които ние можем да дадем на децата си, това е именно четенето", каза Алексиева. Тя е издала и много книжки на украински, и след направена дарителска кампания първите хиляда книжки са раздадени на украински деца.

"Ние си дадохме сметка, че когато тръгнеш от някъде само с документите си и понякога без нито една дреха на гърба си, да имаш утехата на книгите, които ти показват, че света е едно добро място и, че всъщност в крайна сметка доброто винаги побеждава", каза Алексиева и допълни:

"Получавам наистина трогателни съобщения от майките на тези деца, от самите деца благодарности за това, че те са получили книги на собствения си език. И това е за мен изключително важно, важна част от това, да им покажем колко са добре дошли тук и колко уважаваме техния свят. Да им подарим късче от тяхната култура".

По думите й, както хлябът за нас е насъщен, така и книгите са насъщни за нашата душа, четенето възпитава любов в децата, а освен това книгите ни дават общ език. Алексиева каза още, че кампанията е изключително важна и е насочена към деца в детските градини и училищата в България.

В тазгодишното издание са поканени да четат политици и журналисти, а сред потвърдилите до момента са: еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел; вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова - патрон на събитието; заместник-председателят на народното събрание Кристиан Вигенин, вице-премиерът по ефективно управление Калина Константинова, министърът на културата Атанас Атанасов; министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош и др.

Тя сподели също, че от по-миналата година е направен онлайн формат на "Походът на книгите", за да може да се включват и деца от цялата страна, а тази година ще има местни инициативи по населени места.

"Защо правим всичко това? Защото искаме да покажем на децата колко е важно четенето и как всъщност то носи радост и променя живота ни", допълни Десислава Алексиева.

Още подробности за "Походът на книгите" можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Красотата на камерната музика - тази вечер в Първо студио на БНР

Програмата е интересна и предизвикателна. Интригуваща, защото включва творба от сравнително непознатия у нас немски композитор от полски произход Филип Шарвенка, а предизвикателен – защото първото трио на Брамс (макар и написано, когато той е бил едва на 20 години) е мащабно „като катедрала“ по думите на пианистката Рада Чомакова, дългогодишен..

публикувано на 30.09.24 в 13:54

Случай на западнонилска треска е регистриран в София

Случай на западнонилска треска е регистриран в София. Това сочи справката на Столичната здравна инспекция за седмицата 23-29 септември. Според информацията на СРЗИ през този месец са потвърдени 15 случая на заболяването в столицата. През изминалата седмица са регистрирани и три случая на лаймска борелиоза, 6 случая на скарлатина, 7 случая на..

публикувано на 30.09.24 в 12:31

Важно е филмът да носи със себе си силна емоция

На 18 октомври ще бъде премиерата на филма „Гунди – легенда за любовта“, посветен на великия и обичан футболист от миналото, Георги Аспарухов – Гунди. Лентата проследява живота на големия спортист от срещата му с Величка Маркова – Лита, до катастрофата на 30 юни 1971 година. В основата на сценария са неразказани досега истории от личния живот на Георги..

публикувано на 30.09.24 в 12:17
Директорът на завода Николай Савов с PR-а Диана Димитрова

Близо 100 хил. лв. са приходите от рециклируеми материали

Заводът за боклук в София има нова линия за разделяне на определен вид пластмасата, т.нар. PET бутилки. “Когато през 2015 - 2016 г. е проектиран заводът, в него не е било предвидено изрично да бъдат отделяни PET бутилките (това са пластмасовите бутилки от минерална вода и от безалкохолни напитки), а да се произвежда RDF гориво. Това коментира в ефира..

публикувано на 30.09.24 в 11:22

БДЖ с промени в разписанието на влаковете от 1 октомври

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври, съобщават от дружеството. Промените са въведени за оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт, се посочва още в съобщението.  Една от композициите, които вече няма да се движат, е крайградски пътнически..

публикувано на 30.09.24 в 10:04

Българияте са с най-много собствени жилища в Европейския съюз

България е с най-голям брой жилища на 1000 души от населението сред страните в Европейския съюз. Така страната ни остава сред водещите страни по брой на жилищата, което я поставя на първо място сред 27-те държави от ЕС. Според последния Глобален индекс на собствеността на международната консултантска компания "Делойт", на всеки 1000 български граждани..

публикувано на 30.09.24 в 09:58
Агата Манолова - декан на Факултета по телекомуникации в Техническия университет

Техническият университет привлича студенти с нови специалности

Как посрещат университетите студентите в началото на новата учебна година - това е темата на “Събуди се, София”, която през тази седмица ще бъде дискутирана в ефира на предаването. “Тази учебна година ще бъде доста ползотворна и се надявам, че ще можем да предложим на нашите студенти първокурсници и останалите студенти магистри и докторанти нови..

публикувано на 30.09.24 в 09:42